Petrić i Van Nistelrooy munjevitim preokretom osigurali minimalnu prednost HSV-u

U PRVOJ utakmici četvrtfinala Europa lige HSV je na Nordbank Areni pobijedio Standard 2:1. Belgijancima je prednost donio Dieumerci Mbokani u 31., 11 minuta kasnije Mladen Petrić je izjednačio iz jedanaesterca, a Ruud van Nistelrooy preokrenuo je rezultat u posljednjoj minuti prvog poluvremena.

Uz dosta sreće, HSV u Liege ipak putuje s prednošću jednog gola, u nadi da će je obraniti i preko boljeg iz četvrtfinalnih dvoboja Fulhama i Wolfsburga plasirati se u finale koje se igra na njihovom stadionu. Osim strijelaca Petrića (zamijenio ga Berg u 72. minuti) i Van Nistelrooyja, za pobjedu Nijemaca najzaslužniji je bio fenomenalni Jonathan Pitroipa koji je čitavo vrijeme driblinzima i prodorima izluđivao obranu Standarda.

Već nakon osam sekundi igre domaćini su tražili jedanaesterac. Dugu loptu su igrači HSV-a poslali prema Van Nistelrooyju koji je u šesnaestercu pao između dvojice igrača, ali se glavni sudac utakmice, Englez Martin Atkinson, oglušio na njihove molbe. Prvi korner na utakmici imali su domaćini u četvrtoj minuti, iz njega nije bilo veće opasnosti po gol Belgijanaca, ali vrijedi izdvojiti nagovještaj Pitroipe da će ovo biti njegova večer - veznjak iz Burkine Faso zaradio je pljesak na otvorenoj sceni nakon što je u slalomu nanizao trojicu igrača Standarda. Jedini kakav-takav pokušaj HSV-a u uvodu utakmice vidjeli smo u osmoj minuti kada je pet HSV-ovih igrača krenulo u kontru, ali nisu uspjeli iskoristiti višak.

Na jednaki način pet minuta kasnije pokušali su uzvratiti gosti, ali je sebični Mbokani upropastio sav Jovanovićev trud. U istoj minuti vidjeli smo i prvu prijetnju Mladena Petrića vratima Sinana Bolata - naš reprezentativac je primio jednu loptu na 30 metara, snažno je opalio, ali lopta je otišla metar pored lijeve vratnice. Najveće prijetnje gostima stizale su u tim trenucima iz udaraca iz kuta - i ovoga je izborio Pitroipa, ali ponovno je obrana belgijskog prvaka bila viša u skoku. Konstantno je u prvih pola sata HSV pokušavao preko lijeve strane, ali brojne Pitroipine centaršuteve nitko nije uspijevao pospremiti u gol.

I onda šok na Nordbank Areni - u jeku HSV-ovih napada poveli su Belgijanci. Iz kornera s lijeve strane  Dieumerci Mbokani je ostao neometan na šest metara i glavom zabio za 0:1. Nakon što Van Nistelrooy u 39. minuti nije iskoristio povratnu loptu Pitroipe, teško je bilo zamisliti scenarij kakav se odvio do kraja prvog dijela. Bez premca najbolji igrač HSV-a Jonathan Pitroipa  izborio je u 42. minuti jedanaesterac kojeg je u izjednačenje pretvorio topovskim udarcem po sredini gola naš Mladen Petrić.

Kada se već činilo da će momčad na odmor otići s 1:1, ukazao se Ruud van Nistelorroy. Lijevi bočni njemačkog sastava Aogo pridodao se napadu i ubacio u šesnaesterac, a iskusni nizozemski vuk iz trka ljevicom s desetak metara zabija za potpuni preokret. U samo tri minute nekonkretni HSV stigao je do prednosti koju do kraja utakmice nije ispuštao.

Drugo poluvrijeme nije bilo ni približno bogato kao prvi dio. U prvih desetak minuta nismo vidjeli nijednu pravu priliku, a onda je uslijedilo razdoblje u kojem su se nizale šanse, pred oba gola. Frank Rost spriječio je izjednačenje u 59. minuti. Izigrali su Belgijanci posljednju obrambenu liniju njemačkog predstavnika, ali je udarac Axela Witsela s 15 metara boksao vratar HSV-a. Fantastičnu priliku za svoj drugi gol promašio je Petrić četiri minute kasnije. Pitroipa se ponovno oslobodio svog čuvara na lijevoj strani i kao na pladnju servirao na vrhu šesnaesterca loptu našem napadaču koji nije bio precizan.

Sreća i Rost sačuvali teško stečenu prednost HSV-a

Nevjerojatno je kako Standard nije uspio zabiti u 65. minuti. De Camargo je idealno uposlio Mbokanija koji je odlično vidio da je Rost istrčao - napadač belgijske momčadi glavom ga je prebacio, ali lopta se od prečke odbila natrag u teren. Na dva metra od gola ponovno je Mbokani pucao, ali ovoga puta promašio je cijeli okvir gola. Do kraja utakmice HSV je još dvaput zaprijetio preko Trochowskog iz slobodnih udaraca, ali se konačan rezultat nije mijenjao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.