TOTTENHAM - LIVERPOOL OD 21 SAT

Ovo finale Lige prvaka može dokrajčiti engleski nogomet. Nema gore varijante

Foto Index, EPA

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju najveće sportske događaje. Na gostovanju kod Index Sporta uoči finala Lige prvaka na Wanda Metropolitano stadionu u Madridu je Andy Hunter, nogometni analitičar, novinar i suradnik britanskog Guardiana. Hunter se javlja iz Madrida gdje se događa "renesansa" engleskog nogometa - dva slavna engleska kluba susreću se u finalu. 

Volio bih da odmah složimo oko jedne stvari: kako četiri engleska kluba u završnicama Europa liga i Lige prvaka nisu slučajnost. To je posljedica razlike u financijskom kolaču koji premierligaški klubovi dijele u odnosu na sve ostale klubove u Europi. Taj "procjep" godinama se malo po malo širio i bilo je pitanje samo vremena kada će rezultirati jednom ovakvom eksplozijom. S vremenom će situacija postati još gora jer se novčane nagrade klubovima koji izbore kontinentalna natjecanja stalno povećavaju

Mnogi vas uvjeravaju kako je ova renesansa engleskog klupskog nogometa razlog za veliko slavlje. Ne tako davno, Engleza nije bilo u četvrtzavršnici. I navodno se sada događa veliki preporod otočkih klubova koji će doživjeti trijumf večeras u Madridu. Međutim, razmislite malo.

Nogometu se realno ništa gore nije moglo dogoditi u ovom trenutku. Razlika u financijskoj moći između momčadi Premierlige i ostatka svijeta samo će se povećavati, što će u konačnici postati jedan od najvećih problema europskog klupskog nogometa.

Ovo finale može dokrajčiti englesku reprezentaciju 

U ovom svečanom momentu to možda zvuči kao glupost, ali ovakav rasplet s vremenom može uništiti kompetitivnost u europskim natjecanjima, a vrlo lako i dokrajčiti englesku reprezentaciju. Finala Europa lige i Lige prvaka ni u kom slučaju nisu uspjeh engleskih nogometaša, već engleske lige. Izbornik Gareth Southgate u nekoliko je navrata upozorio kako na sve manji broj Engleza u ekipama Premierlige. Čak je zatražio, prvo od Nogometnog saveza pa onda i od vlade, da donese nekakve mjere.

Svega 30 posto nogometaša u prvih 11 naše reprezentacije tijekom cijele sezone bili su engleske nacionalnosti. To je opasna brojka koja postaje još alarmantnija kada govorimo o vodećih šest momčadi lige, ona pada na svega 19,90 posto. Problem je lako detektirati i objasniti. Isti je rezultat financijske moći engleskih prvoligaša, odnosno njihove konstantne mogućnosti da kupe najbolje igrače, čime se istovremeno zatvaraju vrata razvoju domaćih igrača.

A sad, finale. Ostalo je desetak sati do utakmice. Razmišljam i dalje o mitskom pitanju, kako to da je Liverpool u posljednjih dvadeset godina ostvario toliko zapaženih rezultata u Europi, a da u međuvremenu nijednom nisu uspjeli osvojiti Premierligu. Odgovor treba potražiti u kombinaciji lošeg poslovanja i zle sreće.

Godinama je Liverpool očajno trgovao, dok su prvo Manchester pa onda i Chelsea haračili domaćim prvenstvom. Igrači koje su dovodili imali su veliki potencijal, ali nikada s njima nisi bio načisto kad će podbaciti. Nisu imali kontinuitet. U posljednjih par sezone situacija je dijametralno suprotna. Gotovo svakog igrača kojeg dovedu, taj je puni pogodak. Isto se može reći i za trenera Jurgena Kloppa koji je veliko osvježenje u Engleskom nogometu.

Sada jednostavno nemaju sreće. Namjerili su se na najbogatiji i najrastrošniji klub u povijesti nogometa. Manchester City ima i jednog od najboljih trenera na svijetu. S 97 bodova, koje je momčad s Anfielda osvojila ove sezone, okrunila bi se naslovom prvaka u 117 od 120 puta koliko do sada sezona broji englesko nogometno prvenstvo.

Ovo što radi Tottenham se nikad nije dogodilo 

Tottenham s druge strane ima sasvim drugačiju priču. Oni su jedan od najeklatantnijih primjera za oprezno i pametno vođenog kluba. Zbog dobro poznatih financijskih problema, uslijed izgradnje novog stadiona, pojačanje nisu doveli već gotovo 18 mjeseci, još od siječnja 2018. kad je iz Pariza stigao Lucas Moura. Nikada se u povijesti engleskog nogometa, ako se ne varam, nije dogodilo da jedan prvoligaš nije ni u ljetnom ni u zimskom prijelaznom roku doveo nekoga.

Sreća je što na klupi imaju fantastičnog čovjeka koji je u svakom trenutku znao što radi. Mnogi smatraju kako klub koji se konstantno ne pojačava neminovno tone u kvaliteti, međutim moramo se svi zapitati je li to istina. Tottenham je prvi klub koji je odlučio zadržati identičnu momčad dvije sezone za redom, a pogledajte samo kakve to rezultate daje i kako se kvalitetno odrazilo na moral u svlačionici.

Konstantni dolasci i odlasci nogometaša postali su dio modernog nogometa. Igračima se trguje, a da pritom kvaliteta nužno ne raste. Kao što je prije nekoliko godina Leicester dokazao da novac ne može kupiti sve, tako je ove sezone Tottenham dokazao da kvalitetna momčad koja je ostala na okupu dvije godine i koja se u međuvremenu sjajno uigrala može osvojiti sve i parirati bilo kojem kolektivu, bilo kojim zvijezdama.

Sada ću s ovim skočiti sebi u usta, ali mislim kako u finalu ipak nemaju šanse protiv Jurgena Kloppa. Liverpool ima previše iskustva u ovakvim susretima, jači su na gotovo svakoj poziciji u momčadi. Sve je moguće, zato večeras i gledamo Tottenham u finalu, međutim sve osim uvjerljive pobjede Liverpoola bilo bi veliko iznenađenje za mene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.