Olimpijci, golferi i veslači borili su se protiv nacista na današnji dan 1944.

Foto: Getty Images/Guliver Image

CIJELI SVIJET ovaj tjedan obilježava 75. obljetnicu savezničkog iskrcavanja na Normandiju kojim je počelo oslobođenje Europe od ralja nacističke Njemačke.

Tog 6. lipnja 1944. godine u sklopu operacije Overlord na plaže na sjeverozapadu Francuske iskrcali su se deseci tisuća britanskih, američkih i kanadskih vojnika. Saveznici su prvih dana pretrpjeli strašne gubitke, ali su uspostavili kontrolu nad plažama Juno, Omaha, Beach, Sword i Gold preko kojih je do kraja lipnja u Europu ušlo ukupno 875.000 savezničkih vojnika, ključnih u slamanju nacističke okupacije Njemačke.

No među tisućama vojnika bilo je i puno sportaša koji su se samoinicijativno prijavili u vojsku ili su bili mobilizirani. Jedan od njih bio je i plivač Adolph Kiefer koji je na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine osvojio zlatnu medalju na sto metara leđno. On je u američkoj vojsci radio kao instruktor plivanja nakon što je utvrđeno da je tijekom rata na Pacifiku više američkih vojnika poginulo od utapanja nego od japanskih metaka.

I dok Kiefer nije sudjelovao u borbama, njegov sunarodnjak Bobby Jones iskrcao se u Normandiji 7. lipnja 1944. godine. Uspješni golfer osvojio je sedam velikih turnira u karijeri, u američku vojsku ušao je 1942. godine s činom potpukovnika, a posao mu je bio ispitivanje njemačkih zarobljenika.

Lloyd Mangrum, također golfer, ranjen je na Dan D na plaži Omaha nakon što se njegov džip prevrnuo. Kad se oporavio, par mjeseci kasnije sudjelovao je u bitkama za Ardene gdje je ranjen u lice i koljena. Služio je i u trećoj diviziji generala Pattona, a po završetku rata vratio se golfu koji je prestao igrati nakon što je pretrpio deset srčanih udara.

Britanski olimpijac David Haig-Thomas veslao je u osmercu u Los Angelesu 1932. godine, bio je član nekoliko ekspedicija na Grenland, a veslao je i u utrkama Oxforda i Cambridgea. Kad je izbio rat, odmah se prijavio u vojsku, a bio je dio specijalne postrojbe koja je u kajacima sabotirala njemačke vojne luke u Norveškoj 1942. godine. Poginuo je prvog dana iskrcavanja na plaži Sword.

Veslanjem, i to jako uspješno, bavio se i Desmond Glover Kingsford koji je predstavljao Veliku Britaniju u osmercu na OI-ju u Berlinu osam godina ranije. Dvaput je pobijedio u regati Cambridge-Oxford, a onda je otišao u vojsku s kojom je završio u Normandiji. Sudjelovao je u nekoliko velikih akcija prije nego što je poginuo kod gradića Tilly-sur-Suelles.

Još jedan britanski olimpijac, atletičar John Thornton, trčao je 110 metara s preponama na Igrama u Berlinu 1936. godine i osvojio je peto mjesto. Prijavio se u britansku vojsku i poginuo je u Normandiji 18. kolovoza 1944. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.