LA MASIA

Novi Pogba, marokanski Messi i Mali luđak pred vratima prve momčadi Barcelone

Foto: Getty Images

S OBZIROM na sve ono na što su navikli tijekom prošlih pola stoljeća, može se reći da je posljednjih 18 mjeseci bilo neugodno razdoblje za Barcelonine navijače. Najveći nogometaš Barcelone u povijesti otvoreno je izrazio želju da napusti klub, a predsjednik Josep Maria Bartomeu i njegov Upravni odbor upadali su iz krize u krizu prije nego što su sami otišli iz kluba. Na terenu, skupe prinove ne pružaju ono što se od njih očekivalo. Jasno je da momčad s Nou Campa zaostaje za Real Madridom u domaćoj konkurenciji, a poraz 8:2 od Bayerna pokazao je koliko je Barcelona daleko od statusa jednog od najboljih klubova Europe, piše goal.com.

I dok je katalonskog velikana obuzimao osjećaj propasti, izgledi da jedan od izdanaka La Masije napokon diplomira u prvoj momčadi daju tračak nade u budućnost. Pojava i kontinuirano napredovanje Ansua Fatija u momčadi Barcelone sugerira da 17-godišnji napadač ima ono što je potrebno da bi popunio prazninu kad Lionel Messi jednom siđe sa scene. Španjolski reprezentativac već je srušio brojne rekorde otkako je debitirao u Barceloni početkom prošle sezone, a svojim nastupima u prvim tjednima nove sezone pokazao je da je spreman za sljedeći iskorak, prije nego što ga je ozljeda sklonila s travnjaka na barem tri mjeseca.

Embed from Getty Images

S četiri prvoligaška pogotka do tada je bio među sedam vodećih strijelaca La Lige, a u prvoj utakmici u skupini Lige prvaka protiv Ferencvarosa postao je prvi nogometaš koji je u tom natjecanju postigao više od jednog gola prije 18. rođendana.

Čini se da će Fati postati prvi izdanak La Masije koji će dobiti stalno mjesto u prvoj postavi nakon Sergia Roberta. Klupska je akademija posljednjih godina bila na udaru kritika nakon što su mnogi talenti izabrali svoj put do prve momčadi potražiti drugdje. Međutim, pojavila se nada da će Fati predvoditi novu generaciju domaćih igrača koji će činiti okosnicu Barcelonine momčadi, baš kao što su to činili Messi, Andres Iniesta, Xavi i Sergio Busquets tijekom slavnih dana kod trenera Pepa Guardiole.

Sljedeći talent koji bi mogao postati standardan u katalonskoj momčadi je 17-godišnji veznjak Ilaix Moriba, koji je već standardan u Barceloni B, koja se natječe u trećem razredu španjolskog nogometa. Zbog njegove izvanredne sposobnosti dodavanja, fizičke izdržljivosti i sjajne napadačke vizije uspoređuju ga s Paulom Pogbom. Moriba je u La Masiju došao 2010. godine iz Espanyola i tijekom tih 10 godina neprestano je impresionirao trenere.

Njegove su predstave tijekom sezone 2018./2019. bile toliko dobre da je njegov menadžer uspio dogovoriti novi ugovor temeljem kojeg Moriba godišnje zarađuje dva milijuna eura, a otkupna klauzula postavljena je na 100 milijuna eura. Ovaj tinejdžer je već trenirao s momčadi Ronalda Koemana ove godine pa se mnogi nadaju da će Moriba činiti zastrašujući trojac u veznom redu zajedno s Frenkiejem de Jongom i još jednim tinejdžerom Pedrijem, koji također blista otkako je tijekom ljeta pristigao iz Las Palmasa i potpisao petogodišnji ugovor.

Moriba nije jedini nogometaš rođen 2003. godine koji je započeo u Espanyolu prije nego što je stigao u La Masiju. Lijevi bek Alejandro Balde nametnuo se kao potencijalni nasljednik Jordija Albe u posljednjih nekoliko sezona. Izvorno napadač, Balde se polako vraćao prema obrani, ali je zadržao svoje napadačke instinkte, što ovog brzog tinejdžera čini savršenim modernim braničem i igračem koji može izgraditi snažnu vezu s Fatijem na lijevoj strani.

Pravo uzbuđenje u La Masiji, međutim, usredotočeno je oko naraštaja igrača rođenih 2004. godine, za koje promatrači vjeruju da bi mogli definirati klub u sljedećim godinama ako se njihov razvoj nastavi sadašnjim tempom. Vođa ove skupine je napadač Ilias Akhomach, kojem je 16 godina i sve je bliži natjecateljskom debitantskom nastupu za Barcelonu B, nakon što je u predsezoni već nastupio za pričuve.

Kad je direktor Barcelonine akademije Patrick Kluivert u studenome rekao da u "La Masiji već postoji novi Messi", vjeruje se da je mislio na Iliasa, koji igra lijevom nogom i snalazi se na svim napadačkim pozicijama, baš kao i šesterostruki osvajač Zlatne lopte. Iako ga je Barcelona isprva otpisala, tinejdžer kojem zbog sjevernoafričkog podrijetla tepaju da je Marokanski Messi odbio je ponudu Real Madrida i vratio se u La Masiju 2017. godine. Ako je Ilias arhetipski napadač kakve La Masia namjerava stvarati, kad su u pitanju veznjaci klupska se akademija okrenula onima koji se dobro osjećaju u posjedu lopte i sposobni su slijediti tempo igre svojim dodavanjima. U trenutačnoj U-17 momčadi ima obilje takvih igrača.

Trenutačno je najcjenjeniji među njima Pablo Paez, inače poznat kao Gavi. Došao je 2015. godine iz Real Betisa i najbolje se snalazi na klasičnoj desetki, iako je pokazao da se može prilagoditi bilo kojoj veznoj poziciji u Barceloninom sustavu 4-3-3. Ovog 16-godišnjaka neki su usporedili s Andresom Iniestom, smatrajući da se može razviti u nogometaša sličnog Barceloninoj legendi. Otkako je stigao u Kataloniju, Gavi je činio trojac u veznom redu uz Aleixa Garrida i Adriju Capdevilu.

Prirodni vođa Garrido u Barceloni je od svoje osme godine i bio je kapetan momčadi u raznim mlađim dobnim kategorijama, dok je Capdevila, čija je uloga slična Busquetsovoj, redovito proglašavan igračem turnira u ranim godinama u La Masiji. Zovu ga i Mali luđak. No u posljednje vrijeme nije se uspio nametnuti, a dolazak Biela Vicensa iz Girone 2018. godine izgurao je Capdevilu iz prvog plana.

Ostali rođeni 2004. godine koji djeluju predodređeno za prvu postavu u sljedeće tri do četiri godine uključuju središnjeg braniča Diega Almeidu, koji je već pozvan u španjolsku reprezentaciju U-17 iako je u veljači tek napunio 16 godina, te stroj za pogotke Angela Alarcona, koji može igrati na lijevoj strani i u sredini napada. Bilo bi iznenađenje kad se barem jedan ili dvojica iz ove skupine igrača ne bi pridružili Fatiju u Barceloninoj prvoj momčadi, ali postoje i neki još mlađi intrigantni igrači u La Masiji.

Lamine Yamal ima samo 13 godina, ali već ga uspoređuju s Messijem. Još mlađi je 11-godišnji Michal Zuk, koji već ima 60.000 pratitelja na Instagramu i potpisao je ugovor s Adidasom još kao 9-godišnjak. Ne prestaje impresionirati otkako je 2016. godine stigao u La Masiju.

Vrijeme će pokazati hoće li svi oni ispuniti očekivanja, ali postoje znakovi da se obnavlja reputacija La Masije kao nogometne škole koja Barceloninu prvu momčad hrani svjetskim talentima. Ako je suditi prema Fatijevom razvoju, klupska akademija na dobrom je putu, zaključuje goal.com.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.