vremeplov

Noć kad je cijela Jugoslavija plakala i slavila sa Željom

Foto: Screenshot YouTube

NA današnji dan prije točno 34 godine odigrana je najslavnija, ali i najtužnija utakmica u povijesti klupskog nogometa u Bosni i Hercegovini.

Naime, te noći Željezničar su dijelile samo dvije minute od prolaska u finale Kupa UEFA-e i dvoboja s Real Madridom.

Kup UEFA-e jači od Kupa prvaka

Predvođen Štrausom s Grbavice, mitskim igračem Želje, a tada trenerom, Željo je igrao sjajan nogomet i ravnopravno se nosio u strašnoj konkurenciji nogometnih velikana poput Intera, Fiorentine, Ajaxa, Manchester Uniteda, Tottenhama, HSV-a, Atletica, PSV-a, PSG-a i Reala.

Osimova momčad je najprije u dvije utakmice izbacila bugarski Sliven (s ukupnih 5:2), švicarski Sion (3:2), rumunjsku Universitateu (4:2) i Dinamo Minsk (3:1), a u polufinalu ih je čekao tada izuzetno jak mađarski Videoton.

Prva polufinalna utakmica igrala se 10. travnja 1985. u Mađarskoj, točnije u Szekesfehervaru, a Videoton je nadvisio Sarajlije s 3:1.

Međutim, Željo u uzvratu nije želio ispasti bez ispaljenog metka i Plavi su od samog početka krenuli u paklenu ofenzivu mađarskog gola.

Golovima Bahtića i Ćurića Željezničar je imao rezultat koji mu garantira prolaz, a osim toga, igrači Ivice Osima imali su toliko fantastičnih prilika da je čudo što se mađarski predstavnik nije kući vratio pune mreže.

No kako to inače u nogometu biva, kad ne zabiješ, primiš. Samo dvije minute prije kraja, kad je cijela Grbavica već slavila ulazak u povijesno finale, uslijedio je šok.

Jednu naizgled bezopasnu, više iz očaja odigranu akciju, Joszef Csuhay je pretvorio u gol i tako uništio snove najbolje generacije momčadi s Grbavice.

Gol Csuhaya i očaj Ivice Osima, scene koje se nikad neće zaboraviti

Tog gola i cijele te priče prisjetio se i Csuhay, nogometaš kojeg se i danas s tugom sjete svi oni kojima je Željo u srcu:

"Da, iako je prošlo mnogo godina, i dan-danas se sjećam tog gola. S druge strane, to nije nikakvo iznenađenje jer se bek može sjetiti svih golova koje je ikada postigao u karijeri", rekao je u intervjuu za Slobodnu Bosnu Csuhay i dodao: "I danas se jasno sjećam trenera Željezničara, Ivice Osima, kako se hvata za glavu nakon mog gola..."

"Mislim da je Željezničar mogao proći dalje da su njegovi igrači bili samo malo više profesionalniji. Mislim, prerano su se počeli radovati, odmah nakon što su postigli drugi gol i već tada su mislili da je utakmica gotova. No, to je nogomet. Tih posljednjih deset minuta mi smo krenuli u žestoke napade bez ikakvog straha, jer više nismo imali ništa izgubiti. I posrećilo nam se", rekao je Csuhay.

Grbavica je plakala, ali i slavila svog Želju

Premda je ispao, ta utakmica je postala mit za sve navijače Želje, a toga je svjestan i veliki Ivica Osim koji se prisjetio te tužne, ali i slavne večeri:

"Ti igraš da se o tome priča, da neko doživi tako da se ne zaboravi. Kad se ti ne sjećaš utakmice, kad je zaboraviš, onda se pitaš što si igrao tu, što si uopće bio. Ovako, kad tim stvarno odigra da ljudi ili slave ili žale za nečim, onda je to vrijedilo pažnje, onda si nešto napravio.''

Željezničar je igrao u sastavu: Škrba, Berjan, Baljić, Šabanadžović, Čapljić, Komšić, Bahtić, Škoro, Ćurić (Čilić), Baždarević i Samardžija.

Spektakularna sezona Kupa UEFA-e 1984./85. - Partizan i Rijeka za pamćenje

Videoton je u finalu izgubio od Reala s ukupnih 3:1, ali su Mađari imali zanimljiv niz skalpova do završne utakmice. U trećem kolu razbili su Partizan, a Beograđani su kolo prije napravili jedinstven pothvat. Nadoknadili su četiri gola minusa protiv Queens Park Rangersa. Naime, Englezi su u prvoj utakmici u Londonu razbili Srbe 6:2, ali u uzvratu Dragan Mance i društvo napravili su nešto što nitko nije uspio ponoviti 31 godinu.

Pobijedili su 4:0 i na temelju gola u gostima prošli dalje. Nevjerojatan rezultat Partizana uspjela je nadmašiti Barcelona prije tri godine kad je nadoknadila 0:4 s Parka prinčeva. U četvrtfinalu Videoton je naletio na Manchester United i prošao je dalje nakon boljeg izvođenja udaraca s bijele točke.

Konačni prvak Real u drugom je kolu izbacio Rijeku nakon skandaloznog suđenja u Madridu. Rijeka je na Kantridi senzacionalno slavila 3:1, u uzvratu je slavni klub bio na koljenima, no očajno suđenje ubilo je Riječane i Real je pobijedio 3:0.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.