Ni Dalić ni Guardiola. Sjećate li se tko je prvi Gvardiola stavio na beka?

Foto: EPA

JOŠKO GVARDIOL (22) Europsko prvenstvo dočekuje kao dokazana svjetska klasa i jedan od glavnih aduta Hrvatske. Na Europskom prvenstvu u Engleskoj prije tri godine bio je nadolazeća tinejdžerska zvijezda na čiji je nastup sjenu bacio slučaj kobnog pijenja vode protiv Španjolske.

Tog ljeta Gvardiol je prešao iz Dinama u RB Leipzig. U bundesligaški klub stigao je kao nasljednik Dayota Upamecana koji je otišao u Bayern i ubrzo se nametnuo kao jedan od najboljih igrača lige. Igrao je lijevog bočnog stopera u sustavu s trojicom u zadnjoj liniji i imao je prvenstveno defenzivne, ali i nemali broj ofenzivnih zadaća.

Najskuplji branič ikada

Na Svjetskom prvenstvu u Katru zaigrao je u stoperskom tandemu s Dejanom Lovrenom. Tu je potvrdio svoju klasu i bio je jedan od ključnih igrača Hrvatske u pohodu na broncu, a nastup na turniru okrunio je golom glavom Maroku u utakmici za treće mjesto.

Pola mjeseci kasnije Manchester City je odriješio kesu i doveo ga za 90 milijuna eura, učinivši Gvardiola najskupljim braničem u povijesti nogometa. Nakon perioda prilagodbe Gvardiol se nametnuo u ekipi koja je branila trostruku krunu i na kraju ponovno osvojila Premier ligu.

Učinio je to u novoj ulozi. U grafičkom prikazu Cityjeve formacije Gvardiol je najčešće bio prikazan kao lijevi bek i u fazi obrane najčešće bi branio bočni prostor, ali kako City većinu vremena loptu ima u svom posjedu, Gvardiol je, kako je vrijeme odmicalo, postajao sve moćnije ofenzivno oružje.

Gvardiolini hvalospjevi

U sustavu Pepa Guardiole nije klasičan bek koji juri uz aut-liniju, već se često uvlači u vezni red ili prodire dijagonalno prema golu pa je tako svoju premijernu sezonu na Otoku završio s pet golova. Pep ga je neprestano hvalio: 

"Rekao bih da se radi i o više od nekoliko tjedana. Bilo je perioda kada je bio nesiguran, ali mislim da je to normalno u prvoj sezoni u Premier ligi. Jako je fizički zahtjevna. Razgovarali smo, vidjeli smo više njegovih pravih predstava. Može igrati u sredini i lijevo, on je divan dečko i ima sposobnosti. Ne možete vjerovati koliko je voljen zbog svoje poniznosti. Jako smo zadovoljni s njim."

Nakon utakmice protiv Fulhama u kojoj je zabio dva gola je dodao: "Prvi gol... Potpisali smo najbolje krilo na svijetu! Nakon utakmice protiv Wolverhamptona igrači su dobili tri dana odmora, a Gvardiol je bio jedini koji je došao u trening-centar radi oporavka. Potpisali smo nevjerojatnog igrača koji će nam biti snaga još puno, puno godina."

Dalić: Pepa hvale, mene kritiziraju

Istovremeno, Gvardiola je u nešto klasičnijoj bekovskoj ulozi počeo ponovno koristiti Zlatko Dalić u reprezentaciji, odnosno ponovno ga je vratio u tu ulogu budući da ju je obnašao na Euru 2021. U međuvremenu ga je Dalić, kao što smo spomenuli, u Kataru koristio kao stopera, ali u hrvatskom dresu Gvardiol je sada opet bek i to bi, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, trebao biti i u Njemačkoj. 

Dalić je nedavno izjavio: "On je na Euru 2021. debitirao na lijevom beku, protiv Engleske. Pepa Guardiolu hvale, mene kritiziraju, sad kad ga je on stavio na tu poziciju, svi su oduševljeni." Međutim, Gvardiol kao bek nije debitirao ni u reprezentaciji, ni u Cityju, učinio je to već u Dinamu.

Debitirao pod Bjelicom

Za prvu ekipu svog matičnog kluba debitirao je krajem 2019. par mjeseci prije svog 18. rođendana pod Nenadom Bjelicom koji ga je dominantno koristio kao stopera. Dinamo je tada na stoperskoj poziciji imao vrlo kvalitetne opcije u Emiru Dilaveru, Kevinu Theophilu-Catherinu i Dini Periću pa je Gvardiol dobivao ograničenu minutažu, a nešto više prilika, također kao stoperu, dao mu je Igor Jovićević krajem sezone.

Jovićević je nakon dva mjeseca smijenjen i trener prve ekipe postao je Zoran Mamić, čovjek daleko poznatiji kao pravomoćno presuđeni kriminalac, iako su mu trenerski uspjesi također neosporni. Na ljeto 2020. u Dinamo je stigao i danski stoper Rasmus Lauritsen, ali pošto je Gvardiol bio najveći Dinamov prodajni eksponat, Mamić je odlučio da mora imati mjesta u prvih 11.

Mamić ga prebacio na beka

Pronašao mu je mjesto na bekovskoj poziciji na kojoj je već nakon prvih nekoliko kola počeo dobivati prednost nad Marinom Leovcem. U rujnu je RB Leipzig dogovorio njegov transfer i ostavio ga u Dinamu na posudbi do kraja sezone u kojoj je pod Mamićem Gvardiol gotovo isključivo bio bek, puno prije utakmica pod Dalićem ili Gvardiolom.

Mamić i Gvardiol. Foto: Josip Regović/Pixsell

Mamić je pravosudno presuđen u ožujku 2021. i pobjegao je u BiH, a klupu prve ekipe preuzeo je Damir Krznar. U njegovom debiju Dinamo je upisao jednu od najčudesnijih pobjeda u svojoj povijesti kada je na Maksimiru s 3:0 izbacio Mourinhov Tottenham u Europa ligi.

Gvardiol je tada bio blaže ozlijeđen pa je na lijevom beku bio Bartol Franjić, ali čim se oporavio, ponovno je postao prvi izbor na lijevom beku i kao takav je nakon Eura u Engleskoj i napustio Dinamo. Danas je teško tvrditi da na svijetu ima ijedan igrač koji je na toj poziciji osjetno bolji od 22-godišnje Cityjeve zvijezde. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.