Esport

Ni 40 prijeloma kostiju nije ga spriječilo da potpiše za omiljeni klub

Screenshot: YouTube

NIKLAS LUGINSLAND je 22-godišnji Nijemac koji od rođenja boluje od bolesti krhkih kostiju, zbog koje je u prvih pet godina pretrpio čak 40 prijeloma. Veliki je navijač Stuttgarta i član je kluba posljednjih 15 godina. Zahvaljujući esportu, ispunio mu se san i krajem prošle godine postao je profesionalni igrač svog omiljenog kluba. 

>Hoće li Euro 2020. spasiti novu FIFA-u?

>Povijesni uspjeh najbolje esport ekipe s ovih prostora

Zbog teške bolesti Niklas je od najranije dobi bio svjestan da nikada neće zaigrati nogomet, a kamoli potpisati za Stuttgart za koji navija otkad zna za sebe. Na prvu je utakmicu otišao s pet godina, a od 2004. je i član kluba. Ono što nije mogao ostvariti kroz sportske uspjehe zbog svog zdravstvenog stanja, omogućio mu je esport. Niklas je postao profesionalni FIFA igrač Stuttgarta, uz Marija Viska, najboljeg i najpoznatijeg austrijskog igrača FIFA-e. 

"Što se tiče mojih tjelesnih ograničenja, u esportu ne postoje barijere. U esportu i ja mogu uzeti kontroler kao svatko drugi, početi i biti jednako uspješan", navodi Niklas ukazujući na nevjerojatne mogućnosti koje esport pruža. Uvijek kada se povlači paralela između sporta i esporta, ističe se taj nedostatak tjelesne aktivnosti za koji mnogi smatraju da je ključna karakteristika sporta. Međutim, to donosi i određena ograničenja, kojih u esportu nema.

Kao i sport, i esport spaja ljude koji se vjerojatno kroz druge životne situacije nikada ne bi sreli. Tako je i Niklas dobio priliku ne samo igrati za Stuttgart već čini to uz svog idola, devet godina starijeg Marija, a nedavno su zajedno nastupili i na ISPO Digitize Summitu 2019.

Kao i svi profesionalni sportaši i gameri, i Niklas svakodnevno mora raditi na sebi: "Moraš trenirati svaki dan, naravno. Stalno se razvijati, a to, primjerice, uključuje i analiziranje vlastitih mečeva. Gdje si griješio i što moraš bolje napraviti u idućem meču. Kako bi se tome mogao posvetiti i raditi kako treba, moraš biti i fizički spreman. U mom slučaju to znači puno fizioterapije, ali i podrška obitelji i mentalna snaga iznimno su važne. Na određenoj razini to je vrlo slično profesionalnom nogometu. Male stvari mogu činiti ključne razlike."

Pravi šampioni ne poznaju prepreke. Niklas je doživotno vezan za invalidska kolica i uspio je ostvariti svoj san da potpiše za svoj omiljeni nogometni klub. 

Koliko god nekad i sami kritični bili prema gamingu, esportu, pa čak i samoj FIFA-i 19, treba se podsjetiti da postoje i ovakve priče, a da nam je igranje svima pružilo bezbroj sati zabave i sreće. Tko zna koje će nam sve mogućnosti otvoriti u budućnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.