Neviđena scena u četvrtfinalu SP-a izazvala aferu. Jesu li suci oštetili Norvežane?

Foto: EPA-EFE

ŠPANJOLSKA je u polufinalu SP-a u rukometu nakon što je nakon neviđene drame u dva produžetka pobijedila Norvešku 35:34. Ustvari, Norveška je sama sebe pobijedila. Kristian Bjornsen je do 60. minute bio najbolji igrač Norveške, zabio je večeras devet golova, ali ono što je napravio u zadnjih desetak sekundi graniči s nemogućim.

Već smo pisali o situaciji s kraja utakmice nakon koje je Bjornsen ispao tragičar. Podsjetimo, Norveška je imala gol prednosti 19 sekundi prije kraja te igrača više i loptu. Ipak, suci su nakon samo nekoliko sekundi dignuli ruku za pasivan napad, a kad je lopta došla do Bjornsena, oduzeli su ju i dali Španjolcima.

Furija je uspjela zabiti gol sa zvukom sirene i izboriti produžetke u kojima je prošla dalje. Bila je to dosad neviđena situacija na velikim natjecanjima, a mnogi smatraju da su suci teško oštetili Norvežane u toj situaciji. To nije točno.

Norvežani izgubili loptu zbog pravila o kojem većina gledatelja ne razmišlja

Naime, većinu gledatelja zbunilo je što su slovenski suci već nakon sedam sekundi norveškog napada dignuli ruke kojima označavaju pasivni napad. Još je veće iznenađenje bilo kada su nakon dva dodavanja odlučili dati loptu suparniku iako nakon podizanja ruke u pravilu dozvoljavaju još šest dodavanja.

Međutim, ključan detalj u cijeloj priči je činjenica da Norveška nije aktivno napadala gol. Bjornsen je u trenutku primitka lopte imao otvoren put prema golu, ali on je odlučio vratiti loptu natrag. To je primoralo slovenske suce da zaštite igru i oduzmu loptu ekipi koja ne želi aktivno igrati napad, nego samo troši vrijeme.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ LUDU ZAVRŠNICU

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.