"Najgori trenutak utakmice bio je kad je Dinamo zabio drugi gol i pomislio da može"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, Luka Stanzl/PIXSELL

DINAMOV poraz u Münchenu 9:2 od Bayerna odjeknuo je Europom. Zagrepčani nisu samo doživjeli najteži poraz u svojoj povijesti, već su i postali prva momčad koja je primila devet golova na utakmici Lige prvaka.

Dio javnosti naslađuje se memovima, dio poziva na otkaz treneru Sergeju Jakiroviću, dio je još u nevjerici, a Igor Pamić, hrvatski trener i bivši napadač s iskustvom igranja za maksimirski klub i zabijanja golova u Bundesligi, hladne je glave prokomentirao ono što se u utorak navečer događao na Allianz Areni.

U kratkom razgovoru za Index Pamić je objasnio što se dogodilo Dinamu i kako se ovakav ishod mogao spriječiti te prokomentirao razliku između utakmica u domaćoj ligi i protiv jednog od najvećih klubova svijeta. Za razliku od većine javnosti, Sergeja Jakirovića ne bi smijenio, ali ima jedno pitanje za njega koje bi to mišljenje moglo promijeniti.

Što je dovelo do ovakvog rezultata?

U najavama sam govorio da Dinamo može uživati u ovoj utakmici, da bi igrači trebali biti rasterećeni, ali na maksimalnoj taktičkoj i trkačkoj razini. Ne kažem da dečki nisu htjeli ili da bi utakmica išla drukčije, ali znajući da ideš na noge Bayernu koji je u dobroj formi, moraš biti malo sramežljiviji, pristupiti s više respekta.

Dinamo je pogriješio i u pripremi, niti se branio niti napadao. Ostavljali su previše prostora, a tako ne možeš doći rezultatski ni blizu Bayernu. Dva postignuta gola više su plod opuštenosti Bayerna nego superiornosti Dinama.

Mislite da postava s petoricom u obrani nije bila dovoljan respekt?

Što znači petorica, šestorica ili sedmorica u obrani? Sustav nije bitan, bitno je skratiti svoj dio terena, zatvoriti koridore prema golu. Znamo da je protivnik brži i bolji, ali je bio i raspoloženiji. Za takvog protivnika bilo je previše raširenih linija.

Da bi igrao protiv Bayerna, 11 igrača u polju mora biti na izuzetnoj taktičkoj razini i moraju biti raspoloženi da bi uopće mogli parirati. Dinamo nije izgledao kao momčad koja igra protiv Bayerna.

Jesu li igrači psihički dovoljno dobro ušli u utakmicu?

Uvjeren sam da su psihički dobro ušli, ali još protiv Qarabaga se dalo naslutiti da Dinamo nije dobar u defenzivnom dijelu. Puno skromnija momčad stvorila je puno šansi na Maksimiru, ali Dinamo je imao raspoloženoga golmana i dosta sreće. 

Ova utakmica trebala je poslužiti kao priprema za druge utakmice Lige prvaka. Nije lako ni treneru ni igračima prešaltati se kad su naviknuli na dominaciju u domaćoj ligi. Ali, ovo je Liga prvaka i treba se tako postaviti. Ako treba, ne prijeći centar, ali napraviti sve da se ovakav rezultat ne dogodi.

Jeste li kod 3:2 osjetili priliku za preokret ili samo za buđenje Bayerna?

Ovo drugo, stvarno. Kod drugoga gola jasno se vidjela nonšalancija igrača Bayerna, a najgore je to što je Dinamo pomislio da im može parirati. Da je Dinamo bio malo oprezniji, teško je reći da bi stavio Bayern u probleme, ali trebao je biti sramežljiviji i ponizniji.

Vidjelo se po reakciji igrača i rasporedu na terenu da su pomislili da ih imaju i to je bio najgori trenutak na utakmici. Možeš pomisliti da imaš takvu momčad ako si na toj razini, ali Dinamo objektivno nije i to moramo prihvatiti. Nakon petoga gola sve ide samo po sebi, taj sedmi, osmi i deveti gol teško je bilo spriječiti. U košarci možeš pozvati time-out i smiriti momčad, ali ovo se razmahalo i dobro da je došao kraj.

S obzirom na sve pokazano od početka sezone, što Dinamu treba da napravi nešto u Ligi prvaka?

Dinamo ima individualnu kvalitetu koja je dominantna u HNL-u. Momentalno je zabrinjavajuće to što protiv Rijeke i Hajduka nije bio dominantan u igri i stvaranju šansi. S obzirom na to kako je igrao protiv njih, mislio sam da je to priprema za Bayern, ali nakon ovoga vidim da je to možda i ozbiljniji problem.

Ponavljam, nije lako nakon dominacije u našoj ligi ući u ovakav žrvanj. Poraz je ružan i ostat će zapisan, ali nije to možda ni loše. Nadam se da je Dinamo sad shvatio da se mora drukčije postaviti da bi parirao u Europi, uzeo neke bodove i možda prošao dalje.

Što ovakav poraz Dinama govori o ligi kojom godinama dominira?

To je pitanje na koje 100 ljudi ima 100 različitih mišljenja. HNL je dobar, u srednjem ili lošijem rangu europskih liga. Da je Dinamo izgubio od Augsburga 9:2, to bi bio alarm i sramota, ali Bayern je drugi svijet. Borussia Dortmund je top momčad, ali nije drugi svijet, to su samo najveći klubovi poput Bayerna ili Reala.

Moraš to prihvatiti, biti sretan kad imaš priliku iz kornera i gledati da što manje izgubiš, pa ako je pristup takav, možeš napraviti neko iznenađenje i biti nagazna mina.

Javnost poziva na otkaz Jakiroviću. Ima li on prostora za napraviti nešto više?

Nitko od nas nije adekvatan da razgovara o Jakiroviću, za to postoje predsjednik i upravni odbor koji odlučuje. Dinamo je lani pokazao da je znao reagirati i osvojio je duplu krunu. Jakir ima zasluge za to, ali ako je netko pomislio da je Dinamo odjednom najbolji u Europi, vara se.

Slažem se da je trebao pokazati dojmljivije igre u HNL-u, ali promijenio je 3-4 igrača, a mora raditi na tome da pronađe balans između nastupa u HNL-u i Europi. Došao je u složenoj situaciji, ja ne bih ni razmišljao o smjeni, ali to je samo moje mišljenje. U suštini, volio bih znati je li on rekao igračima da ovako igraju - jer ako jest, to je bilo loše.

Razumijem da je teško objasniti igračima kako da se postave protiv Bayerna jer jedno je govoriti, a drugo kad zaista izađu na teren, stanu na drugu stranu i osjete razliku. Imao sam čast u karijeri igrati protiv Bayerna i znam kako je to. 

Iz razgovora s navijačima, koji su ponekad nerealni, čuo sam da bi Dinamo mogao nešto napraviti jer ima dobru momčad. Rekao sam da pričekamo, da bih samo htio da Dinamo bude rezultatski konkurentan, izgubi 2:0, 3:1... Samo onaj tko je to prošao zna kakva je to snaga. Ali Dinamo im je ovakav rezultat omogućio svojim nastupom, inače nije to realno stanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.