NBA DRAFT Šariću došla najveća sveučilišna zvijezda

Foto: Getty Images/Guliver Image

PHILADELPHIA 76ersi nisu nikoga iznenadili na ovogodišnjem draftu koji se održao u New Yorku. Šarićeva momčad je prvi pick iskoristila kako bi uzela, po svim analizama, najboljeg igrača i Sixersi su očekivano odabrali Markellea Fultza sa sveučilišta Washington.

Sjajni 19-godišnji playmaker je svoju jedinu sezonu završio s 23 koša, 5,7 skokova i 5,9 asistencija, trice je šutirao 41,3 posto, ali se mučio sa slobodnim bacanjima, kojih je pogodio samo 65 posto. No, nije sve u brojkama. Prema američkim analizama, riječ je fantastičnom igraču posebno dobrom u obrani s fantastičnim ofenzivnim kvalitetama čime bi Philadelphiju mogao učiniti jednom od najatraktivnijih momčadi u ligi.

Drugu godinu zaredom Sixersi su imali prvi pick drafta, ovogodišnji ih je dopao zahvaljujući tradeu s Bostonom kojemu su prepustili treći pick ove i svoj prvi sljedeći koji dobiju. Prošle godine uzeli su Bena Simmonsa i kad se njemu, Šariću i Embiidu dodao playmaker Fultzova kalibra, koji je nedostajao Philadelphiji, mogli bismo gledati jednu jako zanimljivu momčad sljedeće sezone.

"Želim biti rookie godine i postavio sam si još jedan visok cilj. Želim biti MVP lige. Znam da su to jako visoki ciljevi, ali samo tako mogu napredovati", rekao je Fultz.

Los Angeles Lakersi su kao drugi pick uzeli Lonzoa Balla, sina kontroverznog LaVara koji je Lonzoa već prozvao novim Jordanom, a mali sam ispalio da bi dobio Jordana 1 na 1. No, zanemarimo li dugi jezik, Ball je, ako na najbolji, onda sigurno najatraktivniji igrač ovog drafta. S 14,6 koševa, 7,6 asistencija i šest skokova playmaker sveučilišta UCLA, koji stilom igre neodoljivo podsjeća na Jasona Kidda, smatra se nevjerojatno inteligentnim igračem za svojih 19 godina. I da ima normalnijeg oca, jer bi mu LaVar mogao biti ozbiljan teret u karijeri, Ball bi, kažu Ameri, imao golemu perspektivu.

No, i ovako će očajne Lakerse sigurno poboljšati, a ako se dogodi ludi prelazak LeBrona u Kaliforniju moglo bi biti svega.

Treći pick drafta bio je Jayson Tatum. Trojka i četvorka sveučilišta Duke trebao bi biti velika zvijezda Boston Celticsa nadolazećih sezona. Celticsima nije trebao Fultz, kao prvi pick, budući da imaju Thomasa, pa su svoj prvi pick zamijenili za treći Sixersa (i još puno pickova) i doveli igrača kakav im je nedostajao.

Četvrti pick bio je zločesti dečko Josh Jackson koji je iz Kansasa završio u Phoenix Sunsima. Igrač koji neodoljivo podsjeća na Andrea Iguodalu, već je bio na naslovnicama nakon što je prijetio jednoj košarkašici i nakon toga joj razbio auto. No, smiri li se van terena, Jackson će biti pravi igrač.

Jedan od zanimljivijih igrača sljedeće sezone bit će De'Aaron Fox u Sacramentu. Fantastični play Kentuckyja zabio je Lonzou Ballu 39 koševa u doigravanju NCAA-a, a u svakoj utakmici bio je najbolji strijelac svojeg sveučilišta. Sigurno bi bio viši pick da bolje šutira izvana, ali to će biti nešto na čemu će sigurno puno raditi. Kingsima će trebati nekoliko sezona da preslože momčad i upravo to bi mogla biti najveća Foxova šansa koji bi u slaboj momčadi mogao imati puno prilika.

Jedini igrač s ovih prostora koji je odabran na draftu je Srbin Ognjen Jaramaz, kojeg su kao 58. pick odabrali New York Knicksi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.