tenis

Navijači napali Medvedeva: Izdajico domovine

EPA-EFE

DANIL Medvedev koji je od ovog ponedjeljka službeno najbolji tenisač svijeta, sa svog Instagram profila uklonio je profilnu sliku na kojoj se nalazila ruska zastava. Mnogi ruski navijači nisu dobro primili taj potez svog sunarodnjaka, pa mu je profil sada ispunjen optužbama da je "izdajica domovine" te pitanjima poput "stidiš li se što si Rus?"

Podsjetimo, Medvedev je jedan od prvih ruskih sportaša koji su se oglasili s izričitim antiratnim stavom povodom ruske invazije na Ukrajinu. Već prvog dana invazije Medvedev je poručio: "Ja sam sportaš i zalažem se za mir u svijetu. Žao mi je što gledam sve ovo što se događa. Igram turnir u Acapulcu, a ujutro me dočeka vijest o svemu što se događa. Ja sam za mir."

Ipak, izgleda da odluku o izbacivanju zastave svoje domovine sa svog Instagrama nije donio svojevoljno, već pod pritiskom. Predsjednik Ruskog teniskog saveza Šamil Tarpiščev objasnio je njegov postupak: "Još nisam razgovarao s Danilom. Ali sada Međunarodni olimpijski odbor zabranjuje upotrebu naše ruske zastave. Čak i na društvenim mrežama. Ovo je bila neophodna mjera."

Iz tenisačevog tabora za sada odbijaju komentirati odluku. Kada se Medvedev probio na vrh ATP ljestvice, čestitali su mu brojni poznati sunarodnjaci poput napadača Aleksandra Keržakova, ali čini se kako je izgubio dio domaćih navijača. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.