SVJETSKO PRVENSTVO

Najbolesnija utakmica ikada

Foto: EPA-EFE

I DANAS, pet godina nakon tog nevjerojatnog polufinala Svjetskog prvenstva zvuči nevjerojatno. Nadrealno:

“Brazil - Njemačka 1:7”.

Gubile su velike reprezentacije velike utakmice na velikim natjecanjima. Bilo je poraza koji su teško padali, onih koji su lomili srca velikim nacijama, ali nikad prije i poslije, a teško i u budućnosti, nitko nije doživio nit će doživjeti takvo poniženje u punom smislu te riječi kao Brazil u Belo Horizonteu 8. srpnja 2014. godine. Poraz koji se nikad neće izbrisati i koji neće ublažiti ni osvajanje Copa Americe sinoć.

Brazil je to ljeto živio u transu. Prvi put nakon 64 godine bio je domaćin Svjetskog prvenstva i svih 210 milijuna Brazilaca živjelo je samo za to - šestu titulu prvaka svijeta, šestu zvjezdicu na žutom dresu. Osim domaćeg terena, Brazil nije imao previše aduta. Scolarijeva momčad nije bila ni sjena onih iz prošlosti, a iako su skupinu s Hrvatskom, Meksikom i Kamerunom prošli relativno lako, već u nokaut fazi se vidjelo da puno toga ne štima.

Golove zabijali samo stoperi

U osmini finala su na penale prošli Čile, u četvrtfinalu Kolumbiju jedva 2:1, a kako su igrali dovoljno govori činjenica da su sva tri gola u te dvije utakmice zabili stoperi David Luiz i Thiago Silva. Dva nakon kornera i jedan iz fantastičnog slobodnog udarca. Brazil, domaćin svjetskog prvenstva igra na prekide. Nečuveno.

S druge strane, briljantna Njemačka već je u prvoj utakmici u skupini protiv Portugala dala nagovijestiti što bi se na kraju moglo dogoditi. U brutalnoj predstavi pregazila je Portugal 4:0 i lako prošla skupinu, a do polufinala je došla nakon iznenađujućih produžetaka protiv Alžira 2:1 te protiv Francuske 1:0 golom Matsa Hummelsa.

Sve je bilo spremno za veliki okršaj u Belo Horizonteu.

Brazil je cijelo natjecanje igrao na emocije. Bilo je tu dosta loših utakmica, puno crnih rupa u igri, ali se domaćin iz utakmice u utakmicu punio optimizmom i nacionalnim ponosom nadajući se da može do finala. Golemi udarac bila je suspenzija Thiaga Silve i teška ozljeda Neymara bez kojeg su šanse Brazilcima drastično padale, ali izostanak Neymara ih je dodatno ujedinio. Scolari je na press konferenciju došao s kapom “Forca Neymar”, a David Luiz i Julio Cesar su himnu pjevali zagrljeni držeći Neymarov dres.

Sve je to super; emocije, želja, strast, jedinstvo. Da se samo s tim može osvojiti Svjetsko prvenstvo, osvojila bi ga svaka budala. No, u ovoj fazi natjecanja budala odavno nema, ostali su samo oni najbolji. A Nijemci su bili baš to. Znalo se koliko je Njemačka jaka i da vrlo lako može pokvariti Brazilcima ogromni party u Belo Horizonteu, ali ne ovako. Nitko u najluđim snovima ili najgorim noćnim morama nije mogao pretpostaviti ono što će postati najcrnijih 90 minuta u povijesti Brazila i najluđih u povijesti nogometa. Nitko.

Već u prvom ozbiljnijem napadu bilo je jasno da brazilska obrana bez kapetana Thiaga Silve izgleda kao skupina stranaca koja se prvi put u životu vidjela. Udarac Samija Khedire u 8. minuti išao je u mrežu, ali je na putu do gola pogodio suigrača i odbio se. Nema veze. Sljedećih pet njemačkih napada završilo je golom.

Šest minuta pakla

Prvi nije mogao biti lakši. Kroos je ubacio iz kornera, David Luiz i Dante, koji je očajno mijenjao Thiaga Silvu, kao djeca su nasjeli na lažna kretanja Nijemaca i Thomas Müller je potpuno sam na drugoj stativi spustio loptu u gol za 0:1. Zadnji trzaj Brazila bio je odličan prodor Marcela koji je Lahm fantastično zaustavio, a onda je počelo destrukcija snova nacije i uništenja njezine nogometne filozofije. Šest minuta pakla i najgore predstave jedne obrambene linije ikad viđene na nogometnim terenima.

Marcelo je sedam metara zakasnio na ofsajd i pustio Müllera da se ušeta u šesnaesterac. Kroosov pas je petom ostavio za Klosea koji je iz drugog pokušaja probio Julija Cesara - 0:2. Samo minutu kasnije Lahm je protutnjao po desnoj strani i zavrnuo u sredinu, Müller promašio loptu, što je bio jedini krivi korak Nijemaca te večeri, a Kroos snažnim udarcem zabio u prvi kut - 0:3.

Ako ih drugi gol nije slomio, utakmica je za Brazilce u tom trenutku bila izgubljena. Sad je trebalo spašavati čast, ali bilo je samo još gore. 

Festivalsku atmosferu na tribinama zamijenila je grobna tišina, nevjerica zbog onoga što se tamo dolje događalo. Izgubljeni i šokirani Scolarijevi igrači izgledali su kao da ne znaju gdje su i samo su širili ruke jedan prema drugome tražeći odgovore. Stali su na centar i praktički čim su izveli loptu Fernandinho ju je izgubio, a Kross i Khedira doslovno su se došetali do šesnaesterca.

Kao dva klinca koji su na haklu upravo razbili protivnika dodavali su se pred golom kao da si govore “Neću ja, ajde ti zabij”. Jedan pas, drugi, žuto-plava obrana u potpunom rasulu i Khedira plasira loptu posred gola - 0:4. Za neutralne promatrače, nas pred TV ekranima, izgledalo je… Ne znam kako bih to opisao. U jednom trenutku poželiš da Nijemci zabiju deset komada, onako, “iz fore”, a u drugom da sudac odsvira kraj jer su scene uplakanih Brazilaca na tribinama postale preteške. Nakon četvrtog gola kamera je uhvatila jednog dječačića koji neutješno rida gledajući kako se njegova reprezentacija raspada na proste faktore. Ni Nijemci nisu više euforično slavili golove, nego bi samo podignuli ruke i zagrlili se. Jednostavno, bilo je previše.

Nijemci će opet u sljedećem napadu zabiti peti gol prije nego što će se u svlačionici dogovoriti da spuste gas. I njima je bilo neugodno. Khedira, Özil i Klose ponovno su se došetali do kaznenog prostora i neometano se dodavali između sad već potpuno psihički nestabilnih Brazilaca i u 29. minuti polufinala Svjetskog prvenstva Njemačka je protiv Brazila u Belo Horizonteu vodila 5:0. Pet. Nula.

Nijemci pokazali milost

U tom trenutku utakmica je izgledala kao da može završiti s deset ili 15 golova. Da su nastavili u tom brutalnom, neumoljivom i fantastičnom tempu, kako Nijemci jedino znaju igrati nogomet, do kraja susreta vjerojatno bi zabio i Neuer. No, kako je dobro napisao jedan engleski novinar nakon te utakmice, i Nijemci su samo ljudi te i oni imaju nekakve emocije.

“U svlačionici smo se na poluvremenu dogovorili da budemo koncentrirani, ali da ih više ne ponižavamo. Moraš respektirati protivnika i ne pokušavati ga gaziti. Nije bilo potrebe. Nakon što smo zabili drugi gol, oni su se potpuno raspali, a mi nismo mogli promašiti”, otkrio je nakon utakmice Mats Hummels.

“Pripremite se, stiže šesti”, pisalo je na autobusu brazilske reprezentacije na tom SP-u.

Šesti je stigao, ali ne naslov. Pošteni kakvi jesu, Nijemci su se držali dogovora pa su u drugom poluvremenu zabili još samo dva gola, a ne još pet. Prvi u 69. minuti kad je Schürrle s desetak metara zabio na asistenciju Lahma za 0:6, a deset minuta kasnije je isti igrač, koji je u igru ušao u 58. minuti, zakucao loptu pod gredu u prvi kut za 0:7.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku golova i najzanimljivijih trenutaka možete pogledati OVDJE.

U zadnjih dvadeset minuta svi na stadionu i pred televizorima pokušali su shvatiti što su vidjeli i što se dogodilo, ali ni danas, dok čitate ovaj tekst, teško je probaviti konačni rezultat te utakmice. Da, Oscar je u 90. minuti zabio počasni gol za Brazil, koji je popraćen ironičnim aplauzom stadiona. U epskim scenama, Nijemci su nakon što su proslavili pobjedu počeli grliti i tješiti Brazilce. Koliko je utakmica bila bizarna najbolje je opisao Philipp Lahm.

I Nijemci bili šokirani

“Osjećao sam se užasno čudno tijekom utakmice i nimalo euforično. Znao sam pod kolikim su oni pritiskom jer sam se tako i ja osjećao 2006. godine na Svjetskom prvenstvu kod kuće. Radili su pogreške koje se ne događaju na ovom nivou i bilo je očito koliko im je teško”, rekao je Lahm.

“Želio sam svim mojim Brazilcima pružiti sreću i zadovoljstvo u vrijeme kad teško žive. Nažalost, ni ja ni moji suigrači nismo uspjeli. Htio sam da smo svi sretni, da zajedno slavimo, ali Njemačka je bila sjajna. Pokušat ću puno naučiti iz ovoga”, rekao je uplakani David Luiz nakon utakmice, a Luiz Felipe Scolari je na press konferenciji rekao da mu je to najgori dan u životu.

Ako je itko od njegovih igrača mogao i zaspati te noći, sigurno nije sljedeće kad je vidio naslovnice. Brazilske novine natjecale su se koja će sramotu učiniti još bolnijom. Uskoro su imale dobile još materijala. Četiri dana kasnije Brazil je, u potpunom rasulu, izgubio od Nizozemske 3:0 u susretu za treće mjesto.

Nakon takve dvije utakmice Brazilcima je samo falilo da Argentina u finalu na Maracani osvoji naslov svjetskih prvaka pa da se nogomet u Brazilu ukine i da se spale svi nogometni stadioni i škole. Kakva-takva utjeha bio im je gol Marija Götzea za titulu Njemačke...

SP 2014., polufinale, Belo Horizonte (8. srpnja 2014.)

Brazil - Njemačka 1:7 (Oscar 90' / Müller 11', Klose 23', Kroos 24', 26', Khedira 29', Schürrle 69', 79')

Brazil: Julio Cesar, Maicon, Dante, David Luiz, Marcelo, Gustavo, Fernandinho (od 46. Paulinho), Hulk (od 46. Ramires), Oscar, Bernard, Fred (od 69. Willian)

Njemačka: Neuer, Lahm, Hummels (od 46. Mertesacker), Howedes, Boateng, Schweinsteiger, Khedira (od 76. Draxler), Kroos, Müller, Özil, Klose (od 58. Schürrle)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.