MMA - Krvava zabava za široke mase ili moderan borilački sport?

OD TRENUTKA kada je najavljeno da će UFC svoj prvi turnir u kontinentalnoj Europi održati u njemačkom Koelnu, krenuli su organizirani napadi kako na američku organizaciju, tako i na mješovite borilačke vještine kao takve.

Političari "ohrabreni" boksačkim lobijima krenuli su "lov na vještice" koji je u ostatku svijeta okončan još krajem devedesetih. Njemački tisak tjednima je bio preplavljen naslovima poput "Krvi i igara", "Kolonijalne borbe za zabavu širokih masa", "Lokve krvi na parteru" i slično. No, malo je koji tekst bio potkrijepljen činjenicama, uglavnom su o slobodnoj borbi pisali ljudi koji o njoj znaju malo ili ništa. Nitko se nije udostojao napisati da se radi o sportu koji iziskuje poznavanje nekoliko borilačkih vještina, iznimnu fizičku i psihičku spremnost, kao i potkovanost na taktičkom planu.

Cilj je bio jasan: minirati pokušaj da MMA u Europi krene stopama kojima je već promarširao Japanom i SAD-om gdje stoji uz bok najpopularnijim sportovima. Sav negativan publicitet itekako se odrazio i na prodaju karata. Nekoliko tjedana prije početka sve je mirisalo na veliki fijasko jer je prodano samo 7 od 17 tisuća ulaznica za koelnsku Arenu. Dodatna šteta učinjena je kada je političko-boksački lobi uspio isposlovati da se maloljetnicima zabrani ulazak u dvoranu.

Cro Cop spasio MMA u Europi

No, mudro vodstvo UFC-a ipak se snašlo u zadnji čas. Brzopotezno je angažiran Mirko Filipović koji se preko noći našao na "karti". Tisuće hrvatskih navijača pohrlilo je vidjeti "domaćeg" heroja u povratničkoj UFC misiji, dvorana je preko noći prodana, a oni koji su prisustvovali događaju kažu kako je atmosfera bila neopisiva. UFC 99 je na koncu ipak ispunio sva očekivanja. No kakve su reakcije europske javnosti?

Posebno zanimljiv članak osvanuo je danas na vjerojatno najpoznatijem MMA portalu Sherdog.com. Novinari tog portala pomno su analizirali medijske natpise nakon što je održan UFC-ov turnir. Zaključak je da se nije mnogo toga promijenio; i dalje su prevladale osude koje uglavnom nisu bile potkrjepljenje činjenicama.

RTL tradicionalno najnegativniji

Najviše negativnog publiciteta stiglo je s RTL televizije koje je tradicionalno boksački orijentirana, a mnogi je nazivaju i "domom" braće Kličko. MMA je opisan kao nešto brutalno što pravilima jedva upada u kategoriju sporta i uglavnom najviše liči na uličnu borbu. Također su špekulirali da bi u budućnosti takve i slične priredbe mogle biti zabranjene, a nisu propustili niti nabrojati sve ozljede koje su se dogodile tijekom borbi.

Iznimno žestoku izjavu prenio je regionalni tabloid Express koji je citirao lokane političare Jurgena Rotersa i Petera Kurtha koji su obećali svojim biračima: "Nikad više borbe u kavezima."

Nešto malo manje radikalan bio je tekst u Frankfurter Algemeine Zeitungu pod naslovom "Nismo divljaci" gdje se citira izjava UFC-ovog predsjednika Dane Whitea. U članku su posebno istaknute ovacije Mirku Filipoviću koji je bio glavna zvijezda turnira, a to je više manje istaknuto kao jedina svjetla točka te večeri.

Bild najpozitivniji

Da nije sve tako crno, pokazali su primjeri Berliner Zeitunga, Tageszeitunga i Bilda. Ove su tri tiskovine napisale i nešto pozitivno o čitavoj priči.

"Ozljede su zapravo puno lakše nego što se to čini u pravi mah", piše Zeitung koji je dodao kako je UFC sjajno produciran događaj koji liči na showove u Las Vegasu. Tageszeitung piše sličnim probranim riječima i naglašava kako su borci pokazali iznimnu spremnost i veliku taktičku potkovanost.

Daleko najpozitivniji članak objavio je najtiražniji europski tabloid Bild posvetivši većinu teksta Nijemcu Peteru Sobotti koji se natjecao na turniru i ispred kojeg je svijetla budućnost.

Marko Petrak
Foto: UFC.com

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.