LIGA PRVAKA

Mirror: Sprema se novi format Lige prvaka, velika šestorka Engleske je protiv

Foto: EPA-EFE

EUROPSKO udruženje klubova napravilo je prijedlog novog formata Lige prvaka koji bi stupio na snagu 2024. godine.

Najveća promjena je u tome što bi gledatelji imali priliku vidjeti puno više utakmica, što automatski znači veću zaradu za sve uključene. Čak 21 utakmica bila bi potrebna za osvajanje najelitnijeg nogometnog natjecanja za klubove na svijetu, a novi sustav bi izgledao ovako:

u grupnoj fazi bi sudjelovalo 32 kluba, a oni bi bili podijeljeni u četiri skupine po osam momčadi. Četiri najbolja iz svake skupine bi prošla u nokaut fazu natjecanja, peti bi imao sigurno sudjelovanje u Ligi prvaka sljedeće sezone, dok bi šestoplasirane i sedmoplasirane ekipe u doigravanju igrali za ostanak u najelitnijem klupskom natjecanju svijeta. Osmoplasirane ekipe bi igrale u play-offu za ulazak u Europa ligu sljedeće sezone.

Preveliki broj utakmica

Mirror javlja da se brojni klubovi iz Španjolske, Njemačke i Italije slažu s ovim prijedlogom, ali velika šestorka Engleske, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Manchester United i Arsenal su protiv. Sličan prijedlog se sprema za sustav natjecanja Europa lige, a priča se i o stvaranju trećeg europskog natjecanja.

S obzirom na to da engleski klubovi nemaju zimsku pauzu, oni koji igraju u Ligi prvaka ili Europa ligi igraju već sada previše utakmica kada računamo Premiership, FA kup i Carabao kup, stoga ne čudi njihovo protivljenje.

Ovakva promjena natjecanja donijela bi svima uključenima više novca od ulaznica, marketinga i TV prava iz čistog razloga jer bi igrali više utakmica, ali Englezi smatraju da ovo prijeti budućnosti njihovog nogometa.

"Velika šestorka se ne bori za sebe, u Europi bi na ovaj način potencijalno zaradili više novca. Ali znaju da će to štetiti Premiershipu, Championshipu pa čak i niželigaškim klubovima", rekao je izvor Mirrora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.