Mbappe je zabio hat-trick, a izgubio. Dosad se to na SP-ima dogodilo samo tri puta

Foto: Epa

ARGENTINA je treći put u svojoj povijesti postala prvak svijeta. Gaučosi su bili najbolji na svijetu 1978., 1986. i 2022. Argentina je nakon čudesne utakmice koja je nakon 120 minuta završila 3:3 bila sretnija i udarcima s bijele točke je stigla do titule.

Sva tri gola za Francusku je zabio nevjerojatni Kylian Mbappe. Mladi Francuz je tako s osam golova postao najbolji strijelac turnira, a u povijesti svjetskih prvenstava ostao je zabilježen kao tek četvrti igrač koji je zabio u utakmici tri ili više golova, a njegova je momčad je izgubila u nokaut-fazi.

To se prvi put dogodilo u osmini finala (prvom krugu) SP-a u Francuskoj 1938., kad su ljepoticu turnira odigrali Brazil i Poljska. Brazil je pobijedio 6:5, a Poljacima nisu bila dovoljna čak četiri gola Ernesta Wilimowskog. Wilimowski će 1939. nakon njemačke okupacije Poljske zaigrati i za reprezentaciju Trećeg Reicha.

Na SP-u u Švicarskoj domaćin i Austrija su u četvrtfinalu odigrali najefikasniju utakmicu u povijesti Mundijala. Završilo je 7:5 za Austriju. Švicarci su vodili 3:0, Josef Hügi je zabio tri gola, ali na kraju su Austrijanci otišli u polufinale rezultatom 7:5.

U Meksiku su u osmini finala igrali Belgija i SSSR. Belgija je nakon produžetaka pobijedila 4:3, a Igor Belanov je zabio sva tri gola za Sovjete. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.