LIGE PETICE

Materazzi: Postoji diskriminacija prema bijelim igračima. Thuram me nije podržao

Foto: Getty Images/Guliver Image/EPA-EFE

U TIJEKU je nogometni festival koji organizira kultna La Gazzetta dello Sport. Brojni predavači i polaznici raspravljaju o gorućim nogometnim temama, a u središte javnosti došla je i tribina na kojoj se raspravljalo o rasizmu u nogometu.

Lilian Thuram, bivši branič francuske reprezentacije, Juventusa i Barcelone rekao je kako bijeli igrači moraju reagirati kada vide da se događa rasistički incident. "Bijeli igrači ne smiju šutjeti na takve incidente", rekao je i nadovezao se kako bi u takvom slučaju bilo poželjno da iz protesta napuste teren.

"Nemojte razmišljati kao bijelac ili crnac, Francuz ili Senegalac, razmišljajte kao ljudsko biće. Ako želimo biti pametniji, moramo stvari nazvati pravim imenom. Postoji homofobija, rasizam i seksizam u Italiji. To ne znači da ju ne volim, to znači da želim promijeniti stvari", dodao je Thuram.

Njegov kolega, bivši branič talijanske reprezentacije i Intera, Marco Materazzi odbrusio mu je. "Ja sam protiv rasizma, ali Thuram nikad nije napustio teren kada su pjevali da sam kurvin sin. To je isto diskriminacija. Diskriminacija postoji i u slučaju bijelih i crnih igrača, kao i kad vas nazivaju kurvinim sinom."

Direktan povod rasprave bio je novi rasistički incident u Italiji. Na utakmici između Fiorentine i Napolija Senegalca Kalidoua Koulibalyja i njegove suigrače Osimhena i Anguissa rasistički su vrijeđali navijači domaće momčadi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.