Ohandza je sve ono što je Mass Sarr trebao biti

Foto: Ivo Čagalj / PIxsell

ASOCIJACIJA se nametnula čim je došao u Hajduk. Nikome na pamet nije pao Kouassi. Umjesto njega, svima je pred očima bio također omiljeni Afrikanac, ali ne lakonogi sprinter, nego simpatični debeljko.

Masa i Frane junaci su navijača Hajduka jer ne izgledaju kao nogometaši, nego kvartaši

Kao što je Avie Lester postao Ante Luster, Kouassi proglašen Kvasinom, a Ohandza prekršten u Zolju, tako je naravno i Mass Sarr, zbog kojeg se na poljudskom sjeveru vijorila zastava prijateljske i nesvrstane Liberije, u Splitu dobio nadimak. Masa mu nije pristajalo samo kao kroatizirana verzija imena, nego kao i opis stanja njegove prekomjerne kilaže. Ohandza s njegovim "jakim kostima" također više podsjeća na lika koji je inventar kladare i kvartovskog kafića, nego na profesionalnog sportaša.
 
Došli su u Split na valu bajki iz treće ruke i trećeg svijeta
 
Kao i Franck Ohandza, tako je i Mass Sarr u Hajduk došao mlad i na valu bajki iz treće ruke i trećeg svijeta, kakve u pravilu prate strance sumnjive kvalitete i iz egzotičnih zemalja. Za Ohandzu se pisalo da ga je u preuzimanju žezla od sunarodnjaka Samuela Eto'a usporila tek sitnica - sklonost kroničnim ozljedama, zbog čega je umjesto u Barceloni, završio u Sesvetama, pa Frane Zolja ne zabija Realu i Chelseaju, nego Imotskom i Bistri.
 
Za njegovog prethodnika Masu, pričali su sveznadari iz Hajdukovog kafića, Arsene Wenger izjavio je da je jedan od najvećih talenata koje je imao čast trenirati u Monacu, samo je eto nakon toga, spletom nesretnih okolnosti, ovaj Novi Weah, umjesto u Arsenalu ili Milanu, završio u sedmoligašu Alesu, odakle je s još jednom ikonom ljubitelja HNL treša, Anthonyjem Topkahom, 1995. došao u Hajduk. 

Mass Sarrov vrhunac: Gluma u spotu Trija Gušt i gol Malmou za veliki preokret

Ali, dok će mu sunarodnjak i golman dogurati najdalje do posudbe u Trogiru, Masa će s tim gradićem imati veze samo kao glumac u spotu Trija Gušt, tamošnje nevjerojatno popularne grupe iz druge polovice 90-ih i to u pjesmi prikladnog naziva "Sveti Ivan Afrički", što mu je zajedno s golom Malmou za potpuni preokret i pobjedu 3:2 u 89. minuti uzvrata 2. pretkola Kupa UEFA '97, vrhunac karijere u Hajduku, nakon čega je slijedio veliki pad, simbolički i stvarno označen izlaskom zbog očajne igre na gostovanju kod Varteksa u Varaždinu u 80. minuti, nakon što je 20 minuta ranije ušao kao zamjena.
 
Sveti Ivan i Sveti Frane Afrički
 
Sveti Frane Kamerunski također je na dobrom putu da završi u spotu Kiše metaka ili Kreše i Žuvija, jer nakon samo dva ciklusa ljetnih pretkola uvukao se hajdukovcima pod kožu i dobio kultni status i počasno mjesto u navijačkoj kolektivnoj memoriji, poput Mass Sarra.
 
Da postanu još veći, oba crna junaka navijača Bilih smetale su objektivne okolnosti; Mass Sarr je, poput mnogih umjetnika, imao problema s kondicijom, dok je Francku Ohandzi, karijeru zamalo prije 25. rođendana uništila teška i nezgodna ozljeda kosti i hrskavice koljena u rujnu prošle godine protiv njegovog bivšeg kluba Dinama. Prije toga je slomio nogu, a po dolasku u Split, ustanovljeni su mu i ožiljci na mišićima. 

Jedan je tražio vrača da s njega skine uroke, drugi stalno zaziva Boga
 
Oba Hajdukova afrička junaka veliki su (prazno)vjernici, ali dok je Masa za to što kondicijskim treninzima pokazuje svježinu 60-godišnjaka krivio crnu magiju i od kluba tražio angažman vrača da s njega skine uroke, Zolja za njegov čudesni oporavak neprestano zahvaljuje Bogu.
 
Ključna razlika između dva crna idola navijača Bilih
 
I tako dolazimo do ključne razlike među njima dvojicom, razdjelnicom koja odvaja lijenčinu Masu, od požrtvovnog Frane, koji je vjerovao u sebe tijekom kalvarije koja se protegnula od ljeta do ljeta, za što je nagrađen ulaskom u navijačku legendu, ali za razliku od prethodnika, ne kao ikona treša.
 
Spasitelj Hajduka čekao je kraj utakmice kako bi se ukazao na Božji dan
 
Spasitelj Hajduka opet je čekao kraj utakmice za svoje ukazanje tijekom jučerašnjeg, božjeg dana. Kožulj je u drugoj minuti sudačke nadoknade centrirao s desne strane više iz očaja, a na petercu visoko iznad Maglice skače teški centarfor i glavom zakucava u rašlje. Splitov golman Duka bio je sjajan na gradskom derbiju, ali ovo nije mogao obraniti.
 
U dva tjedna, koliko je prošlo od početka sezone, Hajduk je igrao pet utakmica. Kamerunac je dozirano, kako bi se oporavio od kronične ozljede koljena, nastupio na četiri (propustio je gostovanje kod Cibalije), ali na spomenutim utakmicama igrao je tek tri i pol poluvremena, što mu je bilo dovoljno za četiri gola i asistenciju!
 
Za 157 ljetnih minuta zabio četiri ključna gola
 
Ohandza je ovog ljeta sakupio samo 157 minuta, manje od dvije pune utakmice, ali je za to vrijeme Hajduku riješio sljedeće mečeve: Iasi - Hajduk 2:2, kada je ušao na poluvremenu prve utakmice 2. pretkola Europa Lige, dok je njegov klub gubio 0:2. Smanjio je neugodni zaostatak, a onda dodao Saidu za poništenje minusa. Poluvrijeme je dobio i na splitskom uzvratu ovih klubova. Ušao je pri rezultatu 1:1, a na samom kraju zabio za pobjedu 2:1. 
 
Tjedan dana kasnije, gostovanje u Ukrajini kod Oleksandrije u prvoj utakmici 3. pretkola EL donijelo mu je dodatno prepolovljenu minutažu, ali je i za samo 22 minute u igri uspio postići gol, opet na samom kraju utakmice, za 3:0.
 
Hajdukov golgeterski heroj nije prošao pripreme, a između dva ljeta igrao je 20 minuta
 
I konačno, gostovanje kod Splita u 3. kolu HNL-a. Ohandza opet ulazi na poluvremenu, pri nepovoljnom rezultatu za njegovu momčad (0:0) u sklopu pokušaja Hajdukovog trenera da otvori bunkerirani Split. Ali, Ohandzinim ulaskom, gosti se potpuno otvaraju, što Splitu donosi četiri velike prilike. Ipak, Crveni nemaju Ohandzu, pa nijednu ne pretvaraju u gol, dok je Hajdukov svetac u sudačkoj nadoknadi ispalio još jedno čudo iz zolje.
 
I sve to nakon je u rujnu prošle godine na spomenutom derbiju s Dinamom hrskavicu i kosti koljena ozlijedio tako teško i nezgodno da je u deset mjeseci od tada sakupio samo dvadesetak minuta igre, dok ovog ljeta nije niti prošao pripreme.

Zašto Mass Sarrov dres 20 godina nakon što je bio u Hajduku, vrijedi 1600 kuna?
 
Kao poklonik ikona HNL-a, prošle godine barem sat vremena guglao sam i tražio gdje je danas i što radi Mass Sarr. Uz podatke da se skrasio u New Jerseyu, gdje u okrugu Cumberland vodi kadetsku momčad, Stršljenove iz Cohansyja, na online oglasniku naletio sam na Mass Sarrov dres iz Hajduka, koji se na prodaju nudi za čak 1600 kuna!
 
Spoznaja do koje smo došli kucajući na virtualna vrata nezaboravnog asa, daleko bolje od statistike koja kaže da je u 50 nastupa za Hajduk zabio 17 golova, govori koliko Sarr 20 godina kasnije još uvijek vrijedi i znači u kolektivnoj navijačkoj memoriji. 
 
Da Ohandza ne zabije nijednom više nakon dva prošla srpnja, osigurao je mjesto među legendama koje ćemo guglati za 20 godina
 
Kao što pravu vrijednost njegovog nasljednika Ohandze ne otkriva Transfermarktova procjena od 850 tisuća eura, nego to što je prošlog ljeta, nakon dva gola estonskom Sillamäeu iz Kaleva u paklu Dugopolja prekršten u Franu Zolju, koja ubojito ispaljuje i nakon što je zadnjih godinu dana, u pogonu bila samo 20 minuta.
 
Pa sve i da ne pogodi nijednom više od ovih osam puta u dva srpnja i kolovoza, otišla je u legendu, koju ćemo i za 20 godina guglati i s nostalgijom na online oglasniku gledati njen dres, osjetno širi u predjelu trbuha. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.