LIGE PETICE

Marca: Svlačionica Barcelone je u raspadu

Foto: Gulliver / Getty Images

"ODLUKA Ter Stegena, Lengleta, De Jonga i posebno Piquea, da suprotno stavu većine momčadi predvođene Messije ne samo prihvate smanjenje plaća, nego i da pod navedenim uvjetima potpišu nove ugovore, pokazuje da je u svlačionici Barcelone došlo do raspada", piše najčitaniji španjolski list. 

Barcelona nije mogla dalje uz ovolike plaće i da se nije pojavila koronakriza

Koronakriza pokazala je Barceloni ono što je jasno i bez pandemije i ekonomskog sloma koji prijeti cijelom svijetu. Njen poslovni model je neodrživ, jer samo na plaće nogometaša godišnje troši čak 630 milijuna eura. Tako joj ta stavka zauzima čak 63 posto godišnjeg budžeta od 1,047 milijardi eura.

Na proljeće je Barcelona kalkulirala da će zbog koronakrize imati oko 200 milijuna manje prihoda, što je značilo da udio plaća više nije previsokih 63, nego sumanutih 80 posto. Zato su igrači morali pristati na smanjenje plaća za 70 posto tijekom haranja pandemije u Španjolskoj, jednoj od zemalja najteže pogođenih koronom. 

Međutim, dolaskom jeseni i drugog vala koronavirusa, koji je još gori od prvog, Barcelona je uvela dodatne mjere štednje. Zatražila je od igrača da pristanu na privremeno smanjenje plaća i to tako da im se plaće snize u ovoj i još godinu ili dvije ugovora, a da im se ono uskraćeno vrati u zadnjim godinama ugovora. Razlog smanjenja plaća igračima je spas radnih mjesta ostatka zaposlenika u klubu koji su najviše pogođeni koronakrizom.

Pique kao jedan od vođa potpisao pismo protiv uprave, pa onda s njom potpisao novi ugovor

Prije dva dana igrači Barcelone poslali su pismo upravi kluba u kojem je obavještavaju da se ne slažu s prijedlogom o privremenom smanjenju plaća. Potpisnici pisma bili su kapetani prve momčadi Lionel Messi, Sergio Busquets, Sergi Roberto i Gerard Pique. Ipak, nisu svi u prvoj momčadi bili suglasni s većinom. Čak pet igrača nisu potpisali pismo: Marc-Andre ter Stegen, Clement Lenglet, Frenkie de Jong, Miralem Pjanić i Sergino Dest.

I dok se je za posljednju dvojicu jasno da na stranu pobunjenika nisu stali jer su u klub došli posljednji, pa su odmah i dobili ugovore prilagođene koronakrizi, postupak Ter Stegena, Lengleta i De Jonga, trojice ključnih igrača španjolski mediji opisali su kao njihovo okretanje leđa suigračima. Sada se pokazalo zašto, jer su oni neslaganje s njima da se momčadi smanje plaće pretočili u nove ugovore s klubom. 

Marca ističe kako je pri tome ogromno iznenađenje što se njima pridružio Gerard Pique. Jedan od simbola i kapetana kluba, koji je prije samo dva dana potpisao spomenuto pismo u kojem je odbio smanjenje plaće zbog koronakrize, sada je potpuno promijenio stav i potpisao produljenje ugovora za manju plaću. 

"Teoretski, danas Barcelona počinje pregovore o smanjenju plaća sa svim zaposlenicima kluba. Za pregovaračkim stolom trebali bi biti i nogometaši. Međutim, oni su već objavili da neće nazočiti tom sastanku" piše Marca i zaključuje:

"Barca je produljenje ugovora s četvorkom objavila dan prije početka pregovora s ostalim igračima jer to joj daje prednost u velikom cjenkanju"

"U svlačionici Barcelone došlo je do raspada. Više nema jedinstva momčadi, jer sada je jasno da dok se većina igrača bunila protiv uprave i odbijala s njom sjesti za stol, neki su u isto vrijeme pregovarali i dogovorili se s njom. Nije slučajno da je Barcelona produljenje ugovora s četvorkom objavila dan prije početka pregovora s ostalim igračima, jer to joj daje prednost u kolektivnom cjenkanju koje počinje.

"Pukotine su se pretvorile u rupetine"

Predsjednik Bartomeu iskoristio je prokušanu taktiku 'zavadi pa vladaj', koja mu za sada ide u prilog. Vidjet ćemo kako će se ova velika podjela među igračima odraziti na terenu. Neki su već ogorčeni što su pojedini igrači pokazali sebičnost umjesto da se svi zajednički bore. U svlačionici Barcelone već je bilo pukotina, ali sada su one postale rupetine."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.