GOLD CUP

Mali Mate iz grada čokolade još jednom potvrdio da je legenda američkog nogometa

Foto: EPA

CHRISTIAN PULIŠIĆ, krsnog imena Mate, mladi (20) američki Hrvat rođen u svjetskoj prijestolnici čokolade Hersheyju, još jednom u posljednjih nekoliko godina oduševio je američke ljubitelje "soccera".

U polufinalu GOLD Cupa, kontinentalnog prvenstva Sjeverne i Srednje Amerike koje se igra u SAD-u, domaćinima je u Nashvilleu s dva gola i sjajnom igrom donio pobjedu 3:1 protiv Jamajke i veliko nedjeljno finale u Chicagu s najvećim rivalom Meksikom.

Pulišić je postigao odlučujuće golove; za 2:0 kad se SAD odlijepio i pet minuta prije kraja za 3:1 kad je potvrdio pobjedu svoje momčadi. 

Osim toga, publiku je zadivio okretom oko suparničkog braniča petom te plesnom proslavom drugog gola u jamajkanskom stilu.

Christian Pulišić podrijetlom je s Oliba. Mlada nogometna zvijezda je druga generacija američkih Hrvata. 

Po dolasku u Njemačku zatražio je hrvatsko državljanstvo kako ne bi morao tražiti njemačku radnu vizu. Pulišić, jedan je od najuzbudljivijih mladih igrača na svijetu, mogao je igrati za Hrvatsku, ali nakon razgovora s Romeom Jozakom odabrao je SAD.

U posljednje tri godine Pulišić je postavio nekoliko rekorda za povijest američkog nogometa.

Krajem svibnja 2016. na utakmici protiv Bolivije, u kojoj je SAD pobijedio 4:0, sa 17 godina i 253 dana postao je najmlađi strijelac u povijesti nogometne reprezentacije SAD-a, samo dva mjeseca nakon što je postao najmlađi igrač u povijesti američke nacionalne momčadi. Rekord je postavio samo šest minuta nakon što ga je tadašnji izbornik Jurgen Klinsmann uveo u igru na prijateljskoj utakmici s Bolivijom, a navijači američke reprezentacije već tada su poludjeli za novim idolom.

U rujnu iste godine postigao je dva gola u pobjedi SAD-a nad Svetim Vincentom (6:0) u kvalifikacijama za SP i tako postao najmlađi strijelac američke reprezentacije u kvalifikacijama za SP i najmlađi američki strijelac s dva gola na jednoj utakmici reprezentacije. 

Zatim je protiv Trinidada i Tobaga postao najmlađi Amerikanac koji je ikad zaigrao kao prvotimac u kvalifikacijama za SP. U drugoj utakmici protiv istog protivnika, Pulišić je postigao oba gola za pobjedu (2:0) i tako nastavio postavljati nove rekorde za povijest američkog nogometa. S navedena dva gola došao je do ukupno šest za reprezentaciju. To je najviše što je za SAD postigao igrač star 18 godina ili mlađi.

Krajem prošle godine postao je najmlađi kapetan SAD-a u povijesti. Reprezentaciju je u prijateljskoj utakmici protiv Italije vodio s 20 godina i 63 dana. 

Početak aktualne godine donosi još jedan Pulišićev rekord. Ofenzivca Borussije Dortmund kupio je Chelsea uz odštetu od 64 milijuna eura, čime je postao najskuplji američki nogometaš u povijesti. Do kraja sezone ostao je na posudbi u Dortmundu, a sada se očekuje da naslijedi Edena Hazarda. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.