Maćehinski odnos prema splitskim tićima: "Žalosno je što Hajduk dijeli nogometnu Dalmaciju"

DOK u Hrvatskom nogometnom savezu nema tretman kakav bi htio, Hajduk u Splitsko-dalmatinskoj županiji još uvijek vedri i oblači.

Baš na prijedlog Hajduka, Izvršni odbor županijskog nogometnog saveza usvojio je odluku prema kojoj će u prvoj ligi dječaka do 10 godina u budućnosti igrati oni klubovi čija seniorska ekipa se nalazi u višem rangu ili zauzima bolju poziciju na ljestvici.

Taj potez znači da prvak iz lanjske sezone Adriatic seli u niži rang natjecanja, baš kao i Pomak, koji je u konkurenciji do 10 godina zauzeo četvrto mjesto. U nedostatku najboljih, prvu ligu igrat će Mosor, Primorac 1929, Jadran Kaštel Sućurac, Val, Junak, Zmaj, Orkan, Omiš te tri kluba kojima se seniori natječu u prvoligaškoj konkurenciji - Hajduk, Šibenik i Split.

Čelni ljudi nogometnih škola Adriatica, Pomaka, ali i Spinuta, Brda, Elektroprijenosa, Bilog asa i Talenta, ogorčeni su na vodstvo Hajduka jer su iz njihovih klubova najperspektivniji klinci godinama odlazili kod starijeg brata na Poljud. Ovi klubovi isključivo rade s mlađim uzrastima i s razlogom su ljuti što ih Hajduk na ovakav način degradira.

Oglasili su se zajedničkim priopćenjem (Goran Milanko - NK Spinut, Srđan Mladinić - NK Elektroprijenos, Domagoj Balarin - Bili As, Vojko Kliškinić - NK Pomak, Ivan Buljanović - NK Talent, Franko Bogdan - NK Adriatic) koje donosimo u cijelosti:

"Potaknuti objavom priče o izbacivanju pojedinih klubova iz Prve lige početnika NS ŽSD-e, odlučili smo se oglasiti i pojasniti kako nije ovo samo priča Adriatica, već i brojnih drugih klubova koji su izbačeni iz lige.


U Slobodnoj Dalmaciji Denis Kosor, zaposlenik kontrole leta, a honorarno koordinator Hajdukove škole, navodi kako su "škole zapravo komercijala", pri čemu slučajno ili namjerno predviđa činjenicu da se uglavnom klubovi u Dalmaciji (izuzetak Dugopolje) financiraju od članarina, koje je od 1. rujna uveo i Hajduk te osnovao svoju otvorenu školu po uzoru na naše, već postojeće.

Također, u nadnaslovu teksta stoji kako su "odlukom Županijskog saveza nogometne škole izbačene iz elitnog razreda Lige početnika, koja je od sada samo za klubove", što je netočno.
Svi smo mi nogometni klubovi, plaćamo participaciju savezu i na Skupštini Nogometnog saveza Županije splitsko-dalmatinske imat ćemo po jedan glas, jednako kao Hajduk, RNK Split, Dugopolje, Solin  ili bilo koji drugi klub.

Da stvari budu jasnije, upravo Adriatic ove sezone ima seniore, juniore, kadete, pionire, mlađe pionire, te najmanje po dvije ekipe u ligama početnika, čime ukupno ima veći broj kategorija od svih klubova u Županiji, a jednak Hajduku i RNK Splitu. Uz naše klubove oštećeni su još brojni koji imaju veliku tradiciju igranja seniorskog velikog nogometa, a koji se tek upoznaju s cijelom pričom. Žalosno je što Hajduk, odnosno Denis Kosor, na ovaj način dijeli nogometnu Dalmaciju, jer je posljednjih godina najmanje stotinu djece iz naših klubova kasnije prešlo u Hajduk, s tim da nikad niti jedno dijete iz Spinuta, HEP-a, Pomaka, Talenta, Adriatica, Brda ili Bili As nije uzelo ispisnicu i registriralo se za Dinamo, iako s Poljuda prema navijačima upravo tu laž pokušavaju progurati kako bi opravdali ovaj sramotan čin. Svi mi odgajamo djecu, od kojih će najnadarenija upravo na Poljud, a zauzvrat nas se gura u Drugu ligu s posebnom naznakom da klubove koje Kosor naziva "komercijalnima" ne primaju u Prvu ligu niti ako budu drugoligaški prvaci, a Hajduk se uopće nebi  mogao natjecati da nije uzeo djecu iz Spinuta, Pomaka , Adriatica, Elektroprijenosa…

Nogomet bi trebao spajati, a ne razdvajati djecu i nogometne djelatnike, a na našu žalost događa se upravo suprotno i teško nam je razumljivo zašto Kosor/Hajduk na ovaj način dijeli nogometnu Dalmaciju i tko mu to dopušta, kad ni u samom Hajduku nema punu podršku, budući da je šef škole Ivica Matković u više navrata pokušavao poraditi na uspostavi još bolje suradnje, pri čemu bi naši klubovi zapravo bili servis Hajduku."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.