Luka Marušić u Star Techu: "Esport je budućnost zabavne industrije"

Foto: Screenshot/Star Tech

IZVRŠNI urednik Buga Dragan Petric i urednik Esporta na Indexu Luka Marušić u nagrađivanoj emisiji Star Tech dvadesetak minuta razgovaraju na temu esporta. Što je esport i koliko je popularan? Može li se usporediti s tradicionalnim sportom i kako igrači postaju profesionalni gameri, samo su neka od pitanja kojih se dvojac dotaknuo u emisiji. 

Iako fenomen na globalnoj razini, esport se tek nedavno kod nas počeo ozbiljnije razvijati. Profesionalno natjecanje u videoigrama tako dobiva sve više medijskog prostora, a najčešća pitanja usmjerena su prema tome može li ga se usporediti s tradicionalnim sportom. 

"Profesionalni gameri danas moraju biti izvrsno fizički spremni, baš kao i sportaši. Iako nema toliko fizičke aktivnosti u esportu, tijelo mora moći izdržati duge periode sjedenja te stresne situacije kroz koje igrači prolaze u svakom meču."

Međutim, postoje i velike razlike između esporta i sporta, a o njima se rijetko govori. Jednu od njih Luka vidi u činjenici da sport nema vlasnika, dok su videoigre ipak nečije vlasništvo.

"I dalje vlada veliki kaos u industriji i sistematika je na dosta niskoj razini. Igrama upravlja studio koji je vlasnik igre i svako koristi poslovni model za koji smatra da je najbolji. Esport organizacije imaju timove koji se natječu u različitim igrama, što znači da ne mogu imati jedan poslovni model. Nedostaje sustavnosti."

Na pitanje zašto je Index odlučio pratiti esport, Luka navodi: 

"Želimo li ići u korak s vremenom moramo mlađoj publici ponuditi sadržaj koji ih zanima, a istraživanja pokazuju kako su to upravo videoigre i esport."

Bilo je tu razgovora o najvećim domaćim esport zvijezdama, koliko one zarađuju, kao i kakva je budućnost esporta. Ako ste propustili pogledati emisiju ovog vikenda na N1 televiziji, možete to učiniti sada na Bug TV YouTube kanalu. 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz esport, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Esport
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.