Kostelić bez bodova u Areu, Svindal pobjedom preuzeo vodstvo

U POSLJEDNJEM spustu sezone, na završnici Svjetskog kupa u Areu, Norvežanin Aksel Lund Svindal pobiedom je izbio na vodeće mjesto u poretku. Naš Ivica Kostelić je zauzeo 17. mjesto i time ostao bez bodova budući da u završnicama Svjetskog kupa samo 15 najboljih osvajaju bodove. Kostelić je pao na četvrto mjesto u ukupnom poretku, Svindal se probio na prvo s 929 bodova (Ivica je ostao na 837), dok su na drugom i trećem mjestu Raich i Cuche.

Utrka je krenula s 20 minuta zakašnjenja zbog lošeg vremena, a organizatori su u svrhu što bolje sigurnosti natjecatelja start pomaknuli na mjesto odakle će startati i posljednji superG sezone.

Na samom početku skijaši su se izmjenjivali u vodstvu, a prvi koji je malo duže ostao na čelnom je mjestu je aktualni svjetski prvak, Kanađanin John Kučera, kojega je, pak, smijenio domaći skijaš Olsson.

Nakon što se nekoliko skijaša izmijenilo u vodstvu postalo je jasno da će Olsson doći do rezultata karijere. Pretekao ga je Didier Cuche s 16 stotinki boljim vremenom, a nakon što su prošla trojica skijaša bez nekog većeg uspjeha, na startu se pojavio Aksel Lund Svindal.

Norvežanin je briljantno odvezao i sa 20 stotinki boljim vremenom zasjeo na prvo mjesto koje nije ispustio do kraja.

"Stvari se razvijaju puno bolje za mene. U brzim disciplinama moram skupiti što više bodova tako da mi je ovaj rezultat jako bitan. U slalomu u nedjelju vjerojatno neću skupiti puno bodova", rekao je Svindal.

Sa startnim brojem 23 krenuo je Benjamin Raich te je svoj ne baš sjajni nastup okončao na 13. mjestu, a tri mjesta poslije njega krenuo je naš Ivica.

Kostelić je, uz bolove u leđima, zaostao sekundu i 26 stotinki, samo pet slabije od 15. mjesta koje bi mu donijelo 16 dragojenih bodova u borbi za Veliki Kristalni globus.

Inače, tih ukupno 86 stotinki zaostatka za pobjednikom i osvojeno 17. mjesto u spustu jedan je od boljih Kostelićevih rezultata u skijaškoj formuli 1, kako se oduvijek tepalo spustu i u nekim drugim okolnostima značilo bi novih 14 bodova na kontu, ali danas to nije bio slučaj.

Kosteliću je do 15. mjesta i osvajanja 16 bodova nedostajalo tek pet stotinki i sada je zaista u nezavidnoj situaciji glede borbe za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu.

Do kraja sezone preostale su još tri utrke: superG (četvrtak, 9:30), veleslalom (10:00 i 12:30) te slalom (9:00 i 11:30).

Evo kako je to izgledalo u Areu.

Prvi je sa starta krenuo Kanađanin Dixon i svoj nastup završio u vremenu od 1:23:51. Vidjet ćemo već nakon nastupa njegova sunarodnjaka Kučere koliko je ovo vrijeme bilo dobro odnosno loše.

John Kučera je solidno odradio svoj nastup i popravio Dixonovo vrijeme za 66 stotinki. Švicarac Zurbriggen, inače jedan od najboljih prijatelja našeg Ivice Kostelića, zaostao je za vodećim Kučerom sekundu i 55 stotinki.

Odmah nakon Zurbriggena krenuo je kralj brzih disciplina i čovjek sa devet života, Austrijanac Hermann Maier, ali i on je bio slabiji od Kučere zaostavši 62 stotinke.

Francuz Poisson nije imao baš impresivan nastup sa 72 stotinke zaostatka, ali je zato švedski skijaš Hans Olsson senzacionalno izbio na prvo mjesto sa 23 stotinke prednosti pred Kučerom.

Uvjerljivo najlošiji u dosadašnjem dijelu utrke bio je Talijan Plank koji je za vodećim zaostao tri sekunde i 15 stotinki. Njegov sunarodnjak Innerhofer solidnom je vožnjom izbio na treće mjesto, tik ispred Maiera dok je Slovenac Jerman plasirao se na trenutno sedmo mjesto.

Nakon odlične vožnje Talijan Heel puše za vrat vodećem Olssonu sa samo dvije sekunde zaostatka. Iskusni Marco Buechel iz Lihtenštajna trenutno se nakon svog nastupa nalazi na devetom mjestu sa sekundom i 14 stotinki zaostatka, a Švicarac Carlo Janka dvije pozicije ispod njega nakon svog nastupa.

Jedan od galvnih pretendenata na Veliki kristalni globus, Švicarac Didier Cuche sa 16 stotinki prednosti preuzeo je vodstvo sa 16 stotinki prednosti, a njegov sunarodnjak Ambrosi Hoffmann koji je krenuo iza njega zaostao je 55 stotinki i okupirao je petu poziciju.

Amerikanac Sullivan ostvario je isto vrijeme kao i Švicarac Janka te trenutno dijele 12. poziciju. Nakon Austrijanca Kroella (6. mjesto), sa starta je krenuo Aksel Lund Svindall i impresivnim nastupom preuzeo vodstvo sa 20 stotinki pred Cucheom.

Didier Defago sa nešto manjim zaostatkom od jedne sekunde (90 stotinki) zauzeo je osmu poziciju dok je Kanađanin Osbourne-Paradis sa pet stotinki slabijim vremenom trenutno deveti.

Još jedan austrijski stručnjak za spust, Michael Walchoffer, krenuo je sa startnim brojem 20, ali je napravio grešku i nije završio svoj nastup.

Talijan Peter Fill sa jednom sekundom i jednom stotinkom zaostatka zauzeo je deseto mjesto dok je Kanađanin Erik Guay sa skoro dvostruko manjim zaostatkom trenutno peti.

Benjamin Raich je sa sekundom i dvije stotinke trenutno 12. te je upitno hoće li osvojiti bodove budući da samo prvih 15 osvaja bodove na završnicama Svjetskog Kupa.

Njegov sunarodnjak Georg Streitberger nije uspio završiti utrku kao ni Michael Walchoffer. Romed Baumann svojim je nastupom potvrdio loš nastup Austrijanaca plasiravši se sa sekundom i 73 stotinke zaostatka na 21. mjesto.

Ivica Kostelić loše je odvezao svoj nastup te je utrku okončao na 17. mjestu. Posljedni skijaš koji je krenuo sa cilja, Francuz Adrien Theaux, završio je kao šesti.

Are, spust:

1. Aksel Lund Svindal (Nor) 1:22.26

2. Didier Cuche (Švi) +0.20

3. Hans Olsson (Šve) +0.36

4. Werner Heel (Ita) +0.38

5. Erik Guay (Kan) +0.56

...

13. Benjamin Raich (Aut) +1.02

...

Ukupni redoslijed Svjetskog kupa:

1. Aksel Lund Svindal (Nor) 929

2. Benjamim Raich (Aut) 857

3. Didier Cuche (Švi) 843

5. Jean-Baptiste Grange (Fra) 777

...

Konačni redoslijed, spust:

1. Michael Walchhofer (Aut) 470

2. Klaus Kröll (Aut) 424

3. Didier Defago (Švi) 363

4. Aksel Lund Svindal (Nor) 356

5. Manuel Osborne-Paradis (Kan) 323

...

M.Č./D.R./M.Š.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.