HNL

"Kopirao sam grb, ali ne Hajdukov": Rock zvijezda odgovorila na optužbe

Foto: EPA, Montaža: Index

LIAM GALLAGHER, slavni pjevač kultne grupe Oasis, prvi je put je reagirao na optužbe britanskih medija da je plagirao grb Hajduka za majice svog brenda Pretty Green.

Putem Twittera, na kojem ga prati više od tri milijuna ljudi, poručio je:

"Odgovor svima koji tvrde da sam pokrao Hrvate"

"Odgovor na sve te glupe vijesti o čovjeku i njegovom slavnom modnom brendu i optužbe da je pokrao Hrvate: Inspiracija za logo na majicama nije došla od njihovog kluba, nego od oznaka koje su na skuterima nosili pripadnici mod pokreta. Vidimo se na sudu, bezveznjaci."

Gallagherovo "vidimo se na sudu" za sada se ne odnosi na Hajduk, koji je također slučaj predao odvjetnicima

Gallagherova poruka "vidimo se na sudu" u ovom slučaju odnosi se na britanske medije koji su ga optužili da je pokrao Hajduk.

Ali i u Hajduku su upoznati s ovim slučajem i poručuju da ih Pretty Green nije kontaktirao za dopuštenje da koristi njihov klupski brend. Slučaj su predali odvjetnicima koji razmatraju tužbu za nadoknadnu štete. 

Tko su modsi? Pjevač Oasisa tvrdi da je posudio simbol od njih, a ne od Hajduka

Mod je naziv za mladenačku supkulturu nastalu u Engleskoj krajem 50-ih, koja je vrhunac imala 60-ih, revival 70-ih, a čija se stilska obilježja mogu vidjeti i danas, prije svega u modi. Modsi su bili prva poslijeratna generacija koja nije odrastala u neimaštini pa su prigrlili hedonizam te tada moderne uzore sa svih strana svijeta: američku glazbu, francuski stajling i talijanske skutere. 

Jedan od glavnih simbola mod pokreta doista ima amblem jako sličan Hajdukovom

Najpoznatiji simbol mod pokreta je plavo-bijelo-crveni krug RAF-a, britanskog ratnog zraklopovstva, koji su modsi prisvojili. Motori im nisu bili samo prijevozno nego i sredstvo identifikacije, pa su im iznimno bili važni simboli njihovih prometala. Vozili su motorkotače talijanskih marki Vespa i Lambretta, od kojih potonja, kao što možete vidjeti, ima amblem sličan Hajdukovom:

Bez obzira na to što Gallagher tvrdi i što je očito, činjenica je da amblemi na majicama modne linije Pretty Green itekako sliče i simbolu splitskog kluba.

Majice koje će se prodavati za oko 400 kuna također imaju okrugli grb s crveno-bijelim kvadratićima i plavim obodom. 

Očite sličnosti s Hajdukovim grbom tu ne prestaju. Dok unutar plavog oboda znaka kluba piše "Hajduk Split", na Gallgherovim majicama na istom mjestu stoji "Rolling With It".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.