RIVER - BOCA

Kaos u Argentini: Napadnuti igrači Boce, Superclasico ipak odgođen

Foto: Screenshot

PRAVA drama u Argentini odvijala se uoči uzvrata finala Copa Libertadoresa između River Platea i Boca Juniorsa na El Monumentalu. Navijači Rivera kamenjem i bocama gađali su autobus s gostujućim igračima, od kojih su neke ozlijedili, a porazbijali su gotovo sve prozore na autobusu. Uslijedili su žestoki neredi pred ulazom na stadion, gdje su pristalice Rivera suzavcem napali igrače.

Očekivano, utakmica se odgađala više puta. Kapetan Boce završio je u bolnici, a igrače su zatvorili i zabranili im da s ikim komuniciraju. Logično rješenje za nastali kaos bila je potpuna odgoda utakmice, ali čelnici CONMEBOLA i FIFA-e uporno su inzistirali da se susret odigra, i to zbog velike vrijednosti TV prava na ovaj spektakl.

Službeni liječnici tamošnjeg Saveza čak su i dali zeleno svjetlo za igru nakon što su pregledali napadnute igrače Boce, a bizarnost je dostigla vrhunac u trenutku kada se Bocin kapetan vratio iz bolnice i bio spreman zaigrati protiv Rivera. Ipak, pet minuta prije planiranog početka, ipak je došlo do konačne odgode utakmice za nedjelju. Razlog tome su pojačani neredi na ulicama Buenos Airesa ispred stadiona El Monumental, gdje je argentinska policija izgrednike morala tjerati gumenim mecima.

> Ovako je počeo kaos: Argentinska policija dovela igrače Boce među navijače River

> Navijači Rivera napali suzavcem igrače Boce, oni povraćali u svlačionici

> Navijačica Rivera opasala curicu bakljama da ih prošverca na stadion

> Igrači ozlijeđeni, a FIFA inzistira da se derbi igra zbog TV prava

Objavljeno ranije:

23.25 Ipak odgoda! Nema utakmice između Rivera i Boce na Monumentalu večeras, odlučeno je u Buenos Airesu. Utakmica će se odigrati u nedjelju u 21 sat po našem vremenu.

Predsjednik CONMEBOL-a Alejandro Dominguez kazao je da je došlo do "džentlmentskog pakta" te da će se utakmica odigrati u nedjelju.

23.15 Oko 15 minuta do početka utakmice. Boca i River predali su svoje početne sastave, ali ispred stadiona El Monumental i dalje su veliki neredi. Policija se obračunava s domaćim navijačima, pritom koristeći i gumene metke. Prema informacijama iz Argentine, dosad je uhićeno 16 navijača i ta se brojka povećava.

23.00 Legendarni paragvajski vratar Jose Luis Chilaver, koji je osvojio Copa Libertadores 1994. godine s Velezom, osvrnuo se na cijelu situaciju u Buenos Airesu:

"Ovo je neviđena svjetska sramota. Infantinu, Corrup-bolu i njegovom financijskom direktoru Dominguezu važniji je novac nego zdravlje igrača Boca Juniorsa. Ovim potezom ubili su nogomet."

22:45 Utakmica će se ipak odigrati. Sada su suci krenuli na zagrijavanje, kao i treneri obiju momčadi sa svojim igračima.

22:30 Oglasili su se i igrači Boce. Tevez je rekao da nisu u mogućnosti odigrati utakmicu, da ih na to tjeraju, dok je Fernando Gago istaknuo da je vrlo teško pripremati se za nogomet u ovakvim okolnostima, ali ako budu morali igrati, igrat će utakmicu danas.

"Želim poručiti našim obiteljima da smo dobro i život nam nije u opasnosti. Tjeraju nas da odigramo utakmicu, a mi to nismo u stanju. Ovo je nevjerojatna situacija, nadilazi pojam nogometa", kazao je Tevez.

22.25 Počeo je sastanak. Infantino je kazao: "Netko mora odgovarati za ovo, ali utakmica mora biti odigrana danas."

22.20 Obitelji napadnutih igrača su zabrinute jer s njima ne mogu stupiti u kontakt.

22.05 Uskoro se očekuje i službeno obraćanje javnosti Giannija Infantina, predsjednika FIFA-e.

22.00 Nova promjena termina utakmice po tko zna koji put večeras. Prema posljednjim informacijama iz Buenos Airesa, River i Boca krenut će u 23.30 po našem vremenu.

Ovako izgleda oko Bocinog kapetana nakon napada suzavcem.

21.50 Sve za novac i TV prava. Iz Saveza je sada rečeno da postoje svi uvjeti za odigravanje Superclasica večeras nakon što su liječnici pregledali igrače Boca Juniorsa. Prema njihovoj procjeni, nema razloga za odgodu.

21.45 Nema kraja kaosu. Novinari iz Buenos Airesa sada javljaju da je vrijeme za početak utakmice ponovno promijenjeno i da bi trebala početi u 23 sata i 15 minuta po našem vremenu.

21.40 Apsurd u Buenos Airesu. Neslužbeno je utakmica odgođena na dodatnih 20 minuta, što znači da po našem vremenu treba početi u 23.20, a u sve se umiješao i FIFA-in predsjednik Gianni Infantino. On je zaprijetio predsjedniku Boca Juniorsa da ako njegova ekipa večeras ne odigra utakmicu, bit će diskvalificirana iz Copa Libertadoresa.

21.30 Trener Rivera Marcelo Gallardo zatražio je da se utakmica ne odigra danas. No CONMEBOL se s tim ne slaže zbog vrijednosti TV prava na derbi stoljeća. Spominje se i odgoda utakmice za srijedu kada bi se trebala odigrati pred praznim tribinama.

21.25 Pojavila se i snimka iz autobusa u trenutku napada na igrače.

21.20 Ovako izgleda Bocin igrač koji je napadnut suzavcem i rasječen od razbijenog stakla autobusa.

21.15 Glavni liječnik CONMEBOL-a sada pregledava ozlijeđene igrače Boce i uskoro bi trebala biti donesena konačna odluka o tome hoće li se utakmica odigrati večeras. Zasad je odlučeno da hoće, ali stvari se mogu promijeniti.

21.10 Evo kako navijači Rivera unose baklje na stadion. Užasne scene iz Argentine.

21.05 Derbi stoljeća ipak će se odigrati! CONMEBOL forsira da se utakmica odigra bez obzira na to što su igrači Boce ozlijeđeni. Prema posljednjim informacijama, utakmica je odgođena za 23 sata.

Igrači Boce su povraćali u svlačionici, a najgore je prošao napadač Carlos Tevez, javljaju mediji u Argentini. 

21.00 Procurio je još jedan video policijskog propusta prilikom napada na autobus nogometaša Boce.

20.45 Na stadion El Monumental došla je hitna pomoć koja je odvela napadnute igrače Boce. Sve je izglednije otkazivanje utakmice.

Navijači Rivera kamenjem i bocama gađali su autobus s gostujućim igračima, od kojih su neki ozlijeđeni, a razbili su gotovo sve prozore na busu. Uslijedili su žestoki neredi pred ulazom na stadion, gdje su pristalice Rivera suzavcem napali igrače. 

Zbog svega toga utakmica uzvrata finala bi se mogla pomaknuti za sat vremena te bi trebala početi u 22 sata po našem vremenu. Igrači Boce povraćaju u svlačionici, a prema pisanju argentinskih medija, najgore je prošao Tevez koji je napadnut suzavcem. 

El Monumental u međuvremenu gori i krcat je već satima prije utakmice. No pitanje je hoće li se utakmica uopće odigrati. 
 

Nevjerojatne scene gledamo iz Argentine, gdje navijači uz pomoć djece unose baklje na stadion.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.