Kako je Easy-miss postao glavna zvijezda Svjetskog prvenstva

DIEGO FORLAN prije ne tako davnih šest godina našao se na zubu navijača Manchester Uniteda, gdje je u dvije godine u 98 utakmica zabio, za napadača koji je trebao nositi Crvene vragove, mizernih 17 golova. Fanovi Uniteda s oduševljenjem su tada, u razmaku manjem od mjesec dana, primili vijesti kako je iz kluba otišao Urugvajac, a došao Wayne Rooney. Pitanje je što sada misle, nakon što je Forlan ukrao svjetla reflektora u Južnoj Africi, a Rooney i drugo prvenstvo zaredom okončao bez postignutog pogotka...

> Polufinale kojeg se rijetko tko usudio prognozirati: 36 godina kasnije osvećuje oca?

> Urugvajski "Panenka" otkrio: Znamo kako ćemo zaustaviti Robbena?

Plavokosi ljubimac žena i navijača Atletico Madrida nije imao nimalo lagan životni put - profesionalac je odlučio postati kako bi skupio novac potreban za operaciju starije sestre, koja je stradala u prometnoj nesreći i postala invalid. Nužno liječenje Forlan je sestri omogućio potpisom ugovora s Manchesterom, kamo je stigao iz argentinskog Independientea.

"Njena nesreća dodatno je zbližila moju obitelj, a od svoje sestre sam naučio poslije toga jako puno stvari. Ona je primjer koji treba slijediti, njezina snaga kojom napada život za mene je svakodnevna lekcija", i danas će priznati Forlan.

Aklimatizacija u Engleskoj nikako nije uspjela (stekao je u međuvremenu nadimak Easy-miss) i neizbježan je korak bio transfer u neku nogometom i mentalitetom bližu zemlju. Već u prvoj sezoni u Villarrealu Forlan je oduševio svoje nove poslodavce, utrpavši u Primeri 25 golova koji su se pokazali dostatni i za Zlatnu kopačku. Njegova igra nakon preseljenja u Španjolsku nije bila ništa spektakularnija, ali se iskustvo stečeno u Engleskoj pokazalo kao vrlo dragocjeno unatoč silnim minusima u statističkoj rubrici.

Prije dvije godine Forlan se preselio u Atletico Madrid, gdje je doveden da zamijeni fenomenalnog Fernanda Torresa. Jasno je bilo da neće moći računati na simpatije fanova kao rođeni Madriđanin Torres, ali njegova ubojitost nije bila ništa manja od one El Nina. Štoviše, u prošloj je sezoni još jednom bio najbolji europski strijelac s nevjerojatna 32 gola u 33 ligaške utakmice. Golova je bilo kao u priči, a da zadovoljstvo bude potpuno nedostajao je i poneki trofej, da bi prije dva mjeseca "sam" dobio Fulham u finalu Europa lige, zabivši oba gola za Atletico.

Urugvajski izbornik Oscar Tabarez svjestan je kakvu igračinu ima u kadru, ali ipak želi skinuti pritisak s leđa svoje desetke: "Forlan nam je izuzetno bitan timski igrač, prvenstveno zbog svog vođenja momčadi na terenu. Osim toga, suigrači ga jako vole jer je uvijek dobro raspoložen."

Forlan je na Svjetskom prvenstvu zasad zabio tri gola (dva domaćinima i jedan Gani), a uz te pogotke najviše je pažnje plijenio svojim slobodnjacima i konstantnim vraćanjem po loptu na svoju polovicu, čime je olakšao posao svojim veznjacima, ali se i silno iscpio prije večerašnjeg polufinala protiv Nizozemske gdje, naravno, kao i izbornik i svi suigrači, želi srušiti favorizirano Oranje:

"Pokazali smo da smo spremni za najveće stvari, a ako su Nizozemci mogli izbaciti Brazil, ne vidim zašto i mi ne bismo mogli računati na prolazak."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.