KOŠARKA

Jordan je u Splitu, Magic je plovio otocima, a Shaq uživao u pršutu i siru

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U DOBA svoje najveće popularnosti, 90-ih godina prošlog stoljeća, Michael Jordan bio je vjerojatno najpoznatiji čovjek na svijetu. Ali i tri desetljeća kasnije njegov je dolazak u Hrvatsku golema vijest i ogromna reklama za naš turizam.

Najveći košarkaš svih vremena privatnim je avionom jučer sletio u Zračnu luku Resnik, iz koje je stigao u Split, prošetao Zapadnom obalom i smjestio se u jahti O'Pari, čiji tjedni najam košta milijun eura.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nije poznato koliko će se Jordan zadržati u Hrvatskoj niti kamo će se jahtom otisnuti iz splitske luke. Možda se odluči za sličnu rutu kao njegov prijatelj i veliki rival iz igračkih dana Magic Johnson, koji je u Hrvatskoj boravio prošle godine, baš u ovo vrijeme. Njega su fotoreporteri, osim u Splitu, ulovili na Visu, Korčuli, u Nacionalnom parku Krka i u Dubrovniku.

Magic, a sada i Jordan, samo su posljednji u nizu NBA zvijezda koje su odlučile dio odmora provesti u Hrvatskoj. Tu su dolazili i Shaquille O'Neal, Paul George, Carmelo Anthony, a slovenski superstar Luka Dončić redoviti je posjetitelj Krka.

Magic oduševljen Hrvatskoj, preporučio ju je i već se jednom vratio

Prošle je godine, 2. kolovoza, Magic Johnson stigao u Split megajahtom Aquila i napravio pravi pomutnju na Zapadnoj obali, gdje se unatoč pandemiji družio i fotografirao s fanovima, a ispred jahte lokalni su klinci igrali basket.

Nakon toga bio je na Visu, na Hvaru i na Korčuli, odakle je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako je njegova megajahta doslovno zauzela pola obale. Bio je i na slapovima Krke, a za kraj je ostavio Dubrovnik, koji ga je posebno oduševio. On i njegova supruga Cookie zaljubili su se u Hrvatsku, preporučili je svima i obećali da će doći opet.

Zaista, Magic je nekoliko mjeseci kasnije ispunio obećanje i pojavio se u Dubrovniku, ali zadržao se kratko i uskoro otplovio za Grčku.

Shaq došao kao DJ i uživao u pršutu i siru

Godinu prije Magica Hrvatsku je posjetio još jedan bivši superstar LA Lakersa. No najdominantniji centar svih vremena Shaquille O'Neal tada nije došao na odmor, nego je kao DJ Diesel nastupio na festivalu na Zrću.

Shaq je odavno imao visoko mišljenje o Hrvatskoj i njenim košarkašima, posebno o Draženu Petroviću, za kojeg je često znao isticati da je najbolji šuter svih vremena. Shaq ima teoriju prema kojoj svi kojima prezime završava na -vić ili samo -ić moraju biti vrhunski šuteri, pa se nakon jedne utakmice na kojoj je pogodio sva slobodna bacanja prozvao - O'Nealović.

"Uvijek sam volio Hrvatsku, sjajno je doći tu i osjetiti ljubav", rekao je tada Shaq koji se na Pagu davio u pršutu i siru.

Paul George u Splitu i na Hvaru

Na ljeto 2017. na hrvatskoj obali uživao je i Paul George, koji je taman iz Indiane prešao u Oklahoma City. U društvu tada trudne djevojke, nekadašnje striptizete srpskog podrijetla Danijele Rajić, i nekolicine prijatelja stigao je u Split, a jahtom je navratio i do Hvara.

U Hrvatsku je stigao dvije godine prije nego što mu ju je mogao preporučiti Ivica Zubac, s kojim George igra u LA Clippersima od 2019. godine.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Carmelov dolazak prošao je nezapaženo

Možda je prije puta preporuku dobio od tadašnjeg suigrača Carmela Anthonyja, koji je 2011. primijećen u splitskoj zračnoj luci, ali njegov je dolazak prošao šokantno neprimjetno, što ponajviše govori o statusu koji je košarka imala kod nas u to vrijeme.

Anthony je u Hrvatsku došao na preporuku jednog od svojih najboljih prijatelja iz mladosti Dontayea Drapera, koji je dvije godine igrao za Cedevitu, dobio hrvatskoj državljanstvo i igrao za našu reprezentacija na tri Eurobasketa.

Dončić se svake godine vraća na Krk

Redoviti gost Hrvatske je i jedna od najvećih košarkaških superzvijezda današnjice Luka Dončić. S obzirom na zemljopisnu blizinu Slovenije, nije nikakvo iznenađenje da mu je hrvatska obala bliska i srcu.

Međutim, za razliku od svih gore navedenih NBA zvijezda koje su dolazile u Hrvatsku, Dončić zna da ona nudi više od najpopularnijih destinacija. On godinama ljetuje na Krku, a tradiciju nije zaobišao ni ovog ljeta, nakon što je potpisao novi ugovor s Dallas Mavericksima vrijedan 207 milijuna dolara.

Dončić možda nije promijenio lokaciju u neko luksuzno ili mondeno ljetovalište, ali ipak je razliku u svojim imovinskoj moći u odnosu na rane dane karijere (i ljetovanja na Krku) pokazao vozajući se kvarnerskim otokom u Lamborghiniju vrijednom 400.000 dolara.

LeBron je ostao dužan

O dolasku u Hrvatsku svojedobno je govorio i LeBron James, čiji je veliki prijatelj iz mladosti i suigrač iz srednje škole Romeo Travis jednu sezonu igrao za Zadar te ga pozvao da dođe, ali Kralj se nije odazvao dok je Travis još bio zaposlen u Hrvatskoj, a kasnije valjda nije imao povoda.

Kobeova udovica i djeca u King's Landingu

Da nije prije godinu i pol dana poginuo u helikopterskoj nesreći, u Hrvatskoj bi ovog ljeta možda bio i Kobe Bryant. Ovako je stigla samo njegova udovica Vanessa s trima preostalim kćerima kako bi im pokazala Dubrovnik, odnosno lokacije na kojima je snimana Igra prijestolja. One su tamo bile u društvu supruge Paua Gasola, Kobeovog velikog prijatelja i bivšeg suigrača iz Lakersa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.