Javio se sudac diler koji je 2002. pokrao Talijane na SP-u: "Sudio sam odlično"

Foto: Getty Images/Guliver Image

KAD SE priča o najvećim sudačkim krađama u povijesti nogometa, mnogima će na pamet pasti osmina finala Svjetskog prvenstva 2002. godine između Italije i jednog od domaćina, Južne Koreje.

Talijani, kojima su suci u prve tri utakmice poništili četiri gola, poveli su u Daejonu u 18. minuti golom Vierija, da bi Korejci u 88. minuti izjednačili i prošli u četvrtfinale zlatnim golom Ahna u 117. minuti.

No više od pobjede Koreje svijet je zapamtio ekvadorskog suca Byrona Morena koji je nevjerojatnim propustima znatno oštetio Talijane. U 3. minuti dosudio je nepostojeći kazneni udarac za Koreju koji je Ahn promašio.

Početkom drugog poluvremena Kim Tae-young laktom je u glavu udario Alessandra del Piera u kaznenom prostoru, ali Moreno nije ni trepnuo. Nakon što je Koreja izjednačila, u 90. minuti Lee Chun-soo je raspalio ležećeg Maldinija po glavi, ali Moreno ponovno ništa nije pokazao. U 102. minuti Francesco Totti je dobio drugi žuti karton zbog simuliranja. Moreno je bio 40 metara udaljen od tog incidenta koji je bio čisti kazneni udarac za Talijane, da bi u 110. minuti suci poništili zlatni gol Damiana Tommasija zbog vrlo upitnog zaleđa.

Morena je ubrzo nakon tog SP-a na 20 utakmica suspendirao ekvadorski nogometni savez, a 2010. godine uhvaćen je u zračnoj luci u New Yorku sa šest kilograma heroina koje je švercao u gaćama. Dobio je dvije i pol godine zatvora koje je odslužio te je deportiran u Ekvador.

Sedamnaest godina nakon cirkusa u Daejonu Moreno je dao intervju u kojem se pokušao opravdati.

"Možda sam pogriješio u nekim situacijama, ali nemam se kome ispričavati. Dao bih samom sebi ocjenu 8 za tu utakmicu", rekao je Moreno.

"Nije bio penal na Tottiju. Pogledao sam prema pomoćniku. I on je bio siguran da je Totti pao sam od sebe i nisam imao izbora. Što se udaranja Maldinija tiče, to nisam mogao vidjeti jer sam bio predaleko. Gol Italije sam trebao priznati, ali kako sam ja mogao s mjesta na kojem sam stajao vidjeti da Tommasi nije u zaleđu!?" pravdao se Moreno.

"Talijani su si sami krivi. Trapattoni je bio kukavica, kao i uvijek, jer ga je strah bilo ubaciti još jednog napadača", dodao je Ekvadorac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.