Ivanišević: Dvojica tenisača su ispred svih. Oni su budućnost tenisa

Foto: Ena Dragičević/Index

LEGENDARNI hrvatski tenisač, a danas trener Goran Ivanišević (52) na Europskom trgu u Zagrebu igrao je egzibicijski meč s mladom srpskom teniskom zvijezdom Lunom Vujović protiv organizatora događaja, a potom će odmjeriti snage i s najstrastvenijim navijačima iz publike. Povod je bilo osnivanje zaklade UNIQA SEE Future koja će podržavati mlade talente u sportu, kulturi i održivosti.

Ivanišević je nakon teniskog meča dao izjavu za medije. Među ostalim, govorio je o prekidu suradnje s Novakom Đokovićem, srpskom zvijezdom i po mnogima najboljim tenisačem u povijesti.

"Tu smo na ovoj plemenitoj akciji i novoj fondaciji UNIQA osiguranja. Bio sam trener najboljeg tenisača na svijetu, jednog od najvećih sportaša svih vremena. Tko se ne zna nositi sa stresom, taj ne treba ni raditi taj posao", započeo je Ivanišević, nakon čega su se nastavila pitanja novinara.

Jeste li poslali poruku Đokoviću nakon što je dobio nagradu za najboljeg sportaša svijeta?

Da, bio me i pozvao da dođem, ali nažalost nisam mogao jer sam imao neodgodivu stvar, žao mi je. Godina 2023. je posebna, možda i najbolja u povijesti tenisa: tri Grand Slama i jedan poen da osvoji sva četiri Grand Slam. Fascinantna godina, drago mi je što sam bio njezin dio.

Rekli ste da biste radili s nekim mlađim. S Lunom Vujović ili imate drugi plan?

Polako, nemam nikakav plan. Plan mi je odmarati se do rujna, a onda ću, kada se sve slegne i smiri, vidjeti kako dalje. Luna je dio ovoga projekta i uvijek sam tu za bilo kakav savjet. Luna i ja smo u istoj menadžerskoj agenciji, tako da ću rado pomoći u budućnosti.

Pred Lunom je velika karijera. Neće joj biti lako, ipak je tu imala Anu Ivanović i Jelenu Janković, koje su bile broj jedan. Može se samo izjednačiti s njima, ali može osvojiti više Grand Slamova od njih.

Spomenuli ste da ćete sa sinom ići na Europsko prvenstvo. Imate li još kakvih planova u ovom periodu?

Nemam velike planove. Ići ću na tri utakmice, onda je turnir u Umagu, gdje sam ambasador, a potom ljeto. Ne znam kad sam zadnji put bio tri tjedna u komadu. Pet godina je bilo naporno, ali super. Bio je velik izazov, ponos, čast i odgovornost, ali sad si moram uzeti vremena.

Kakav je bio rastanak s Đokovićem, je li bilo emocija?

Bilo je lijepo. Sjeli smo na jako lijepo mjesto u Indian Wellsu, gdje bih mogao provesti i mjesec dana. Lijepo smo popričali. Iza nas je teških pet godina, ali ne naše suradnje, nego svega što se događalo oko toga. Svakakvih gluposti, korona i svega. 

Na kraju mi je drago što sam išao u Ameriku i što smo razgovarali. Puno je tu stvari koje sam mu htio reći i koje je on meni htio reći. Sastali smo se kao prijatelji, rastali smo se kao prijatelji i uvijek ćemo biti prijatelji. 

Možete li reći koju riječ o današnjem tenisu. Je li priča s Rafaelom Nadalom gotova, je li to kraj karijere?

Ide prema tome. Nedostajat će energija tog čovjeka, nevjerojatno je koliko se on bori kako bi se probao vratiti i igrati u Parizu. Bude li spreman, a to mu želim, bit će jako neugodan na Roland Garrosu. Neće biti nositelj, može igrati s bilo kime u prvom kolu, ali nitko ne želi igrati s njime, na njegovom terenu, na tri seta.

Želim mu da još igra. Otišao je Federer, Nadal lagano odlazi, ali dinosaurus Novak se drži. Kada pogledaš kako se hrani i brine o svom tijelu... Nije imao velike ozljede i sigurno može gurati još dvije-tri godine, samo je važno ima li motivacije.

Može li netko uopće doći na njegovu razinu? Carlos Alcaraz je dokazao da može, ali od ostalih?

Ne znam. Kad kreneš brojati do 24, malo ti se jezik zapetlja, to su nestvarne brojke i još nije kraj, još nije rekao svoje zadnje. Imamo dva tenisača koji su pet-šest koraka ispred svih, a to su Alcaraz i Jannik Sinner. Njih dvojicu s Novakom i Danilom Medvedovim zovem Velikom četvorkom.

Ostali su iza njih. Sinner i Alcaraz, ako ne gledamo Novaka, uvjerljivo su najbolji. Ima mladih tenisača, ali nisu konstantni, dok su njih dvojica budućnost tenisa.

Jeste li već imali ponude tenisača?

Da, bilo ih je pet: četiri iz ATP-a i jedna iz WTA-a. Pristojno sam se zahvalio i rekao da se čujemo u rujnu.

Đoković dugo nije osvojio turnir. Postoji li razlog za alarm?

Vi volite alarme paliti. Alarmi se pale kad je oluja ili nešto. Nije ni 2022. uzeo do Rima, pa se ništa nije dogodilo. Problem je što je Novak navikao osvajati sve turnire. Ništa se ne događa. Na Australian Openu je odigrao loš meč protiv momka koji je u najboljoj formi i nije sramota izgubiti od Sinnera.

Alarma nema. U Monte Carlu smo vidjeli da je sve bolji. Njegov cilj se zna: Roland Garros, Wimbledon, Olimpijske igre. Za to će biti spreman.

Postoji li profil igrača koji biste htjeli trenirati? 

Nema profila. Volio bih da to bude mlađa osoba. Ne zanimaju me gotovi tenisači. Osvojio sam sve što se može osvojiti, nemam više motiva. Imam motiva s nekim krenuti od početka kako bismo probali nešto napraviti. To su moje želje, ali što će biti... Želje se nikad ne ostvare.

Pročitajte više