Ismael Diallo ima priliku ispisati povijest Hajduka

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

OBALA BJELOKOSTI u 21 sat igra finale Afričkog kupa nacija protiv reprezentacije Nigerije. Domaćini natjecanja do finala su stigli na nevjerojatan način budući da su u skupini završili treći, smijenili izbornika usred turnira, a onda u dramatičnim završnicama prošli dalje u osmini finala protiv Senegala (nakon penala) i četvrtfinalu protiv Malija (nakon produžetaka). Posljednji korak napravili su pobjedom 1:0 u polufinalu protiv DR Konga.

Cijelo to vrijeme navijači Hajduka nadali su se da će Obala Bjelokosti ispasti te da će se lijevi bek Ismael Diallo (27) vratiti u klub kako bi mogli prestati gledati dešnjaka kako se muči na toj poziciji. Diallo je na kraju došao sve do finala te sada ima priliku ispisati povijest Hajduka unatoč tome što nije odigrao ni sekundu na tom turniru.

Nijedan igrač u povijesti Hajduka nije uspio osvojiti veliko natjecanje reprezentacija

Diallo ima priliku postati prvi igrač u povijesti Hajduka koji je na reprezentativnoj razini osvojio neko veliko kontinentalno natjecanje ili Svjetsko prvenstvo. Jedini igrači Bijelih koji su do sada osvojili zlatnu medalju na nekom iole važnom nogometnom natjecanju bili su Andrija Anković, Zvonko Bego, Aleksandar Kozlina i Ante Žanetić, koji su s reprezentacijom Jugoslavije osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Rimu davne 1960. godine.

Što se tiče nogometaša koji su kao aktivni igrači Hajduka nastupali na Afričkom kupu nacija, do sada su to bili samo Mass Sarr i vratar Anthony Topkah. Oni su 1996. godine nastupali za Liberiju u Južnoafričkoj Republici te ispali u skupini. Sarr je na tom turniru zabio i jedan pogodak u pobjedi 2:1 protiv Gabona.

Na CONCACAF Gold kupu (natjecanju Sjeverne i Srednje Amerike), Azijskom kupu i prvenstvu Oceanije nikada nije nastupio aktivni igrač Hajduka, ali jesu neki koji su prije ili kasnije nosili bijeli dres. To su Ante Jažić (Kanada), Josip Skoko (Australija) i Masahiko Inoha (Japan), koji je u Hajduk došao netom nakon osvajanja Azijskog kupa.

Na europskim prvenstvima najveći su uspjeh ostvarili Ante Žanetić i Andrija Anković, koji su osvojili srebrnu medalju s reprezentacijom Jugoslavije na Euru u Francuskoj 1960. godine, a isti su uspjeh ponovili Dragan Holcer i Radomir Vukčević na Euru u Italiji 1968. godine. Dakako, najveći uspjeh bilo kojeg igrača Hajduka s reprezentacijom su brončane medalje Marka Livaje sa Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine te Anthonyja Šerića i Igora Tudora sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.