INDEX U OLIMPIJSKOM KAOSU Rio je zarazan, držite usta zatvorena!

Foto: D.R. / Index, Getty Images / Guliver image

"DOBRO došli u pakao. Ovdje se nećete osjećati sigurno". Policija države Rio de Janeiro poslala je svojim razbacanim tijelima na aerodromu Tim Jobin glasnu poruku u svijet. Eskalacija nasilja, ekstremni porast ubojstava posljednjih mjeseci i nedovoljna sredstva za obranu gurnuli su policiju u žestok štrajk, a neki se nisu zadovoljili samo podizanjem transparenata, već i gotovinom s kartica slučajnih prolaznika.

Olimpijske "orgije" koje u Rio ovih dana dovode pola milijuna turista poligon su za prosvjede, brzu zaradu i prevaru. Brazilci ne dijele olimpijsku euforiju. Na Igrama će zaraditi samo tv kuće, kartične i rentacar kompanije, dok Brazil potresa najveća recesija još od 1930-ih i najveći protestni val od svrgavanja vojne hunte 1985. godine. Prije par dana prosvjednici su stali na put i olimpijskoj baklji i ugasili plamen. Iz Međunarodnog olimpijskog odbora požurili su s objavom da imaju osam rezervnih plamenika, ali država Rio, sa svojim biserom u zaljevu Atlantika više nema rezerve i na rubu je bankrota. U infrastrukturu za Olimpijske igre uložili su 7,1 milijarde Eura, a vlada je prošli mjesec morala uskočiti s dodatnim milijunom za osiguranje.

Dva dana prije glamuroznog otvaranja na Maracani, s radovima se kasni barem jedan mjesec.

"Hoće li Bolt pješice ili metroom?", zabljesnula nas je vladina reklama za kapitalan projekt, liniju 4 koja povezuje Copacabanu sa zapadnim dijelom grada. U svakom slučaju, sigurnije mu pješice jer je nova linija testirana prije 48 sati.

Zaljev Guanabara kritična je točka: jedriličarskim regatnim poljem plutaju izmet, smeće i pokoji leš. Znanstvenici su upozorili sportaše koji će biti u doticaju s vodom da drže usta zatvorena zbog straha straha od zaraze i tek otkrivenih vrsta bakterija.

Naravno, katastrofične fotografije koje u uoči otvaranja preferiraju mediji i agencije, imaju i drugu stranu. Na istom mjestu gdje su policajci prije mjesec dana vikali Welcome to Hell mene su sinoć dočekali osmijesima, glazbom i naravno, poljupcima. Latinosi to rade bolje nego bilo tko - ljube sve odreda.

S njima uvijek sve kasni, ali ništa nije neizvedivo. Sa mnom u redu pred šalterom je djevojka iz Koelna. Sama je nakon kresanja olimpijskog budžeta platila smještaj i kartu da volontira na Igrama. Iza nas stoje Tsonga i francuski tim. Službenik nas sve opslužuje brljajući preko google translate app-a. Upravo takve moraju biti Igre u Brazilu.

Kada su pobijedili u utrci za domaćinstvo Brazilci imali su jednu od najbrže rastućih ekonomija svijeta, a danas su zemlja pred ekonomskim i političkim slomom te suspendiranom predsjednicom. Pale su cijene robe, stao izvoz u Kinu, a politička nestabilnost donijela je i nepovjerenje investitora.

Gerilska ljevičarka Dilma Rousseff iščekuje suđenje nakon afere u Petrobrasu, državnom naftnom kapitalcu kojim su se navodno također okoristili u strankama i tvrtkama. Priča o Dilminom svrgavanju također ima svije strane. Mediji raspravljaju je li uistinu riječ o ustanku protiv neizlječive korupcije ili o državnom udaru. Laurent Delcourt istraživač pri centru CETRI u Belgiji za Le Mond Diplomatique poziva se na ankete koje govore kako su među prosvjednicima većinom bijelci s prosječnim primanjima koji protestiraju protiv javnog školstva te uz rasističku ikonografiju pozivaju na vojnu intervenciju.

Protivnike jedna stvar ipak povezuje - žuta boja dresa nacionalnog tima. Ona je službena boja  političara, antivladinih prosvjednika, ali i sirotinje na ulici. Nogomet je odigrao golemu ulogu u stvaranju identiteta multirasne zemlje, s problemom rasizma. U zemlju ga uvoze Anglo-Brazilci sa studija u Engleskoj. Njihovi su očevi radili u Brazil doselili putevima izvoza kave, kao injženjeri. Charles Miller donio je 1894. godine dvije nogometne lopte u Santos (Sao Paolo), a iz studentske prtljage Oscara Coxa, tristotinjak kilometara poviše, nastat će najstariji nogometni klub u Rio de Janeiru, Fluminense.

Sport je zamišljen kao hobi za bijelu aristokraciju koja je pazila da ga mulati "ne uprljaju". Tamnoputi su ih gledali s krovova, a potom zaobišli pravila i na represiju odgovorili driblingom. Kažu da Brazilci tako dobro njišu bokovima jer niz godina nisu smjeli faulirati bijelog igrača, pa su tražili alternativu. Brazil je kroz nogomet krenuo put multikulturalizma i sportu danas duguje svoj trademark. To je jedina zaraza koju smo do sada pokupili po zabitima Rija.

>>> Uskoro pročitajte izvještaj iz Olimpijskog sela i pratite video materijale iz na našem Facebooku. Na Indexovoj temi Rio2016 prvi donosimo vijesti, galerije i intervjue iz Rio de Janeira, kao i specijalne video projekte s hrvatskim sportašima.. Sutra objavljujemo i veliki intervju s rukometnim izbornikom Željkom Babićem...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.