PREMIERSHIP

Iako imaju samo tri pobjede i ispali su iz lige, zaradili su 110 milijuna eura

Foto: EPA

SVAKA nogometna liga ima nešto po čemu je svi pamte i po čemu se ističe od drugih.

Za Španjolce se često govori da vole tehnički dotjeran nogomet, talijansku Serie A obožavaju istinski nogometni romantičari, Nijemce nitko ne može nadmašiti po broju navijača na stadionima, a Englezi su najprepoznatljiviji po - novcu.

Engleska Premier liga objavila je danas službene podatke o tome koliko je kojem klubu pripalo novca za nastupe u tek završenoj sezoni. Ovih brojki bi se mnoge jake europske lige mogle posramiti.

Dovoljan je podatak da je Huddersfield, najgora momčad lige koja je ispala i u 38 kola skupila tek tri pobjede i zabila 22 gola, zaradio nešto manje od 110 milijuna eura. Svi ostali klubovi prebacili su granicu od 100 milijuna eura.

Zanimljivo je i da prvak Manchester City nije uprihodio više od drugog Liverpoola. Građanima je pripalo nešto više od 171 milijuna eura, dok su Redsi zaradili 172 milijuna i nešto sitno eura.

Razlog je veći broj emitiranih utakmica Liverpoola (29) naspram Cityjevih 27 u Ujedinjenom Kraljevstvu. Te tri uživo prenošene utakmice u Premier ligi važnije su za zaradu od konačnog plasmana na ljestvici.

Čak je i užasni Manchester United ove sezone uživo prenošen češće nego Manchester City (27), ali to govori o ugledu koji imaju Crveni vragovi, kao i njihov najveći rival Liverpool na Otoku.

Najmanje su se prenosili Huddersfield, Bournemouth i dvojac - Southampton i Watford. Utakmice ovih klubova 10 puta u sezoni išle su uživo na malim ekranima u Velikoj Britaniji.

Osim najboljih šest, dobru zaradu imaju Newcastle (19 utakmica), Everton (18) i West Ham (16).

Ukupan prihod svih klubova još se dodatno dijeli, pa se tako 50 posto od prodaje prava za domaće tržište dijeli na jednake dijelove svim klubovima. Još 25 posto ovisno o broju emitiranih utakmica u prijenosima uživo, a preostalih 25 obračunava se na konto konačnog plasmana.

Novac od prodaje TV prava u inozemstvu također se dijeli na jednak način, kao i ostali prihodi dobiveni kroz komercijalnu aktivnost klubova.

Standings provided by Sofascore LiveScore
 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.