Huligane odgovorne za pogibiju 74 navijača osudili na smrt

Foto: Screenshot

EGIPATSKI sud odbio je u utorak žalbu na presudu kojom je 11 sudionika stravičnog pokolja na stadionu u lučkom gradu Port Saidu osuđeno na smrt. Sud je potvrdio prethodnu presudu za huligane koje se smatra odgovornima za smrt 74 osobe 1. veljače 2012. godine u jednoj od najvećih nogometnih tragedija u povijesti.

Osim njih, još deset optuženih dobilo je 15 godina najstrože čuvanom zatvoru, uključujući i predsjednika nogometnog kluba Al-Masri, čiji huligani su odgovorni za nerede. Osim njih, još 30 optuženih dobilo je manje zatvorske kazne.

Do nereda je došlo nakon što su, zbog niza sigurnosnih propusta, navijači Al-Masrija po završetku utakmice protiv Al-Ahlija, koja je završila 3:1, upali u teren i krenuli prema protivničkim igračima i navijačima. Nekolicinu igrača su također pretukli, kao i portugalskog trenera, a potom došli pred tribinu s ultrasima iz Kaira.

Naoružani noževima, mačetama, palicama, kamenjem i letvama te bez ikakvog ili minimalnog otpora domaće policije, Al-Masrijevi huligani stisnuli su protivničke navijače od kojih je većina preminula u stampedu te od teških ozljeda glave.

Navijači Al-Ahlawyja nisu mogli nigdje pobjeći jer je policija zatvorila vrata, a neke od njih protivnički huligani su bacili s tribine.

U egipatskoj javnosti smatra se da je bila riječ o dogovorenoj odmazdi Al-Ahlijevim navijačima, koji su bili jedni od predvodnika protivnika egipatske revolucije 2011. godine kojom je s vlasti svrgnut Hosni Mubarak.

U sljedećih nekoliko dana nakon masakra u Port Saidu, nereda je bilo i po drugim egipatskim gradovima, a vlast ja na dvije godine suspendirala egipatsku Premier ligu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.