Hrvatski predstavnik žirija Zlatne lopte iznenadio glasovanjem

Foto: EPA

KARIM BENZEMA, napadač madridskog Reala i francuski nogometni reprezentativac, osvajač je Zlatne lopte, koju France Football dodjeljuje najboljem svjetskom nogometašu. Benzema je bio najbolji igrač Reala prošle sezone te ga je sjajnim igrama i pogocima vodio do osvajanja novog naslova pobjednika Lige prvaka. Ukupno je postigao 50 pogodaka u sezoni, od čega 15 u Ligi prvaka.

Prvi put u karijeri 34-godišnji Benzema osvojio je ovu nagradu, a naslijedio je na tronu Lionela Messija, koji je prošle godine bio osvajač Zlatne lopte rekordni sedmi put u karijeri. Zlatnu loptu uručio mu je legendarni francuski igrač i njegov nekadašnji trener u Realu Zinedine Zidane. U najužoj konkurenciji Benzema je pobijedio drugoplasiranog Sadija Manea, trećeg Kevina de Bruynea i četvrtog Roberta Lewandowskog.

Kao jedan od stotinu novinara iz cijelog svijeta u izboru za Zlatnu loptu sudjelovao je hrvatski novinar Zdravko Reić. Karima Benzemu naveo je kao prvog kandidata, no na drugo je mjesto pomalo iznenađujuće stavio Riyada Mahreza, koji je završio 12. u izboru. Na treće mjesto stavio je Manea, na četvrto Mbappea, a na peto Luku Modrića.

Glasovi Zdravka Reića za Zlatnu loptu

1. Karim Benzema

2. Riyad Mahrez

3. Sadio Mane

4. Kylian Mbappé

5. Luka Modrić

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.