EUROPSKO PRVENSTVO U ODBOJCI

Hrvatske odbojkašice upisale prvu pobjedu na Europskom prvenstvu

Foto: EPA

HRVATSKA reprezentacija ostvarila je prvu pobjedu u skupini C Europskog prvenstva za odbojkašice u Budimpešti, gdje su izabranice Danielea Santarellija u dvoboju 2. kola svladale Estoniju 3:1 (25:18, 25:17, 26:28, 25:12), nakon jednog sata i 46 minuta igre.

Samanta Fabris s 14 te Lucija Mlinar i Karla Klarić s po 12 poena predvodile su reprezentaciju Hrvatske, dok su kod Estonki najučinkovitije bile Kertu Laak s 13 i Nette Peit s 11 osvojenih bodova.

U izjednačenom prvom setu Estonke su držale priključak dijelom zahvaljujući i pogreškama hrvatskih odbojkašica. No od 19:17 Hrvatska je nanizala pet poena te iskoristila drugu priliku za osvajanje prvog seta.

Ponesene dobrim završetkom prve dionice hrvatske su odbojkašice nastavile u istom ritmu igrati i u drugom setu, u kojem su povele 13:3. Kod vodstva 24:9 uslijedilo je opuštanje pa su se Estonke približile do 24:17 prije nego što je hrvatska reprezentacija iskoristila devetu set-loptu.

Hrvatski izbornik Santarelli u trećem je setu odlučio odmoriti kapetanicu Samantu Fabris, što je Estonija iskoristila vodstvom kroz cijelu dionicu, u čiju je završnicu ušla vodeći 22:18. Tada je Santarelli vratio u igru Fabris, dao priliku i Martini Šamadan, što je rezultiralo osvajanjem šest od sljedećih sedam poena, pa su Hrvatice došle do prve meč-lopte (24:23). Estonke su izvukle tu i još jednu meč-loptu (25:24), pa su iskoristile svoju drugu set-loptu i izborile nastavak meča.

No tu je eksperimentima bio kraj. Ponovno sa Samantom Fabris u udarnom sastavu Hrvatska je sustavno povećavala prednost koja je u konačnici dostigla najvećih +13 (24:11), a Hrvatice su iskoristile drugu, a ukupno četvrtu meč-loptu za pobjedu koja im je donijela tri boda i privremeno vodstvo na ljestvici skupine C.

Hrvatska je u dva meča skupila četiri boda, a Nizozemska i Mađarska su na tri boda uz utakmicu manje. Iz svake od četiri skupine će u drugi krug plasman izboriti po četiri najbolje reprezentacije.

U nedjelju će hrvatske odbojkašice imati prvi dan odmora, a u ponedjeljak će u 3. kolu igrati protiv Nizozemske. Početak tog dvoboja je u 18 sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.