HRVATSKA ŽENSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA

Hrvatska na Euru ima što nema nijedna druga ekipa, čak dva para blizanki

Foto: HRS

HRVATSKA ženska rukometna reprezentacija je pokazala da je po mnogočemu posebna na Euru gdje će sutra igrati polufinale protiv Francuske. Osim fantastičnih igara, cure imaju ono što vjerojatno nema nijedna druga sportska ekipa svijeta, a to je čak dva para blizanki.

Foto: Emeđimurje

Hrvatska ima dva para blizanki na Euru

Larissa Kalaus i Dora Kalaus te Stela i Paula Posavec dijele svlačionicu u reprezentaciji i imaju važne uloge. Larissa je lijevi vanjski, rodom iz Križevaca, a karijeru je počela u RK-u Mlinar. Zatim je igrala u Podravki, pa u RK Koki, a danas je članica Lokomotive. Na Euru uči jer dovršava diplomski iz psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. 

Sestra Dora igra na poziciji srednjeg vanjskog. Ona je igrala za Podravku, a sad je u Lokomotivi. Na istom je faksu kao i sestra, isti smjer i ista godina.

Stela Posavec dijeli minute na srednjem vanjskom s Dorom i dolazi iz Strahoninca kraj Čakovca. Nakon Čakovca bila je kratko u Podravki, a sad je u Lokomotivi. Na Pravnom faksu završava studij Javne uprave. 

Paula je jedina od sestara koja ne igra na vanjskim pozicijama, već je na lijevom krilu. Karijera joj je identična kao sestrina, samo što je Paula na diplomskom studiju Menadžmenta, turizma i sporta.

Slavlje rukometašica nakon ulaska u polufinale

Larissu Kalaus smo nedavno pitali jesu li zbog toga u reprezentaciji imaju dva para blizanki postale zanimljive medijima. 

''Postale smo zanimljive samim tim što smo pobijedile Mađarice i Nizozemke, ali da, ljudima je interesantno da su u reprezentaciji čak dva para blizanki. Međutim, nema neke prevelike koristi od toga, više dođe do konfuzija u našem stožeru nego što to zbunjuje protivnike'', smije se djevojka od koje očekujemo da nastavi s ovakvim igrama na prvenstvu. Bude li tako, tada je sve moguće. Sjetimo se samo Portugala 2003. I ta je reprezentacija, baš kao i ova, imala samo dva, tri igrača koji su igrali vani. Svi ostali su igrali kući, u Hrvatskoj.

Proslavljena bivša hrvatska reprezentativka Klaudija Bubalo za Index je istaknula kako blizanke Kalaus unatoč odličnim ocjenama na fakultetu nemaju nikakvu mogućnost fakultetske obaveze prilagoditi rukometnim.

"U Norveškoj, Danskoj, Francuskoj, koje su velesile ženskog rukometa, najbolje igračice, reprezentativke, imaju svoje poslove, studiraju, rade, a onda dolaze na treninge. Praktički, radi se o amaterizmu. Međutim, kod njih je to fantastično uređeno i imaju maksimalne uvjete da bi mogle igrati na vrhunskom nivou. Čitav taj sustav je pod patronatom njihovih ministarstava sporta, koji igračicama izlaze u susret, a kod nas… Dat ću vam primjer. Blizanske Kalaus obje studiraju psihologiju i imaju prosjek 4,9. Ne samo da zbog rukometa ne smiju preskočiti neko predavanje, nego im nije dozvoljeno ni da grupu zamijene kako bi lakše uskladile akademske obaveze s rukometom. Za njih nitko nije imao sluha. Te su cure danas u polufinalu Eura. Svaka im čast. Iskoristimo ovo što su cure napravile, ovo je idealan trenutak za napraviti nešto za ženski rukomet i ženski sport."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.