JEDRENJE

Hrvati su odgojeni na brodu, a nemamo trenera. Austrija bez mora ima medalje

Foto: Index

D-MARIN ORC Svjetsko prvenstvo koje se nedavno održalo u Šibeniku, okupilo je oko 110 posada i više od tisuću natjecatelja iz 17 zemalja svijeta. Ovoj dosad najvećoj sportskoj manifestaciji u Šibeniku domaćini su bili Jedriličarski klub Val, Grad Šibenik i D-Marin. Osim svjetski poznatih imena, među jedriličarskim profesionalcima bilo je 16 hrvatskih posada. Tu su bila i nezaobilazna lica s regata, Zrinka Grancarić, članica posade broda Gringo te hrvatski Olimpijac Mate Arapov, skiper broda Nube.

Pretresli smo mnogobrojne teme, a ona ključna za šibensku regatu vezana je uz faktor turizma. 

"Ovo je odlična promocija za Hrvatsku, baš kao što je to prošle godine bila regata TP52. Nakon Olimpijade u Riju, postali smo prepoznatljiviji kao jedriličarska nacija tako da je pohvalno što na našem moru organiziramo ovakve projekte čemu treba težiti i dalje. Nakon Olimpijade, na Hrvatsku se više ne gleda samo kao na destinaciju za turizam, nego i na zemlju s vrhunskom jedriličarskom infrastrukturom, idealnim uvjetima za jedrenje te zavidnim organizacijskim sposobnostima timova koji ovakve evente odrađuju na visokoj razini“, kazao je Mate Arapov. 

Osim što je vrsan jedriličar, Arapov radi kao trener za austrijski nacionalni jedriličarski savez s kojim je već odradio pripreme za dvoje Olimpijske igre, a trenutno ih priprema i za Tokio sljedeće godine. Kaže da među juniorima ima odličnih talenata, ali im je potrebno pružiti adekvatnu edukaciju i podršku kada prelaze u seniore.

"Hrvatskoj nedostaje educiranih trenera. Ono što imam u austrijskom timu su vrhunski uvjeti i neprekidan rad. To je zemlja bez mora, ali se unatoč tome sa svake Olimpijade vrati s medaljom. Kod nas treniranje pada na klubove koji u Hrvatskoj nažalost nemaju niti financijsku, a niti organizacijsku moć da bi iznijeli to na svojim leđima“, zaključuje.  


Mladima koji vole jedriti Arapov savjetuje da vjeruju u sebe, jer jedino tako i s puno rada i odricanja, mogu uspjeti i usvojiti vrijednosti koje ostaju za cijeli život. 

Upravo se u svojim mlađim danima Zrinka Grancarić prvi puta susrela s jedrenjem.

"To je bilo davno, bila sam djevojčica od devet godina, a jedna njemačka obitelj koja je redovito ljetovala u našoj obiteljskoj kući u Zadru te je godina došla s jedrilicom. Tu je počela cijela priča. Kako nisu imali svoje djece, voljeli su se družiti sa mnom i svuda me voditi pa tako i na jedrenje. Od tog trenutka brod i jedra postali su moja velika strast, ljubav, oaza i mir“, prepričava Zrinka.

Iako je Domovinski rat prekinuo njezino druženje s jedrima, od svoje 19. godine jedrenje je neraskidiv dio njezina života i tako već punih 25 godina. Zrinka ističe da joj je zbog toga izuzetno drago da baš u Hrvatsku dolaze ovako značajna nautičarska događanja.

"Prilika je to da se pokažemo kao uzorni domaćini, da klubovi organizatori sklope neke nove sponzorske odnose, da jedrenje u javnosti pokaže svoje najbolje lice, natjecateljsko na najvišoj razini, a za naše posade krstaša kojima nije baš u budžetu odlazak na ovako velika i skupa natjecanja, prigoda je to da se okušaju među najboljima na svijetu"

Za sebe kaže da je prije svega jedriličarka, a tek potom novinarka te da joj je draže biti akter nego promatrač. No, smatra se privilegiranom da je uspjela spojiti svoje dvije velike ljubavi. Sa Zrinkom smo se družili i na Igrama u Riju, gdje su hrvatski jedriličari ostvarili povijesne rezultate (zlato Fantele i Marenića, srebro Stipanovića), a Zrinka je bila njihov glas u svijet i glavna sponas novinarima.  Jednostavnim i zanimljivim komentarima na tv-u gledatelje je zaintrigirala za ovaj predivan sport.

>>> Tko je komentatorica jedrenja koja je oduševila Hrvatsku? 

"Jedrenje je način života, ne samo sport. Brod i more vas odgoje, stvore čovjekom, nauče odvažnosti, potaknu hrabrost i samopouzdanje. Nenadane situacije koje se na moru dogode pripreme vas za mnoge životne izazove, nauče kako se nositi s prevratima racionalno i smireno, jer na brodu mjesta panici nema“, zaključuje. 

Šibenčani i svi njegovi gosti su u spektakularnim prizorima jedrilica na D-Marin ORC Svjetskom prvenstvu mogli uživati punih šest dana te tako svjedočiti velikom sportskom događanju o kojem će se pričati još mjesecima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.