HNS ukinuo zastarjelo pravilo u Hrvatskom kupu

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

PUNE TRI godine nakon što je UEFA ukinula pravilo gola u gostima za sva natjecanja pod svojom ingerencijom, Hrvatski nogometni savez napokon je povukao isti potez. Prošle sezone u finalu SuperSport Hrvatskog kupa između osvajača Dinama i Rijeke, koje se igralo na dvije utakmice, i dalje je vrijedilo to zastarjelo pravilo.

Uoči finala Kupa prošle sezone iz HNS-a su nam pojasnili da pojedinačno nogometni savezi nisu obavezni prilagoditi pravila svojih natjecanja te su oni odlučili da će u SuperSport Hrvatskom kupu ostati pravilo gola u gostima. To su pravilo zadržali još neki europski savezi u svojim natjecanjima. Nakon kritika javnosti u HNS-u su se odlučili za promjenu iduće sezone.

Promjena stupa na snagu 1. srpnja

Izvršni odbor HNS na svojoj sjednici 3. lipnja donio je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o nogometnim natjecanjima, koji stupa na snagu 1. srpnja ove godine. U izmjenama Pravilnika navedeno je sljedeće:

"Članak 74. mijenja se i glasi: 1) Na utakmicama koje se igraju po dvostrukom kup sustavu pobjednik je ekipa koja ukupno na obje utakmice postigne više pogodaka. Ako obje ekipe ukupno postignu jednaki broj pogodaka, druga će se utakmica produžiti za vrijeme predviđeno ovim Pravilnikom.

Ako se niti tada ne dobije pobjednik, isti će se odlučiti izvođenjem jedanaesteraca na način utvrđen propisima IFAB-a – uputama za izvođenje udaraca s točke za kazneni udarac radi dobivanja pobjednika u eliminatornim natjecanjima. 2) Propozicijama natjecanja može se predvidjeti da se u slučaju ukupnog jednakog broja pogodaka na obje utakmice ne igra nastavak, nego da se odmah pristupi izvođenju jedanaesteraca."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.