Harry Kane je novi rekorder europskih prvenstava

Foto: EPA

ENGLESKA je pobjedom 2:1 u polufinalu Eura protiv Nizozemske izborila svoje drugo uzastopno finale europskih prvenstava. Na prošlom Euru je u finalu bila bolja Italija, a sada će momčad Garetha Southgatea pokušati protiv Španjolske osvojiti drugo veliko natjecanje u povijesti engleske reprezentacije, nakon naslova svjetskog prvaka osvojenog davne 1966. godine. Finale Eura je na rasporedu u nedjelju u 21 sat, a igra se na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

U susretu polufinala Nizozemci su rano poveli prekrasnim golom Xavija Simonsa u sedmoj minuti, no Harry Kane je brzo uzvratio iz jedanaesterca te izjednačio rezultat u 18. minuti. Mreže su nakon toga dugo mirovale, a kada se činilo da će susret ići u produžetke, ukazao se Ollie Watkins i u 91. minuti zabio za veliko slavlje Engleza. 

Harry Kane je novi rekorder europskih prvenstava

Pogodak Kanea s bijele točke bio je njegov 66. za reprezentaciju Engleske u 97. nastupu za nacionalnu vrstu. 30-godišnji napadač Bayerna je uvjerljivo najbolji strijelac u povijesti engleske reprezentacije, a slijede ga Wayne Rooney s 53 gola u 120 nastupa i Bobby Charlton s 49 golova u 106 nastupa.

Napadač i kapetan Engleske je novim pogotkom srušio i rekord europskih prvenstava. To mu je bio šesti gol u knockout utakmicama Eura, što nije uspjelo nikome u povijesti. Kane je četiri gola zabio u knockout fazi Eura 2021. godine i dva na ovom Euru. Srušio je rekord koji je postavio Antoine Griezmann, koji ima pet takvih golova, a sve ih je za Francusku zabio na Euru 2016. godine.

Iza njih su četiri igrača koja su postigla četiri pogotka u knockout fazi Eura. To su Gerd Muller, koji je sve golove zabio za Njemačku 1972. godine, zatim Dieter Muller, koji je sva četiri gola zabio za Njemačku 1976. godine, Nuno Gomes, koji je tri gola zabio na Euru 2000. godine i jedan na Euru 2008. godine, te Dragan Džajić, koji je za Jugoslaviju zabio po dva gola na Euru 1968. i 1976. godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.