Gdje je nestao europski velikan?

Foto: AC Milan

VELJAČA 2014. godine. Tada se Milan porazom kod Atletico Madrida (4:1) oprostio od Lige prvaka i do danas nije više zaigrao u natjecanju koje je osvajao sedam puta, najviše nakon Real Madrida. Talijanski velikan je nakon Scudetta 2011. doživio potpuni debakl. Prodao je Zlatana Ibrahimovića i Thiaga Silvu u PSG, čime je započeo njihov pad koji traje i danas. Za tih gotovo pet godina klub je promijenio tri vlasnika. Od Silvija Berlusconija i Kineza Yonghonga Lija do američkog fonda Elliot, koji trenutačno pokušava podići posrnulog velikana.

No u prvih pola godine ne ide im kako su planirali. Rossoneri su izgubili 3:1 od Olympiacosa i senzacionalno ispali iz grupne faze Europa lige. U posljednje tri utakmice Serie A nisu zabili gol, a poraz od Fiorentine (0:1) uzdrmao je sve na San Siru.

Od odlaska Massimiliana Allegrija, koji je potjeran iako mu je u ekipi najveća zvijezda bio Mario Balotelli, Milan nije imao pravog trenera, a i kvaliteta igrača nije na razini koja bi se očekivala. Allegri je otišao u Juventus i povezao četiri duple krune, a na klupi milanskog kluba sjedili su ili početnici (Seedorf, Inzaghi, Brocchi, Gattuso) ili prosječni treneri (Mihajlović, Montella). Ništa bolje nije bilo ni u ekipi. Mijenjali su se igrači, također prosječni ili čak ispod toga. U svakom slučaju, igrači nedostojni slavnog crveno-crnog dresa.

Gattuso nije uspio napraviti ništa više od svojih prethodnika. S tim što on, za razliku od njih, u momčadi ima neka vrijedna imena poput vratara Donnarumme, kapetana Romagnolija, ofenzivca Susa, mladog napadača Cutronea, a posebno Higuaina, zvijezdu kakvu su pet godina sanjali navijači. Ipak, nakon dobrog starta izgubio se i Pipita. Argentinac je zabio sedam golova, a posljednji put tresao je mrežu još 28. listopada protiv Sampdorije (3:2). Trenutak odluke bio je meč protiv Juventusa. Silno motivirani Higuain želio je izvesti penal za 1:1 i osvetiti se Staroj dami što ga se odrekla po dolasku Ronalda. Međutim, golman je njegov udarac skrenuo u vratnicu, a kasnije je Higuain dobio crveni karton. Kažnjen je s dvije utakmice pauze i nakon toga više ništa nije bilo isto pa talijanski mediji pišu kako u Milanu razmišljaju da ga otkupe od Juvea jer je službeno na posudbi ove sezone.

Embed from Getty Images

Također, ozljede su masakrirale Gattusa i Milan. Bonaventura će na teren tek sljedeće sezone, Biglia možda u svibnju, ovog vikenda se vratio Conti, a bili su ozlijeđeni i Musacchio, Romagnoli... Tako je već neko vrijeme desni bek Abate morao igrati stopera, a protiv Fiorentine je zbog suspenzije Kessiea i Bakayoka u sredini morao igrati također desni bek Calabrija. Imao je Gattuso bivšeg kapetana Montoliva na klupi, ali se nastavio njihov tihi rat. Tijekom ljeta Rino je prekrižio iskusnog veznjaka, koji se morao zagrijavati protiv Viole kod aut-linije i gledati kako u sredini igraju obrambeni igrači. 

Slična je sudbina i Halilovića, kojeg je ljetos u zadnji tren dovela prethodna uprava. Hrvatski igrač dobio je nešto više od poluvremena ove sezone, a Gattuso ga nije želio koristiti ni u situacijama kada praktički nije imao tko istrčati na teren, već je radije kombinirao nespojivo, što se pokazalo kao potpuni fijasko.

Embed from Getty Images

Gledajući ljestvicu, Milan je još dobro prošao. Trenutačno je peti i samo ga bod dijeli od četvrtog Lazija koji drži poziciju za Ligu prvaka u koju se Rossoneri žele vratiti kako bi konačno izašli iz višegodišnje krize. Međutim, jasno je da je voda došla do grla u Milanellu. Gattuso mora pobijediti SPAL i Frosinone inače će biti bivši. Njegove zamjene su već neko vrijeme spremne. Spominje se Wenger koji je surađivao u Arsenalu s novim generalnim direktorom Milana Ivanom Gazidisom, koji bi rado opet imao Francuza u svom timu.

Embed from Getty Images

Također, tu je i vječna alternativa Donadoni. Legenda kluba koja svih ovih godina nosi etiketu potencijalnog vatrogasca na San Siru. I na kraju, trener kojeg bi navijači najviše željeli - Conte. Bivši kapetan i trener Juventusa pod ugovorom je s Chelseajem, koji ga je otpustio prošlog ljeta, ali čeka pravu priliku za povratak na veliku scenu. Javna je tajna da se Conte želi vratiti u Italiju, pa je tako nedavno otpao iz kombinacija za novog trenera Reala i Manchestera. 

Uz sve probleme na terenu, Milan je pod golemim pritiskom i izvan njega. Zbog kršenja financijskog fair-playa izbačen je prije nekoliko mjeseci iz Europa lige. Ipak, odlaskom Yonghong Lija i dolaskom Elliota klubu je prihvaćena žalba na sudu u Lausanneu, ali ga je nedavno UEFA opet novčano kaznila s 12 milijuna eura uz uvjet da mora regulirati financije do 2021. godine. U talijanskom klubu ponovno su se žalili jer smatraju da su nogometu daleko više naštetili PSG i Manchester City, na čija poslovanja UEFA već neko vrijeme zatvara oči.

Svi istinski nogometni ljubitelji voljeli bi vidjeti jaki Milan, barem u Ligi prvaka. Naime, koliko je njegov pad ozbiljan najbolje potvrđuje dominacija Juventusa i Mandžukića u Serie A, u kojoj je sedam godina zaredom osvajao Scudetto i trenutno nitko ne može prekinuti vladavinu kluba iz Torina. U Italiji mnogi kažu da će takvo stanje potrajati dok se Milan ne vrati.

A Milan već pet godina nije napravio iskorak iz prosječnosti u koju je upao. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.