Francuzi odlučili tko će ih voditi na Svjetskom prvenstvu 2026.

Foto: EPA

ŠPANJOLSKA je u polufinalu pobijedila Francusku 2:1 i izbacila je s Europskog prvenstva u Njemačkoj. Randal Kolo Muani doveo je Francuze u vodstvo u devetoj minuti, ali su Lamine Yamal u 21. i Dani Olmo u 25. minuti pogodili za preokret i prolazak u finale. 

Dan nakon utakmice L'Equipe je objavio kako će Didier Deschamps (55) i dalje ostati francuski izbornik, odnosno da će voditi reprezentaciju i na Svjetskom prvenstvu 2026. godine: "Deschamps ima ugovor i ostvario je sportski cilj koji mu je postavljen. Nastavit će svoju misiju", rekao je Phillipe Diallo, predsjednik francuskog nogometnog saveza. Deschamps je Francusku preuzeo prije 12 godina.

Deschampsovi uspjesi

Deschamps je protiv Španjolske 155. put vodio reprezentaciju. Uz 100 pobjeda, odigrao je 30 remija i upisao 25 poraza. S Francuskom je osvojio Svjetsko prvenstvo 2018. godine i Ligu nacija 2021. godine, a poražen je od Portugala u finalu Eura 2016. godine. Niti jedan izbornik Francuske u povijesti nije prije njega imao više od 41 pobjede na klupi (Michel Hidalgo i Raymond Domenech).

Deschamps je postao četvrti europski izbornik u povijesti koji je vodio reprezentaciju na šest ili više velikih natjecanja. Rekorder je Joachim Löw, koji je Njemačku vodio na sedam velikih natjecanja, a po šest puta su to napravili još Helmut Schön (Njemačka) i Fernando Santos (Grčka i Portugal).

Prije Deschampsa, sto pobjeda na klupi nacionalne reprezentacije su ostvarili samo Löw, koji je vodio Njemačku od 2006. do 2021. godine te upisao 122 pobjede, i Oscar Tabarez, koji je vodio Urugvaj od 1998. do 2021. godine te upisao 104 pobjede.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.