Francuz napao Embiida: Ti si Kamerunac, a ne Francuz, idi kući

Foto: EPA

FRANCUSKA košarkaška javnost Olimpijske igre u Parizu čekala je u vrlo optimističnom tonu spremajući se za nastupe odličnih NBA igrača poput Evana Fourniera, Rudyja Goberta i Nicolasa Batuma, kao i izvrsnih euroligaških igrača Nanda De Cola, Guerschona Yabuselea i Vincenta Poirera.

Računalo se i s razvojem mladog Victora Wembanyame, koji kao rookie zabija preko 20 poena u svojoj prvoj NBA sezoni. Uz svu tu iznimno kvalitetnu kičmu ekipe, Francuzi su računali i na adut iz rukava, aktualnog MVP-ja najjače lige svijeta Joela Embiida. Rođeni Kamerunac nikad nije živio u Francuskoj, ali tečno govori francuski kao građanin bivše kolonije. Francuzi su odlučili dati putovnicu Embiidu, kao što su i u drugim sportovima učinili s velikim brojem igrača rođenih u Africi.

S Embiidom u ekipi, Francuzi su smatrali da mogu i do zlata na domaćem terenu, ali krajem prošle godine sve se promijenilo. Nakon dobivanja francuske putovnice Embiid se predomislio i odlučio nastupati za SAD, osvajače posljednja četiri uzastopna olimpijska zlata.

"Njegove riječi ne vrijede ništa"

Na Embiida se sada obrušio Frederic Weiss, bivši olimpijac i centar francuske reprezentacije: "Mislim da je taj dečko sjajan igrač onoliko koliko je 'prljav' tip. Mrzim ga zbog toga što je napravio. Mislim da nema poštovanje za Francusku i za ljude koji traže francusku putovnicu, a ne dobiju je. A dobio ju je s obzirom na to da je vrhunski sportaš. Mislim da je to skandalozno i sramotno. Ne interesiraju me izgovori jer su to njegove riječi, a njegove riječi ne vrijede ništa.

Embiid je vrhunski košarkaš. Bio je MVP NBA lige prošle godine i zato mu je Francuska odlučila dati putovnicu jer je na sportskom nivou imao sjajna ostvarenja. Što se mene tiče, živimo u eri sportskog biznisa i sada biramo reprezentaciju prilično slično kako biramo i klub. Tko mi daje bolju ponudu? Tko mi daje najbolju šansu pobijediti? Tamo ću ići. I nažalost, to je svuda prihvaćeno."

Weiss ga ne bi ni pustio u Francusku: "Sada bih mu oduzeo francusko državljanstvo i zabranio bih mu ulazak u zemlju. Nećeš igrati na Olimpijskim igrama. Doći ćeš na aerodrom s reprezentacijom SAD-a i reći ćemo ti: 'Nemaš pravo ući na teritorij, idi svojoj kući. Ti si Kamerunac, ti si Amerikanac, ti nisi Francuz, odlazi."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.