Final Four u Rijeci za Index prognozira Maro Joković

U RIJECI se spremaju veliki dani hrvatskog vaterpola, a kako i ne bi kada se u završnici europskog Final foura u vaterpolu u kvartetu klubova nalazi pola hrvatskih klubova. Naravno riječ je o Jugu iz Dubrovnika i Mladosti iz Zagreba koji će se večeras probati izboriti za domaće finale. Naime, prvi će u u novoizgrađeni kompleks bazena na Kantridi u 18. 30 sati ući Jug i talijanski Pro Recco, a u 20 sati Mladost će preko crnogorskog Primorca pokušati doći središnje utakmice finala koja se igra u subotu.

Jug i Pro Recco finale prije finale

Prvu utakmicu dana, polufinalni sraz Dubrovčana i Talijana mnogi nazivaju finalom prije finala. Jug danas u Rijeci tako igra četvrtu za redom vaterpolsku utakmicu Final foura s Pro Reccom. U Napulju prije četiri godine, Jug i Pro Recco našli su se u polufinalnoj utakmici. Završilo je četiri razlike u korist Pro Recca. Sljedeće godine igralo se u Dubrovniku, a Jug je u fantastičnoj završnici došao do trećeg pokala prvaka Europe. Zadnje dvije godine gubilo se upravo od Talijana, a prošle godine izgubilo se u Barceloni upravo u finalu.

Ove sezone Dubrovčani i Talijani već su se susreli u skupinama Eurolige. U Dubrovniku dobio je Jug, a u Italiji Pro Recco. Zanimljivo je spomenuti kako je među najboljim pojedincima među Dubrovčanima bio Maro Joković, koji je u Dubrovniku s tri odlučujuća pogotka bio nerješiva enigma za Pro Recco. Na sreću po njih, a na našu veliku žalost, Joković će današnju utakmicu gledati s tribina jer je već duže vrijeme izvan bazena radi ozljede ruke. Upravo je stoga Joković i bio naš prvi izbor za najavu večerašnje utakmice.

Jug mora dobro odigrati igrača više

"U svakom slučaju bit će to teška utakmica, jer je riječ o dva protivnika koji se izuzetno dobro poznaju. Jednostavno između nas i Talijana više nema nepoznanica. Dobili smo ih doma, izgubili smo u gostima ove sezone što samo govori o velikoj izjednačenosti", kazao je na "prvu" Joković govoreći o teškom ispitu za Dubrovčane.

Kako kaže, utakmica bi se mogla prelomiti ako Jug dobro odigra "igrača više", a obrana, što je u posljednje vrijeme postala ponajbolja odlika Jugaša, odigra na nivou kojem je bila do sada. No, zanimljivo je kada smo upitali Jokovića koga bi se Jugaši trebali bojati iz redova Talijana, mladi reprezentativac kazao je "od svih".

Recco je skup superzvijezda

"Oni su skup zvijezda. Ne znam zaista koga bi izdvojio od njih i rekao da će upravo on praviti najviše problema za nas. Na svakoj poziciju izuzetno su dobro pokriveni. Tući će oni sa svih linija", kaže Joković dodajući kako u večerašnjoj utakmici svom Jugu i Talijanima daje po pedeset posto šansi.

Što se tiče druge utakmice Mladosti i Primorca, Joković kaže kako je i tu teško prognozirati tko bi mogao biti pobjednik. Slično kao i kada se priča od Jugu i Talijanima tako treba reći i kako su mladostaši i Crnogorci stari znanci. Ove sezone susreli su se više puta i to u Jadranskoj ligi, a Zagrepčani su uspjeli dobiti i domaću i onu u gostima. No, večeras je ipak - nova utakmica.

Mladost djeluje uigranije od Primorca

"Veliki su ulozi, ipak je ovo Final four pa je nezahvalno vraćati se na prijašnje susrete Mladosti i Primorca. Oba tima su vrlo dobro pripremljena i kao i kod Juga i Pro Recca reći ću kako oba kluba imaju podjednake šanse da u subotu zaigraju u finalu", kazao je Joković.

Naime, prema njegovom mišljenju prednost Mladosti mogla bi biti uigranost ekipe, odnosno kako kaže, Zagrepčani u bazenu više djeluju kao momčad koja se jako dobro poznaje.

"Osim uigranosti Mladost u svojim redovima ima i sjajne pojedince od Vrdoljaka, Hinića pa do golmana Pavića koji su u sjajnoj formi i mogli bi večeras presuditi", kaže Dubrovčanin dodajući kako će od strane crnogorske ekipe najveća opasnost prijetiti od mađarskog dvojca u njihovim redovima i to Gergely Kissa i Adama Steinmetza.

Suci će biti rigorozni

No, do sada se u europskim vaterpolo utakmicama mogao vidjeti i nevjerojatno rigorozan sudački kriterij, koji je kulminirao u četvrtfinalnoj utakmici u Beogradu između Juga i Partizana s više od 35 izbačaja. Joković očekuje kako će se taj kriterij odraziti i na Final Four.

"Svakako. Očekujem kako će suci sankcionirati svaki vid grublje igre i zaustavljati će svaku naznaku grube igre. Tako da možemo očekivati i u ovim utakmicama veći broj isključena", rekao je Joković.

Inače, za one koji ne znaju mladom hrvatskom reprezentativcu Maru Jokoviću dijagnosticirana je u ožujku ove godine djelomična tromboza potključne vene na lijevoj ruci, od kada i traje njegovo izbivanje iz bazena. Ključni igrač hrvatske reprezentacije nada se kako će se u puni pogon vratiti krajem ovog ljeta, a uskoro bi mogao krenuti i u plivački trening.

"Jedno je igrati, a drugo je gledati na tribinama. Ali, što ću? Pratim Juga s tribinama, dajem svoju podršku kao navijač najjače što mogu i jedva čekam povratak u bazen", rekao je Joković koji će i večeras na tribinama biti najglasniji navijač.

I. Ćimić
Foto: Nenad Dugi, Admir Buljubašić, Tea Cimaš,Vjekoslav Skledar (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.