FIFA-in predsjednik zaprijetio bogatima: "Uvodimo salary cap"

Foto: EPA

MEĐUNARODNI nogometni savez (FIFA) i svijet sa zgražanjem svjedoče vrtoglavim ciframa transfera i plaća kojima klubovi trguju i stimuliraju svoje igrače.

Međutim, izvori bliski svjetskoj krovnoj organizaciji tvrde kako bi uskoro mogla biti izglasana odluka kojom će se sulude cijene drastično limitirati.

Zaozbiljno se ispituje opcija uvođenja platnog ograničenja, popularno zvanog salary cap, koje već godinama caruje u NFL-u (američka liga američkog nogometa) i NBA-u (američka profesionalna košarkaška liga).

"Moramo uspostaviti pravila. Mnogo je sumnjivih transfera i načina da se zaobiđe financijski fair play'', izjavio je predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza Gianni Infantino vjerojatno aludirajući na bogatije europske klubove poput Paris Saint-Germaina i Manchester Cityja čije se bogatstvo uglavnom temelji na arapskim petrodolarima. Istaknuo je i kako se planira provesti reforma kojom bi se smanjio broj igrača pod ugovorom pojedinog kluba.

Najavljeni projekt pozdravlja veći dio svjetske nogometne obitelji, ali ne i financijski moćniji klubovi koji su postavili nove standarde čiji su trendovi započeli nagrizati nogometnu esenciju. 

Europska nogometna federacija (UEFA) još se nije oglasila i izjasnila podupire li zamisao Međunarodne nogometne federacije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.