fifa 23

FIFA 23: Konačno povratak nogometu

Foto: EA Sports

NAKON što je prije tri dana izašla za sve one koji su prednaručili Ultimate Edition, FIFA 23 od danas je dostupna onima koji su prednaručili Standard Edition, a svi ostali mogu je od danas kupiti kroz sve uobičajene kanale. Ovo je ujedno i zadnji nastavak najpopularnije nogometne simulacije na svijetu koji će se zvati FIFA. Igra će se od sljedeće godine zvati EA SPORTS FC.

Na novoj FIFA-i dosad smo odigrali 80-ak utakmica, i to samo u Ultimate Team modu, najpopularnijemu modu u igri, onome zbog kojeg većina igrača i kupuje FIFA-u svake godine i koji joj je s godinama donio golemu prevagu u borbi s PES-om odnosno eFootballom.

Najviše veze s nogometom dosad

Prvi dojam nakon nekoliko dana igranja FIFA-e je onaj iz naslova - igra nakon dugog vremena konačno nalikuje na nogomet. Iako na društvenim mrežama i u FIFA communityju, kao i kod svakog novog nastavka, postoji dosta "hejta" prema novom nastavku, FIFA 23 je prema našemu mišljenju najnogometnija dosad.

Nekoliko je stvari zbog kojih to tvrdimo. Ono što je jasno na prvo igranje je da je gameplay usporen i da nema više bjesomučnog jurcanja s najbržim igračima po terenu, "spamanja" driblinga i skillova protiv kojih bekovi i stoperi nemaju šanse. Čini se da su prošla vremena u kojima će Mbappe povezati tri skilla, proći šest igrača i rutinski dati gol.

Usporena su i dodavanja, bilo obična (X na PS-u) ili proigravanja (trokut na PS-u). Potrebno je jako dobro pogoditi tajming i jačinu "trokuta" da bi igrač dobio savršeno loptu u prostor, dok je na prijašnjim FIFA-ma bilo dovoljno samo napuniti dodavanje ili proigravanje u noge brzog napadača i obranama nije bilo pomoći.

Stoperi se kreću puno inteligentnije, bolje zatvaraju prostor i da bi se u šesnaestercu mogao stvoriti zicer, potrebno je puno više strpljenja i točnih dodavanja nego ranije. Na prijašnjim nastavcima centaršutovi s krila manje-više nisu imali smisla jer bi ga ili a) golman pokupio u 90 posto slučajeva nadrealnom reakcijom ili b) napadač ne bi mogao dobiti skok protiv stopera.

Dobar centaršut je izašao iz raja

Sad su ubačaji s krila puno opasniji ako igrač koji centrira ima dobre ocjene, a napadač će se puno češće dobro odvojiti od stopera kako bi imao bolju poziciju za udarac glavom. Savršeni centaršut na, recimo, Cristiana Ronalda ili Benzemu je dosta teško braniti.

Veliku promjenu, kao i svake godine, doživjeli su prekidi, odnosno korneri, slobodni udarci i penali. Iz kornera se dosad na FIFA-i vrlo teško zabijao gol. Obrambeni igrač izvukao bi golmana na vrh peterca i on bi onda, kao da ga gone demoni, junački skupljao gotovo sve centaršutove u šesnaesterac, bez ikakve šanse da protivnički igrači dođu prije od njega na loptu.

Sad je vrlo riskantno izvući golmana s gola zato što je centaršut na prvu stativu postao jako opasan jer ako ne markirate dobro protivničkog skakača, lako vam se može dogoditi da primite manje-više nebranjeni gol.

Dojam je da se i igrači kreću puno pametnije na kornerima. Tako će igrači utrčati u prazan prostor na centaršut, nekad čak i iz drugog plana, i obrana mora biti vrlo koncentrirana da se kvalitetno obrani.

Prekidi puno opasniji

Slobodni udarci se uz malo prakse mogu savladati puno lakše nego na FIFA-i 22. Čitavo sučelje kod izvođenja slobodnjaka je intuitivnije i puno više "user-friendly" te ne trebate biti pro igrač da biste češće na taj način zabili gol. Penali su također drukčiji, ali lagani za naučiti.

U samom gameplayu novost je i tzv. "powershot", kojemu samo ime govori što je. On se izvodi istovremenim stiskanjem L1 i R1 gumba na PlayStation joysticku, nakon čega će igrač napraviti posebnu animaciju i raspaliti po golu.

Powershot je koristan izvan šesnaesterca kad igrač ima dovoljno prostora jer mu za izvođenje ovog udarca treba dosta više vremena nego za običan udarac, a za to u gužvi u šesnaestercu nema vremena. Powershot se iznimno teško brani ako ga je uputio igrač s "long shot" specijalnošću i jako je zanimljiv dodatak novoj FIFA-i. 

Tu je i HyperMotion 2 tehnologija koja pokrete igrača čini puno prirodnijima, a veliki napredak doživjeli su klizeći startovi, koji su puno korisniji nego ranije. U obrani se s njima može jako puno napraviti, ali se treba paziti da ih se ne radi po šesnaestercu.

Velike promjene u "chemistryju"

Najveća novost u Ultimate Teamu je novi sustav "chemistryja" kod slaganja momčadi. Maksimalni chemistry u momčadi više nije 100, nego 33, odnosno svaki igrač može imati chemistry 1, 2 ili 3. Odlična stvar je da igrači iz iste lige, nacije ili kluba više ne moraju biti jedan kraj drugoga u početnoj formaciji da bi imali dobar chemistry, već se mogu nalaziti bilo gdje u postavi. 

Što više igrača iz iste lige, nacije ili kluba - to bolji chemistry, kao do sad. Velika novost je da se s "position modifierima" više ne može mijenjati pozicija svakom igraču, nego igrač ima alternativne pozicije iste onima u stvarnom životu. Tako Mbappe može biti na pozicijama ST i LW i više ga ne možete spustiti na CAM, CM ili CDM kako biste nakrcali momčad napadačima.

No nije sve tako bajno. Novi sustav chemistryja dodatno će otežati popularne SBC-jeve ("squad building challenges") jer neki od njih traže da igrač ima chemistry minimalno 2, što neće biti lako napraviti. Osim toga, puno je više untradeable nagrada koje se dobivaju u SBC-jevima, što igrače više usmjerava na trošenje pravog novca za kupovanje paketa s igračima.

EA na mikrotransakcijama u Ultimate Teamu godišnje zaradi više od milijardu i pol dolara

To je potez koji će najviše razljutiti igrače budući da EA sve više usmjerava korisnike na korištenje mikrotransakcija. Kanadska tvrtka od Ultimate Teama u svim svojim igrama godišnje zaradi nešto više od milijardu i pol dolara, pa je sasvim jasno zašto su se u Electronic Artsu odlučili na takav potez.

U igri i dalje ima užasno glupih golova i nekih nelogičnih reakcija koje će se sigurno popraviti kroz updateove koji dolaze. Brojni igrači žalit će se što je gameplay dosta promijenjen u odnosu na prošlu godinu i čini nam se da će ovo biti FIFA na koju će se biti najteže naviknuti, odnosno trebat će najviše vremena.

Dobra je vijest da će stići i update koji će igračima omogućavati igranje Svjetskog prvenstva. Nakon puno godina u ovu igru vratila se i hrvatska reprezentacija, a kao i lani, i ove godine se može igrati s Dinamom i Hajdukom. Dodane su i dvije lige ženskog nogometa te niz novih klubova, a samo sučelje i izbornici su identični prijašnjim godinama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.