Đoković riješio i Gasqueta, Schiavone izbacila Janković

NOVAK ĐOKOVIĆ nastavio je svoju pobjedničku seriju ove godine. Do 41. uzastopne u 2011. godini, a 43. ukupno, stigao je svladavši u osmini finala Roland Garrosa Francuza Richarda Gasqueta 6:4, 6:4, 6:2.

Bio je to šesti međusobni dvoboj dvojice 24-godišnjaka i peta pobjeda srpskog tenisača. Gasquet je svoju jedinu ubilježio 2007. godine na Masters Cupu u Šangaju.

Đoković je ovaj meč odigrao u stilu u kojem igra cijelu godinu - nepobjedivo. Dovoljno je reći da Gasquet nije napravio niti jedan break u meču. Imao je tri break-lopte, ali sve tri neiskorištene.

Drugi tenisač svijeta, koji u Parizu po prvi puta može osigurati skok na čelnu poziciju, imao je 18 izravnih poena više od Gasqueta i 11 neforsiranih pogrešaka manje. Sljedeći meč odigrat će protiv Talijana Fabija Fogninija.

Schiavone: Mogu ja još bolje

Braniteljica naslova, Talijanka Francesca Schiavone, u odličnom je meču u osmini finala eliminirala najbolju tenisačicu Srbije Jelenu Janković 6-3, 2-6, 6-4 nakon dva sata i 38 minuta igre. Iako ne igra onako dobro kao lani kada je osvojila naslov pobjednice, Schiavone je još jednom pokazala da se na pariškoj zemlji odlično osjeća. Jednostavno je imala potez više od Janković kada se lomio meč, iako treba reći da je Srpkinja imala veliku šansu. U trećem setu je pri vodstvu 4-3 imala 0-30 na servis Talijanke, a gem kasnije je prokockala dvije gem-lopte. Bio je to meč u kojem su odlučivale jedna ili dvije lopte, koje su otišle na stranu 30-godišnje Talijanke.

"Imam dosta godina, 30 nije mala brojka, ali se i dalje osjećam kao mlada tenisačica koja se stalno želi dokazivati. I stvarno imam jaki natjecateljski naboj u sebi. Ovo danas je bilo dobro, ali vjerujte mi, mogu ja još bolje. Nadam se da ću već u sljedećem meču biti bolja", rekla je tenisačica koju Roland Garros očigledno silno inspirira.

Njezina sljedeća suparnica bit će 19-godišnja Ruskinja Anastasija Pavljučenkova, pobjednica nad sunarodnjakinjom Vjerom Zvonarjevom u tri seta.

Federer lako protiv Wawrinke, Pavljučenkova izbacila Zvonarjevu

Roger Federer i dalje nudi uvjerljive partije na Roland Garrosu. Do četvrtfinala je stigao bez izgubljenog seta, a u osmini finala je pobijedio sunarodnjaka Stanislasa Wawrinku 6:3, 6:2, 7:5.

Bio je to deseti meč dvojice tenisača koji su zajedno na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine osvojili zlatnu medalju u parovima. Wawrinka je ostao na jednoj pobjedi, koju je upisao prije dvije godine u Monte Carlu.

Federer je dominirao i bez većih problema upisao plasman u svoj 28. uzastopni četvrtfinale na Grand Slam turnirima. Pobjednik Roland Garrosa prije dvije godine igrat će u četvrtfinalu protiv boljeg iz ogleda Španjolca Davida Ferrera i Francuza Gaëla Monfilsa.

Puno veću dramu vidjeli su gledatelji u okršaju Talijana Fabija Fogninija i Španjolca Alberta Montanesa. Obojica tenisača borili su se za svoj prvi četvrtfinale na nekom Grand Slam turniru, a slavio je 24-godišnji Fognini sa 4-6, 6-4, 3-6, 6-3, 11-9 nakon 4 sata i 22 minute borbe. Pritom je Fognini spasio pet meč-lopti! Pobijedio je iako ga je u 14. gemu uhvatio grč u bedrenom mišiću lijeve noge. Tada je servirao za ostanak u meču i bio je dva poena udaljen od poraza. Kasnije je, s vidljivim problemima i bolnom grimasom na licu, u dva različita gema spasio kombinirano pet meč-lopti, a onda je napravio break za vodstvo 10-9. Uspješno je odservirao za pobjedu.

Ako još dodamo da je Montanes imao 2-1 u setovima i 3-1 u četvrtom, a potom i 5-2 u petom setu, onda je jasno kakvu je priliku 30-godišnji Španjolac propustio. Pogotovo ako znamo da je zadnjih šest mečeva u karijeri u pet setova dobio. Fognini je prvi Talijan u četvrtfinalu nekog Grand Slam turnira od 1998. godine.

U ženskom dijelu turnira je prva do četvrtfinala stigla 15. tenisačica svijeta, 19-godišnja Ruskinja Anastasija Pavljučenkova. Pobijedila je sunarodnjakinju i treću nositeljicu Vjeru Zvonarjevu 7-6(4), 2-6, 6-2. Pavljučenkova je najmlađa igračica koja je ostala u turniru. U trećem setu je Zvonarjeva imala 2-1 i gem-loptu na svom servisu, samo da bi Pavljučenkova osvojila pet gemova u seriji.

Nakon što su se još ranije ispale prva i druga nositeljica, Dankinja Caroline Wozniacki i Belgijanka Kim Clijsters, sada je najviše postavljena nositeljica koja je još u turniru, i to četvrta, Bjeloruskinja Viktorija Azarenka.

Kuznjecova i Bertoli prošle u četvrtfinale

Ruskinja Svetlana Kuznjecova, pobjednica Roland Garrosa 2009. godine, pobijedila je Slovakinju Danielu Hantuchovu 6-7(6), 6-3, 6-2 u osmini finala ovogodišnjeg Grand Slam turnira u Parizu.

Mogla je Kuznjevoca i lakše do pobjede, jer je u tie-breaku prvog seta vodila sa 6-4, samo da bi izgubila četiri poena zaredom. No, to je nije izbacilo iz ritma, te je u preostala dva seta slomila Slovakinju i izborila meč protiv Francuskinje Marion Bartoli. Njoj je Argentinka Gisela Dulko predala meč zbog ozljede lijeve noge pri rezultatu 7-5, 1-0 za Bartoli. Argentinka je tijekom prvog seta zatražila liječničku pomoć i dobila bandažu. Vratila se od 2-5 do 5-5, ali nakon što je izgubila sljedeća tri gema, predala je dvoboj.

Odličan meč igrali su Francuz Gaël Monfils i Španjolac David Ferrer. Susret je prekinut zbog mraka pri rezultatu 4-6, 6-2, 7-5, 0-2 za Monfilsa. Francuz je u trećem setu od zaostatka 2-4 napravio preokret i dobio set sa 7-5 za vodstvo 2-1 u setovima, ali je uganuo gležanj neposredno prije prekida, što bi ga moglo smetati u nastavku.

 

Roland Garros, tenisači, osmina finala:

Federer (3) - Wawrinka (14) 6-3, 6-2, 7-5

Fognini - Montanes 4-6, 6-4, 3-6, 6-3, 11-9

Đoković (2) - Gasquet (13) 6-4, 6-4, 6-2

Monfils (9) – Ferrer (7) 4-6, 6-2, 7-5, 0-2, prekid zbog mraka

 

tenisačice, osmina finala:

Kuznjecova (13) - Hantuchova (28) 6-7(6), 6-3, 6-2

Bartoli (11) – Dulko 7-5, 1-0, predaja Dulko

Pavljučenkova (14) - Zvonarjeva (3) 7-6(4), 2-6, 6-2

Schiavone (5) - Janković (10) 6-3, 2-6, 6-4

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.