Evo tko je suparnica Donni Vekić za olimpijsko zlato i kako su dosad igrale

Foto: Profimedia

DONNA VEKIĆ je plasmanom u finale teniskog turnira osigurala Hrvatskoj još jednu medalju. Upitno je samo hoće li ona biti zlatna ili srebrna nakon što završi subotnji finale u kojem će igrati protiv Zheng Qinwen, 21-godišnje Kineskinje i sedme tenisačice svijeta.

Protiv sedam godina mlađe i bolje rangirane suparnice, Vekić je dosad igrala dvaput. Svaka tenisačica upisala je po jednu pobjedu nakon što je Vekić, trenutačno 21. na WTA listi, slavila 2021. u Courmayeuru 7:6(1), 6:2, a Zheng uzvratila prošle godine pred domaćom publikom u Zhuhaiju sa 6:4, 6:7(6), 6:4.

Zheng izbacila prvu, Vekić drugu nositeljicu

Druga pobjeda u međusobnim ogledima bilo kojoj od njih donosi olimpijsko zlato, ujedno prvo i za Hrvatsku i za Kinu u teniskoj konkurenciji. Zheng, osvajačica tri turnira u karijeri, presudan korak prema borbi za zlato napravila je u polufinalu kad je pobijedila vodeću na svijetu Igu Swiatek, četverostruku i aktualnu pobjednicu Roland Garrosa i tenisačicu koja je u ovoj sezoni na omjeru pobjeda i poraza 47:5.

Svoj nominalno najteži meč je Vekić odradila u 3. kolu u kojem je u dva seta izbacila drugu igračicu svijeta Coco Gauff. Uslijedila je velika borba s 12. nositeljicom Martom Kostjuk, koju je svladala u drami tie-breaka trećeg seta i sad je pred njom najveći meč karijere. Vekić je u karijeri osvojila četiri turnira.

Šesta medalja u povijesti hrvatskog tenisa i prva za tenisačicu

Vekić je prva hrvatska tenisačica s olimpijskom medaljom, a u subotu ćemo doznati kojeg će ona biti sjaja. Ukupno su hrvatski tenisači dosad osvojili pet medalja, od čega po jedno zlato i srebro te tri bronce. Zlatni su u parovima u Tokiju 2021. bili Nikola Mektić i Mate Pavić, koji su u finalu pobijedili srebrne Marina Čilića i Ivana Dodiga.

Goran Ivanišević je u Barceloni 1992. osvojio broncu u singlu te u paru s Goranom Prpićem. Treću hrvatsku broncu osvojili su Mario Ančić i Ivan Ljubičić u parovima u Ateni 2004. godine. Za Hrvatsku je ovo treća osigurana medalja na Olimpijskim igrama u Parizu. Ranije je Barbara Matić osvojila zlato u judu, a Miran Maričić broncu u streljaštvu. I prije Vekić, taj broj medalja imaju šansu povećati Martin i Valent Sinković u dvojcu bez te Šime i Mihovil Fantela u 49eru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.