Everton je mega momčad, a ima i plan koji ne odgovara Hajduku

Foto: Getty Images

HAJDUK je znao da je će mu biti teško u ždrijebu, a upravo to se i potvrdilo. Engleski Everton ugostit će Bijele 17., a doći kao gost na Poljud 24. kolovoza.

Manchester ih gurnuo u Europu
 
Iza Evertona je solidna sezona u kojoj je zauzeo sedmu poziciju u Premiershipu, onu koja mu kvalitativno savršeno odgovara. Nakon sjajnog starta i 13 bodova u pet utakmica bio je nekoliko kola na drugom mjestu tablice, da bi ga poraz od Bournemoutha uništio. U idućih 12 susreta pobijedili su tek Bilićev West Ham i pali na poziciju s koje se praktički više nisu micali. Everton je svim srcem navijao za Manchester United u Europa ligi. Razlog je jednostavan – direktan plasman u Ligu prvaka za Crvene Vragove značio je da će svoju poziciju posljednjeg engleskog europskog putnika prepustiti idućem na tablici, odnosno Evertonu. U oba kupa Everton je zabilježio loše rezultate. U FA Cupu ispali su u prvom kolu od Leicestera, dok ih je u drugom kolu Liga kupa izbacio Norwich City. Everton je do playoff runde stigao s 2 pobjede od po 1:0 nad slovačkim Ružomberokom.
 
 
  
Odlično balansirana momčad
 
Teško je reći u kojoj liniji je Evertonova najveća snaga. Na golu je Maarten Stekelenburg, sjajni nizozemski vratar koji je nekoć bio jedna od najvećih mladih golmanskih nada na svijetu. U obrani caruje Phil Jagielka, 34- godišnji poljski Englez koji je tamo već deset godina. Uz njega je i izvrsni Velšanin Ashley Williams, snažni stoper sjajnog čitanja igre i jedan od najpodcjenjenijih braniča lige. Na lijevom boku i dalje je neprikosnoveni Leighton Baines koji je donedavno bio „najbolji“ napadač među svim bekovima u ligi. Specijalist za prekide i povremeni kapetan (a možda i stalni) postigao je za Everton 36 pogodaka dosad u karijeri. U veznom redu su legendarni Garreth Barry te Morgan Schneiderlin, profinjeni francuski zadnji vezni koji je izrazito bitan za ritam igre ove momčadi. U napadu se izdvaja Kevin Mirallas kao njihov najopasniji igrač. Belgijac je nakon sjajne pretprošle sezone i brojnih odbijenih ponuda odigrao slabiju sezonu i nastojat će se odužiti u ovoj. Slična priča vrijedi i za brzonogog Aarona Lennona kojeg Hrvati poslije Wembleya 2009. ne pamte po dobrom. Vjerojatno najveći potencijal ove ekipe je Ross Barkley, 23-godišnji polivalentni veznjak nevjerojatnih fizikalija koji se ističe opasnošću za protivnička vrata. U svojoj prvoj sezoni u Evertonu, neodoljivo je podsjećao na Rooneya iz njegovih debitantskih sezona. 
 
Sezona velikih očekivanja 
 
 
Evertonu je ovo najuzbudljivija sezona u ovom desetljeću. Razlog je vrlo jednostavan: povratak sina razmetnoga. Wayne Rooney se nakon dugih 13 godina izbivanja vratio na mjesto na kojem je sve za njega počelo. U megatransferu u kojem je u Manchesteru završio ponajbolji napadač lige Romelu Lukaku , Rooney je dobio priliku za svoj labuđi pjev u najdražem mu dresu. Everton je od tog transfera dobio i 85 milijuna eura. Klub je osim Lukakua napustilo i talentirano krilo Deulofeu koji se vratio u Barcelonu, te Tom Cleverley, nekadašnji Unitedov prospekt koji je preselio u Watford.  
 
Everton je u dosadašnjem dijelu prijelaznog roka potrošio 98 milijuna eura. Dvadeset i osam milijuna otpalo je na Jordan Pickforda, prvog vratara Sunderlanda. Jednak iznos platili su i Burnleyu za Michaela Keanea, 24-godišnjeg stopera s kojim nastoje popraviti rupe nastale još prošlog ljeta kada je klub napustio Stones. Četvrto kapitalno pojačanje je dojučerašnji Ajaxov kapetan Davy Klaasen, izvanredni mladi ofenzivni veznjak koji je lani stigao do finala ovog natjecanja,a u cijeloj sezoni je upisao 20 pogodaka.  Zadnje pojačanje je Sandro Ramirez, napadač iz Barcine La Masije koji je protekle sezone zabio 14 golova u ligi za Malagu i očekuje se da će se boriti za mjesto u napadu uz Rooneya.
 
 
 
 
Legenda na klupi
 
Ronaldu Koemanu Everton je deveti klupski angažman, a u klub iz Liverpoola stigao je prije godinu dana. Dosad je vodio Vitesse, Ajax, Benficu, PSV, Valenciju, AZ, Feyenoord, te Southampton. Dvije domaće titule s Ajaxom, jedna s PSV-om, te Kup kralja s Valencijom dosadašnji su zeniti njegove karijere. Kao briljantni igrač prošao je Groningenovu, Ajaxovu i PSV-ovu školu nogometa da bi s potonjima osvojio Kup prvaka. Istu stvar napravio je i 4 godine kasnije, kada je slobodnjakom protiv Sampdorije donio Barceloni prvu titulu europskog prvaka u povijesti, postavši katalonska ikona za sva vremena. Nizozemsko-katalonski igrački odgoj vidljiv je i na trenerskom rukopisu – Ronald Koeman potencira igru baziranu na posjedu i strpljivom traženju rješenja u igri bez puno napucavanja. Njegov Southampton igrao je vjerojatno „najneotočkiji“ nogomet u Engleskoj, a i Everton je na tom tragu.
 
 
Zlatna 1985. i nestanak nakon toga
 
Sezona 1984./85. zauvijek će biti zlatnim slovima upisana u povijest kluba. Tada je Everton preko University Collegea iz Dublina, Internacionala iz Bratislave, Fortune Sittarda i Bayerna Münchena stigao do finala Kupa pobjednika kupova. Tamo je s 3:1 svladao bečki Rapid i postao četvrti engleski klub s tom titulom. Bile su to zlatne klupske godine u kojima su osvojili dva uzastopna naslova, a do danas se nisu okitili još jednim naslovom prvaka, bilo u Engleskoj (ukupno 9 puta), bilo u Europi. Svoj posljednji izlaz u UEFA-ina natjecanja imali su u sezoni 2013-14. Tada su u Europa ligi osvojili prvo mjesto u grupi ispred Wolfsburga, Krasnodara i Lillea. Nakon što su s ukupnih velikih 7:2 ispratili švicarske Young Boyse, kraj im je došao u osmini finala. Tamo su najprije svladali kijevski Dinamo s 2:1, da bi na gostovanju u Ukrajini nastradali s velikih 5:2. Posljednji pokušaj u Ligi prvaka imali su prije 11 godina. Tada su u pretkolu ispali od Villarreala, a kolo kasnije u Kupu Uefa i od Dinama iz Bukurešta. Everton nikada nije odigrao službenu utakmicu s nekim hrvatskim, ili exyu klubom. S obzirom na to da mnogi klubovi vide osvajanje Europske lige kao lakši izlaz u Ligu prvaka nego nacionalno prvenstvo, i s obzirom na izjavu Ronalda Koemana kako mu je „Europa uvijek bitna“, ne treba očekivati da će Everton igrati s rezervnom postavom i opasnim namjerama. Poljud željno iščekuje veliki spektakl.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.