Engleski junak iz 1966. donirat će svoj mozak za borbu protiv demencije

Foto: Getty Images/Guliver Image

LEGENDARNI engleski nogometaš sir Geoff Hurst ponudio je donirati svoj mozak nakon smrti kako bi pomogao medicinskim istraživanjima vezanim za demenciju.

Strijelac hat-tricka u finalu SP-a 1996. godine, koji je Engleskoj donio jedinu titulu svjetskog prvaka, ove godine je pokopao dvojicu svojih suigrača iz te velike generacije. Svi su imali problema s demencijom za koju stručnjaci sumnjaju da je posljedica moždanih trauma od previše udaranje lopte, osobito sredinom stoljeća.

"Smatram da bi mladim nogometašima kao djeci trebalo zabraniti da glavom udaraju loptu. Koliko znam, dječji mozak u toj dobi još nije do kraja razvijen i na njega može utjecati ako svaki dan loptu glavom udariš trideset puta. Mislim da bi se to trebalo jako dobro istražiti i siguran sam da djeca ne bi izgubila užitak igranja nogometa ako bi im se do neke dobi zabranilo da igraju glavom", rekao je Hurst koji je jedan od samo četiri člana engleske reprezentacije iz 1966. godine koji su još živi.

"Ako bi moj mozak mogao pomoći, ja ću ga sigurno donirati. Ovo je za mene bila užasno teška godina jer sam ostao bez nekih ljudi s kojima sam odrastao i s kojima sam doživio prekrasne trenutke. Obiteljima mojih bivših suigrača koji pate od demencije je užasno teško", rekao je Hurst.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.