ISLANDSKA SENZACIJA Manji su od londonskog kvarta, a izbacili su Englesku!

Foto: Getty Images / Guliver Image, Index

NAJMANJA nacija na Europskom prvenstvu, s manje stanovnika od nekog londonskog kvarta, uspjela je na svom debiju plasirati se u četvrtfinale! Nevjerojatni, čudesni Island pobijedio je Englesku s 2:1 u osmini finala i poslao je direktno iz Nice na Otok - kući. Lars Lagerback ni u sedmom dvoboju nije izgubio od Gordog Albiona, kojeg je ovog puta svladao i donio Islandu povijesni uspjeh.
Fenomenalni Gilfy Sigurdsson i njegovo senzacionalno društvo igrat će 3. srpnja na Saint-Denisu protiv domaćina Francuske za nestvarno polufinale Eura.

"Igrao sam protiv Engleske šest puta dok sam vodio Švedsku i nikada nisam izgubio", pohvalio se izbornik Lars Lagerback prije utakmice, a nakon toga je u Nici ponovno zaustavio Gordi albion i pobijedio ga nakon šest susreta bez poraza, za povijesni uspjeh islandskog nogometa i, uz Wales, najljepšu priču Eura.

Šok za Island i 53. gol Rooneya
 
Utakmica praktički nije ni krenula, a vratar Islanda Hannes Halldorsson srušio je Raheema Sterlinga u šesnaestercu, a sudac Damir Skomina pokazao na bijelu točku. Kapetan Wayne Rooney preuzeo je odgovornost i pogodio donji lijevi kut u 5. minuti. Halldorsson je pročitao njegov udarac, ali nije mogao intervenirati. Engleska je povela na samom startu i činilo se da su Islanđani u šoku.
 
 
Bio je to 53. gol Rooneyja za reprezentaciju, čiji je najbolji strijelac u povijesti.

Islandski preokret za 12 minuta
 
Ni punu minutu momčad Roya Hodgsona nije imala vodstvo, a već je bilo 1:1. Islanđani su ponovno sjajno izveli aut, Kari Arnason produžio je loptu glavom na peterac, gdje je Ragnar Sigurdsson uspio zabiti za nevjerojatno izjednačenje.
 
> Pogodak Islanda za izjednačenje pogledajte OVDJE
 
Međutim, Gordi albion je unatoč šoku nastavio napadati. Dele Alli i Harry Kane šutirali su s 20-25 metara, ali su njihovi pokušaji završavali preko gola. I onda, u 18. minuti - čudesni preokret! Jon Dadi Bodvarsson proigrao je napadača Kolbeinna Sigthorssona, koji je s 13 metara uspio svladati Joea Harta, ispod kojeg je lopta završila u golu.
 
> Gol napadača Islanda za preokret pogledajte OVDJE
 
Zanimljivo, Sigthorsson je nakon 263 minute uputio udarac u okvir gola na Europskom prvenstvu i uspio zabiti.
Do kraja poluvremena obje momčadi pokušale su postići još po koji gol, a najbliža izjednačenju bila je Engleska u 26. minuti, kada je Halldorsson fantastično obranio pod prečku volej udarac Kanea nakon centaršuta Daniela Sturridgea s desne strane.

Sterilna Engleska potpisala eliminaciju
 
Očekivano, u drugom dijelu Engleska je krenula po izjednačenje. Ipak, sterilna igra, bez ideje pomogla je Islandu da lako obrani prednost. Čak je momčad Larsa Lagerbacka mogla i do 3:1, ali je Hart u 55. uspio obraniti pokušaj Ragnara Sigurdssona škaricama s nekoliko metara te u 84. šut kapetana Arona Gunnarssona nakon protunapada.
Ipak, Roy Hodgson uveo je u igru Jamiea Vardyja i Marcusa Rashforda, a jedinu priliku za izjednačenje i produžetke dočekao je u 92. minuti sudačke nadoknade, kada je Vardy odlično šutirao glavom poslije centaršuta, ali je lopta završila pokraj lijeve vratnice, pa je povijesno slavlje Islanda moglo krenuti.

ENGLESKA - ISLAND 1:2

 

Tijek susreta:

93' Kraj utakmice! Island je senzacionalno pobijedio Englesku s 2:1 i plasirao se u povijesno četvrtfinale!

92' Vardy je glavom imao veliku šansu, ali je lopta prošla malo pored vratnice! Posljednja prilika za Englesku otišla je!

90' Skomina je produžio tri minute. Engleska napada, ali se Island sjajno brani.

88' Bodvarsson izlazi, a ulazi Traustason. 

86' Marcus Rashford ušao je u igru umjesto Rooneya. Sve manje vremena za Englesku.

84' Prilika za Island! Sjajan protunapad Islanđana, nakon kojeg je kapetan Aron Gunnarsson odlično šutirao s desne strane, ali je Hart obranio i spasio Engleze! 

78' Velika prilika za Englesku! Wilshere je odlično proigrao dugom loptom Kanea na drugoj vratnici, ali je napadač slabo zahvatio loptu glavom i poslao je pravo u ruke Halldorssona!

75' Bodvarsson izlazi iz igre, a na travnjak će Elmar Bjarnason.

72' Birkir Saevarsson odlično je opalio s desne strane, ali preko gola.

69' Vardy je imao veliku priliku nakon asistencije Kanea, ali je Ragnar Sigurdsson prekrasnim klizećim startom na loptu odbio opasnost!

68' Wilshere je opalio s 25 metara, no nije bio precizan. Engleska nikako da napravi pravu priliku. Island se sjajno brani.

65' Aron Gunnarsson dobio je žuti karton nakon prekršaja nad Allijem.

61' Sturridge je odlično ubacio s desne strane, no Ally je poslao loptu na tribine s nekih 11 metara.

60' Jamie Vardy mijenja Sterlinga! Engleska ide po izjednačenje.

55' Velika prilika za Island! Ragnar Sigurdsson sjajno je šutirao škaricama u petercu, ali je pogodio Harta! Island je propustio veliku šansu za 3:1!

50' Nakon cenatršuta Kane je odlično skočio u šesnaestercu, no samo je uspio dodati loptu do vratara Halldorssona.

47' Sturridge je dobio žuti karton zbog prekršaja.

46' Jack Wilshere ušao je u igru umjesto Erica Diera.

46' Krenulo je drugo poluvrijeme.

45' Kraj prvog poluvremena! Unatoč vodstvu Engleske, Island je preokrenuo i otišao na odmor s prednošću 2:1!

42' Sturridge je s 30 metara pokuša lob udarcem iznenaditi Halladorssona, ali je vratar Islanda bio spreman.

38' Gilfy Sigurdsson dobio je žuti karton zbog prekršaja nad Dannyjem Roseom.

36' I Gilfy Sigurdsson pokušao je na drugoj strani s 25 metara, ali Hart lako brani njegov šut.

35' Rooney je ostao usamljen na 20 metara, no nije uspio pogoditi gol Islanda.

33' Ari Skulason opalio je s 25 metara, ali pored gola.

30' Engleska nastavlja loviti izjednačenje, a Island čeka priliku iz protunapada.

26' Velika prilika za Englesku! Daniel Sturridge sjajno je s desne strane centrirao za Harryja Kanea, koji je šutirao iz voleja, a vratar Halldorsson odlično obranio njegov udarac pod prečku!

18' GOOOOL za ISLAND! 1:2, strijelac KOLBEINN SIGTHORSSON!  Jon Dadi Bodvarsson proigrao je napadača Islanda, koji je s 13 metara šutirao i uspio zabiti ispod Joea Harta u desnom kutu! Island je preokrenuo!

16' Poput Allija, i Harry Kanea šutirao je s ruba šesnaesterca, no lopta je otišla preko gola.

15' Dele Alli sjajno je opalio s 20 metara, ali je njegov pokušaj završio iznad grede.

10' Engleska je krenula po novo vodstvo, no obrana Islanda uspijeva zaustaviti njene napade.

6' GOOOOL za ISLAND! 1:1, strijelac RAGNAR SIGURDSSON! Island je odmah uspio izjednačiti i šokirati Englesku! Kari Arnason glavom je produžio loptu do Sigurdssona, koji je s nekoliko metara zabio za izjednačenje! 

5' GOOOOL za ENGLESKU! 1:0, strijelac WAYNE ROONEY! Kapetan Engleske šutirao je u donji lijevi kut, Halldorsson je pročitao njegov udarac, ali je Rooney pogodio za vodstvo!

4' PENAL ZA ENGLESKU! Vratar Islanda Hannes Halldorsson srušio je Raheema Sterlinga, a Skomina pokazao na bijelu točku!

1' Utakmica je krenula. Sudac je Damir Skomina iz Slovenije.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.