Domaćin pao bez ispaljenog metka: Forlan s dva gola predvodi listu strijelaca

NOGOMETAŠI Urugvaja pobijedili su Južnoafričku Republiku 3:0 u prvoj utakmici 2. kola skupine A Svjetskog prvenstva. Dvostruki strijelac bio je Diego Forlan u 24. i 80. minuti, a konačni rezultat postavio je Alvaro Perreira u sudačkoj nadoknadi.



Drugo kolo Svjetskog prvenstva u JAR-u otvorile su reprezentacije domaćina i Urugvaja, nakon što su u prvome kolu upisale po jedan bod. U skupini A s Francuskom i Meksikom svaki je bod važan, a izbornik Urugvaja Oscar Tabarez nije si mogao priuštiti novo prosipanje bodova, pa ni kad je u pitanju domaćin SP-a. Urugvaj je zato zaigrao ofenzivno s trojicom odličnih napadača iza kojih je vrlo uspješna sezona.

Forlanova bomba sa 25 metara donijela vodstvo

Od prve minute Urugvaj je krenuo po pogodak. Nakon nekoliko minuta igre Forlan je imao priliku iz slobodnog udarca, ali lopta je završila u živom zidu. Tabarez je u napadu imao trokut Forlan - Cavani - Suarez koji je gotovo cijelu utakmicu prijetio golu domaćina. U 15. minuti Afrikanci su stigli do protivničkog šesnaesterca, Tshabalala je pucao, ali visoko preko gola. Nakon 20 minuta činilo se kako Urugvaj gubi inicijativu, ali onda se ukazao Diego Forlan, koji u 24. minuti sa 25 metara sjajno pogađa pod gredu domaćih za 1:0.

Nakon pogotka Urugvaj je proigrao, vidjelo se olakšanje koje im je prednost donijela, a Suarez, Cavani i Forlan nastavili su "plesti svoju mrežu". JAR je na krilima sve glasnijih vuvuzela pokušavao doći do izjednačenja, ali ni do kraja poluvremena nisu uputili niti jedan udarac u okvir gola. Dikgacoi je u 43. minuti zaradio žuti karton, zbog kojega će propustiti posljednji susret protiv Francuske.

Crveni karton golmanu i penal u drugom dijelu

Odmah na početku drugog dijela Urugvaj je nastavio stvarati pritisak ne bi li što prije potvrdili pobjedu. U 51. minuti Suarez je pao u kaznenom prostoru domaćina, tražio je prenal, ali sudac je ostao nijem. Međutim, iskupio mu se u 75. minuti kada se našao sam pred vratarom JAR-a koji ga ruši, a sudac ovaj put pokazuje na bijelu točku. Južnoafrički vratar Khune još je zaradio i crveni karton, pa je igru napustio i Pienaar kako bi napravio mjesta za drugog golmana.

U 80. minuti jedanaesterac je napokon realizirao Forlan svojim drugim pogotkom na utakmici i na ovom SP-u. Ni ovo nije bilo dosta raspoloženim Urugvajcima. Nastavili su napadati, Suarez se želio upisati u strijelce, ali na kraju je upisao još jednu asistenciju. U 5. minuti sudačke nadoknade prihvatio je Forlanovu loptu i asistirao Alvaru Perreiri na drugoj stativi koji je samo ugurao loptu u mrežu.

Zanimljivo je da je prvi udarac u okvir urugvajskog  gola domaćin uputio tek u 68. minuti utakmice. Treba spomenuti i da se dosad svaki domaćin svjetskih prvenstava uspijevao kvalificirati u drugi krug, no čini se da ćemo ove godine svjedočiti prekidu te tradicije.

Sastavi:

JAR: Khune, Gaxa, Masilela, Mokoena, Tshabalala, Mphela, Pienaar, Modise, Khumalo, Dikgacoi, Letsholonyane

Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin, Fucile, Cavani, Suarez, Forlan, A. Pereira, Perez, M. Pereira, Arevalo Rios

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.